Thursday, December 31, 2009

2010 : New Episode

Bismillahirrahmanirrahim.

Terlebih dahulu mak long nak ucapkan 'epi new year' kat semua, especially those yg selalu mengikuti blog mak long ni. Mak long tak nak tanyalah apa azam baru anda semua, dah common sangat dah soalan tu. Sendiri buat azam, sendiri mau ingatlah ye...hehe.

Dah jadi kebiasaan, bila masuk tahun baru kita pun pasang azam baru. Paling tidak pun, mengimbas apa yang kita dah capai dalam tahun ni. Hampir 20 minit mak long baca posting2 mak long kat dlm blog ni di sepanjang tahun 2009. Seronok juga baca balik. Baru sedar mak long ni rajin juga yer membebel kat blog hihi. Kepada yang sudi membaca, it's my pleasure to share some of my stories here. And here are some 'hot picks' of the year

Mak long akui perjalanan career mak long dalam tahun ni memang banyak likunya. Ada saat2 tertentu mak long hampir hanyut dalam tekanan. Bukan tak tahan pressure, tapi setiap manusia ada limit dan potensinya. Dalam liku-liku yang penuh rintangan tu, alhamdulillah, ada kemanisannya. Syukur

Opss..citer pasal ni mak long tak pernah post dalam blog. Impian mak long nak tukar kereta tercapai bila mana kereta idaman mak long sampai pada 25 April 2009. Alhamdulillah, segalanya adalah rezki dari Allah. ~ The power of dream :)

Mak long bergelar 'mak long' setelah baby Qaisara lahir :) She's so adorable and makes every of us miss her so much!

Seperti orang lain, mak long pun tak terlepas dari menghadapi ujian dari Allah s.w.t. Kalau nak cerita memang banyak. Samada suka atau tidak, mak long adalah mak long. I'm not perfect but that's makes who I am.

Haa..tu la sedikit sebanyak major things yang berlaku dalam hidup mak long. Overall, hanya ucapan syukur yang tak terhingga kepadaNYA kerana mak long yakin setiap apa yang berlaku adalah kehendakNYA jua. Semoga tahun 2010 ni akan memberi lebih banyak kenangan manis untuk mak long. Begitu juga utk anda semua. Again, selamat tahun baru, new episode now begins.


Monday, December 28, 2009

Balik kampung lagi!

Salam and hello all! Minggu lepas cuti krismas mak long balik kampung. Minggu sebelum tu, cuti awal muharam pun mak long balik kampung. Unbelievable, back to hometown twice a month, never did this before. Actually minggu lepas tu tak plan pun, tp ngah dok pujuk mak long sambil jadikan Qaisara sebagai umpan, mak long pun balik ler jugak hehe. Nothing much to tell, it's just that i'm so happy to be with them.

Monday, December 14, 2009

My First New Day

Haa..mak long dah start kerja department baru pagi ni. Terkial-kial gak la awal2 tu. Asyik bertanya jer. Sorry la ye hehe. Saya budak baru belajar. Hari pertama bekerja, dapat ujian pertama. Ade lah sorang mamat ni, not very sure la dari negara mana maybe belah2 Sudan ke Nigeria gitu lah. Dia ni memang dah 'target' dgn mak long sebelum mak long report duty kat department ni lagi dah. Dia penah nampak mak long sebelum ni kat situ. Kali pertama dia nampak tu dia cakap kat staff kat situ dia suka mak long. Adui poyo la pulak. So tadi bila dah start duty, haa apa lagi dia pun asyik datang la dok tanya single ke ntah apa2 lah. Since mak long dah tahu motif dia, mak long cakap mak long dah kawen. Dia tak percaya dan dia tanya umur berapa. Mak long cakap la dh 30. Dia terkejut. Ingat hati nak jer tunjuk gambar Qaisara, konon2 dah ada anak tapi tak terbuat plak hihi. Pastu mak long buat2 la sibuk. Entah bila dia blah mak long tak tau. Haih...tu baru first day :P

Sunday, December 13, 2009

Akibat gelakkan orang

Pagi tadi ada kawan mak long bagitau dia nak ke pos opis utk renew lesen keter. Dia kata baru dia sedar lesen dia dah mati. Dgn gaya dia yang cuak2 tu mak long tgk kelakar pulak. Mmg tergelakkan lah kat dia. Tetiba mak long sendiri pulak rasa cuak. Rupanya lesen mak long lagi la lama tak renew - dari 11 September lepas! Lagi teruk! Dalam tempoh tu merata2 mak long pegi. Bukan dekat2. Siap balik kampung semua cukup. Lepas dia balik, mak long citer kat dia. Padan muka, kena ketawakan balik. Haih...

Thursday, December 10, 2009

Monthly Sickness

Boleh dikatakan tiap2 bulan sakit kepala mesti menyerang. Kalau tak menyerang tu kira very lucky lah. Ni dah masuk dua hari. Paling lama pernah kena sebulan. Hari ni mak long tak tahan sangat, terus mak long ambil half day. Mana tak nya sampai meleleh air mata dibuatnya. Sekutu rapat sakit kepala ialah muntah dgn loya. Sabar je lah kan :( Mudah-mudahan segala sakit2 ni dapat menjadikan mak long orang yang lebih bersabar dan bersyukur.

Sebelum balik tadi, mak long dapat berita minggu depan mak long akan mula tugasan di department baru. Alhamdulillah. Mak long sangkakan tahun depan, rupanya dh dicepatkan. Mak long nak ucapkan terima kasih banyak kepada department yang mak long bekerja sekarang kerana memberi peluang untuk mak long menyumbangkan tenaga dan buah fikiran mak long, walaupun tak banyak.

Suka duka...selamat tinggal opis mak long!

Oh ya, sebelum tu. Tanggal 8 Dis 2009 mak long berkesempatan menghadiri majlis penganugerahan untuk staff yang cemerlang. Tahniah kepada yang dapat anugerah. Selain tu, ada juga MMU Star yang menyaksikan bakat-bakat terpendam MMU bersaing untuk merebut wang tunai sebanyak RM1500. Tahniah kepada semua, semuanya adalah pemenang. Mak long kagum dengan bakat yang ada pada diorang.

Mak long diapit oleh kawan2 dari Melaka dan Cyber

Tuesday, December 8, 2009

Weekend's Story

Ha, baru hari ni mak long dapat updatekan citer weekend lepas kat blog. Semalam nak update, tapi takde feel lah! Hari jumaat lepas kan Qaisara datang ke KL. Tok kata Qaisara tak nangis langsung dlm kereta. Dok bersembang ada la. Suka travelling nampaknya. Sama juga masa bertolak ke Johor. Cuma masa berenti kat Pagoh je la Qaisara nangis, perut tak selesa agaknya lepas 'uk uk'. Tima kasih kat Auntie Jie sekeluarga melayan kami semua. Makan memang bestlah. Dari soto sampai la ke murtabak singapore, kacang pol (betui ke tidak eja nih), gear box dan lain2 mmg marveles. Tadi mak long timbang berat mak long dah jadi 54 kg hehe :P Biar lah kan, mak long tak suka diet. Selagi boleh makan, mak long makan. Tak takut gemuk sebab mak long tiap2 minggu mesti bersukan :)

Hari ahad, selepas breakfast mak long, tok, tok wan dan paksu pun bertolak la pulang ke Cyber. Qaisara tertido la pulak. Tapi sebelum tido tu Qaisara rancak sembang dan senyum dgn kami semua. On the way balik, kami singgah kat Nilai 3. Lepas rehat jap kat Cyber, hantar pak su pulang ke kampus. Tapi sebelum tu, masa on the way dari Johor, tok wan dapat berita yang bapak sedara mak long accident, kena langgar lari. Teruk, patah kaki dan retak leher. Mak long doakan cik olan sabar dan cepat sembuh. Huhu..sedihnya.

Thursday, December 3, 2009

Big-Bigger

Start minggu depan mak long akan pindah master bedroom. Itupun setelah menunggu begitu lama, haii...manusia...manusia. Dari selasa lepas mak long mop bilik tu, lap semua perabot dan semalam mak long cuci bilik air. Kemudian pindahkan baju-baju mak long dlm almari. Eh, jap. Macam best je plak bahasakan diri dgn 'mak long' ni hehe. Lepas ni posting2 guna mak long jer lah :) Ok, skang tinggal nk pindahkan komputer dan tv serta rak je la. Itu kena mintak tlg ayah dgn hakim la nampaknya. Takat komputer buleh lagi nak angkat tapi tv ni berat gilos! Nak beli flat screen tak mampu hehe.

Hari ni Qaisara, ngah, mama, ayah akan datang ke KL. Waa..jauh perjalanannya tu. Harap-harap Qaisara ok la ye. Nangis sikit2 je ok? :) Hari ni kami sekeluarga akan ke Johor. Qaisara nk bercuti kat umah nenek Jie pulak. Mudah-mudahan Allah pelihara kami semua dan selamat sampai ke destinasi.

Monday, November 30, 2009

7 Days

Assalamualaikum, syukur ke hadrat Illahi. Mak long selamat sampai ke Cyberjaya semalam sambil ditemani pak su selepas mengharungi 9 jam perjalanan. Phewww! Kesian kat kami kan? Tapi takpa, bila tengok gambar qaisara ni, hilang penat mak long hehe. So, macam mana dengan raya tahun ni? Harap-harapnya kawan-kawan mak long pun happy sambut raya tahun ni. Bagi mak long, raya tahun ni meriah sebab qaisara ade hehe. Tahun ni giliran mama qaisara join korban. Kebetulan pulak ye...

Haaa.. ni mak long nak citer lah, sambungan dari posting aritu. Hari isnin 23 Nov, lepas meeting je dlm kol 12.30 pm mcm tu mak long pun balik la penang sensorang. Oh ya lupa pulak, meeting tu memang interesting. Insya Allah, kerja-kerja mak long pun akan menjadi lebih menarik nanti. Mudah-mudahan. Pastu, sesampainya mak long kat rumah, mak long tengok2 je qaisara, aik rasa mcm dh lain dh muka. Ada sedikit kurus hehe. Katanya mama qaisara, dh 4 hari qaisara asyik nangis, tidok tak lena dan minum susu tak kenyang. Isk, kecik2 pun dah jadi mcm tu ye? Berat badan pun susut. Rindu mak long ya? Haa kan mak long dah balik. Qaisara nangis je mak long angkat. So bila nangis je qaisara cari mak long. Pandai ye. Alhamdulillah selama 7 hari tu, makin lama makin ok la. Semua orang pun lega. Dah pandai berbual dan senyum. So, qaisara pun dapat la hadiah buaian dari tok dan tok wan hehe.

Sedar tak sedar, cuti mak long pun dah nak abis. Mak long dgn paksu gerak sekali dgn ayah qaisara. Tapi kereta asing2. Gerak dlm kul 3 pm tu, sebab paginya ada kenduri korban. Qaisara bayangkan lah, jem dari Taiping sampailah lepas hentian Tapah, sambung pulak ke Sungkai. Dalam keadaan serba perlahan tu, kereta sebelah mak long boleh pulak langgar kereta depan dia. Kuat juga bunyi hentaman tu. Beristigfar mak long dgn pak su kat sebelah ni. Dalam keadaan letih dan tak leh focus tu macam-macam buleh jadi. Alhamdulillah , mak long dgn pak su kira ok la lagi, sebab benti dua kali. Masa benti kat Tapah tu, sempat pulak pak su nampak diana danielle hehe. Mak long pun tak perasan mula2 tu. Akhirnya, dalam pukul 12.30 malam kami pun sampai. Dua-dua dh lembik..huhu.

Thursday, November 19, 2009

2012: An end to the world

Bayangkan jika dunia memang benar-benar telah sampai ke penghujungnya. Manusia lari bertempiaran, bangunan yang dulunya megah mencakar langit jatuh menyembah bumi, bumi pula terbelah dan menelan segala yang ada di atasnya. Lautan bergelora lantas tsunami melanda ke seluruh pelusuk alam. Haih ngeri. Tu baru gambaran yang dapat dibayangkan oleh akal fikiran manusia yang terhad ni. Kalau dah jadi betul-betul macam mana la agaknya. Kat mana kita pada masa tu? Al-Quran dah lama memberi peringatan kepada manusia tentang kedatangan hari kiamat yang maha dasyat ini. Cuma kita lah, kejap-kejap ingat, kadang-kadang terlupa (peringatan untuk diri sendiri).

Heh, mukadimah panjang plak ye. Sebenarnya semalam saya dgn kekawan opis gi tgk la citer 2012 yang dikatakan sangat hebat tuh. Actually it was our second attempt to watch the movie sebab kali pertama pergi mmg tiket sold out. Maklom la last minute punya plan. Tayangan start pukul 9.20 pm dan berakhir hampir kol 12 pm. Overall, saya kasi 4 bintang, worth to watch lah. Mula-mula masa awal-awal tu cam saintifik sket la sebab hero tengah dok mengesan pergerakan kerak bumi and whatsover. Tapi lepas tu kira memang suspen la dari awal sampai abis. Ada elemen-elemen kekeluargaan yang mmg agak touching. Bergenang gak ler air mata (tapi kontrol beb). Ada gak la part yang tak logik, tp layan je la hehhe. Ok la, tak nak citer panjang2. Tgk dan ratelah sendiri.

Tuesday, November 17, 2009

Tak sabar nak balik!

Sebenarnya mak long dah plan nak balik weekend ni (Ehem..tukar kata ganti diri japs). Balik awal ke kampung sebab nak tolong jaga Qaisara lah :) Tok telefon mak long aritu tanya sama ada mak long boleh ambil cuti tak. Tok dah tak boleh nak bercuti, sebab aritu dah cuti lama. Tapi mak long ada meeting penting Isnin depan. Memang kena attend juga sebab ni penentu hala tuju career mak long, cewah :P Ish dalam kepala mak long ni kan macam2 benda mak long pk bila balik Penang nanti. Nak gi facial lah, nak beli handbag, nak beli baju, nak beli lipstick. Tapi sempat ker hehe. Apa-apa pun tak sabarnya rasa nak balik. Nak tgk Qaisara dah besar ke belum huhu.

Saturday, November 14, 2009

Inspiration of the day

Lift Your Head Up High
And Scream Out To The World
I Know I Am Someone
And Let The Truth Unfurl
No One Can Hurt You Now
Because You Know What's True
Yes, I Believe In Me
So You Believe In You

Source: Wanna Be Starting Something Lyrics - Michael Jackson

Alfie Boy :)

Hari ni Nini jemput saya ke majlis cukur jambul Alfie boy dia :) Pukul 2.30 pm saya dah sampai. Dalam keadaan ingat2 lupa, saya sms la Famila nak tanya nombor rumah Nini. Bukan apa, rasa macam betui dah tapi takut plak sebab siap ada khemah. Takut tersalah pergi kenduri orang. Tapi memang betui lah hehe. Alfie dah besar, nak masuk 4 bulan. Hampir sejam lepas tu baru lah famila sampai. Ini lah gambar kami bertiga + 1 the latest. Sorang dah jadi mak orang. Sorang lagi bakal. Yang sorang lagi...KIV...hehe.

Friday, November 13, 2009

Bercanda di tepi tasik

Bulan ni, genap sepurnama saya tak jejak kaki ke Melaka. Haiiih kalau dulu, setiap minggu mesti ke sana. Tapi kali ini pergi pun sebab nak attend talk on Life Skills. Hmm agak keciwa sebab langsung not up to the expectation. Tak apalah, consider as jalan-jalan ke Melaka sambil melawat-lawat sahabat2 yang dah lama tak jumpa. Tengah hari tu, saya dan beberapa orang sahabat pergi lah makan di tepi tasik kat area2 zoo & taman buaya Ayer Keroh. Selama ni memang tak pernah tahu ada tasik yang sangat cantik kat situ. Cuaca tengahari yang tak begitu panas mengundang perasaan yang damai dan tenang tatkala menyusuri kawasan tasik tu. Tambahan pulak dapat pekena lauk-lauk kampung kat situ. Aahhh..nikmatnya. Nasib baik tak mengantuk time drive pulang ke Cyber.

Saturday, October 31, 2009

The Tale of Two 'Sitis'

Malam semalam saya sekali lagi diberi peluang bertemu dengan seorang bintang yang tersohor di persada seni negara. Siapa lagi kalau bukan Dato' Siti Nurhaliza yang menjadi tetamu VVIP untuk majlis makan malam amal di MMU. Tima kasih kak miza kerana selalu memberi kepercayaan kepada saya menjadi pengiring kepada tokoh-tokoh penting yang datang ke MMU dan saya rasa sangat bertuah. Ketibaan Dato' Siti yang anggun bergaun biru dan berselendang hitam diiringi oleh Dato K. Antara kenamaan lain sudah pastinya Tun Dr. Siti Hasmah dan Tun Dr. Mahathir.

Majlis ni sebenarnya adalah untuk mengutip dana bagi Yayasan Universiti Multimedia yang akan menjadi nadi bagi membantu para pejar MMU yang memerlukan bantuan. Selain persembahan daripada pelajar dan staff MMU, Dato' Siti tidak ketinggalan mendendangkan dua buah lagu. Kemuncak majlis ialah apabila kedua-dua pemilik nama 'Siti' itu berduet lagu kegemaran Tun Siti. Tajuknya 'Gubahanku'. Tapi memang terpancar kemesraan antara keduanya. Itulah rupanya yang dikatakan the tale of two sitis...hehe.
P/S: Photo from Haslizan Long

Sunday, October 25, 2009

Rindunya!

Kami berkenalan tak sampai pun seminggu. Tapi hati ini dah pun terpaut erat. Sob, sob, rindunya! Baru 8 jam berpisah, sedihnya tak terkata. Itulah dia, anak sedara mak long yang pertama - Nur Qaisara Farlisya Mohd Faiz. Mak long panggil Qaisara je, kadang-kadang nk cepat sikit panggil Sara. Tok Wan pulak kadang-kadang panggil 'Qarisya'. Isk, terus di'combine'nya. Tok lagi best, dipanggilnya Nur Kasih Qaisara. Adoi! Ini semua byk tgk TV3 la kot, hehe. Apa-apa pun mak long memang la sedih sangat terpaksa balik Cyber arini..huhu. Tak puas nak main2 dgn Qaisara lagi. Ni pun asyik dok tgk gambo Qaisara kat HP. Ada gambo tido, gambo tgh menguap, gambo buat mulut "OOooooo..."

Hari khamis lepas, Qaisara dah masuk usia 6 hari. Tali pusat dah tanggal dek terkena suar jean ayahnye. Kalau mengikut jangkaan mak bidan yang dtg mengurut ngah, maybe dalam hari ke 8 atau 9. Tapi mak long tau, Qaisara memang nak kami semua tgk imej baru Qaisara yang takde rambut kan? Sebab tu la tanggal awal hihi. Jadinya, hari Jumaat mak bidan datang cukur rambut Qaisara, sampai licin. So kami pun buat la pulut kuning dan lauk pauk lain. Kebetulan kawan-kawan Tok datang melawat, diorang pun lunch la kat sini. Kebetulan lagi, hari jumaat tu 23 Oct 2009, birthday Tok Wan yg ke-55. Alhamdulillah syukur.

Hari ni mak long kena balik Cyber dah sebab esok kerja. Mula-mula Qaisara tido jer. Tapi macam tahu2 je mak long dgn Pak Su Hakim nak tinggalkan Qiasara, Qaisara pun bangun. Good girl, tak nangis pun. Huhuh..Lebih kurang nak dkt kul 11, kami pun gerak. Bye Qaisara. Nanti raya aji kita jumpa lagi ok.

Saturday, October 17, 2009

Welcome new family member :)

Alhamdulillah segala puji-pujian hanyalah untukNYA. Penantian penuh tanda tanya kami sekeluarga berakhir apabilah kak ngah dah selamat bersalin. Saya dikejutkan oleh SMS dari Faiz pada pukul 1.50 pagi tadi. Masa tu barulah saya perasan Hakim dah call saya lebih kurang kul 1 am nak bagitahu yang kak ngah dah bersalin. Syukur ya Allah. Tak sabar sungguh rasanya nak berjumpa dengan budak kecik yang tak nak keluar dari perut mama dia tu hihi. It's girl. Cuma sempat menatap gambar kecil yang di MMS faiz tadi. Nama belum tahu lagi.

P/S: Terima kasih riena. Naluri keibuan dia cukup kuat. Kerisauan dia sama naik dgn saya. Thanks again. Terharu!

Thursday, October 15, 2009

Ujian adalah maghfirah

Kesian mama dan ayah. Bukan saja mereka, malah seluruh isi keluarga kami. Manakan tidak, di Penang, ngah belum lagi ada tanda-tanda nak bersalin walaupun dah overdue 10 hari. Di cyber pula, risaukan saya. Err..risaukan saya? Hmm..tak ada apa sangat, cuma saya sedang dalam sedikit proses penghijrahan. Alhamdulillah, ada tangan-tangan yang sudi menghulur pertolongan. Tidak kurang juga yang prihatin dan yang mengambil berat. Saya rasa sungguh bertuah!

Hari ini ngah dah dimasukkan ke wad. Tergenang air mata sejenak ketika dia menghantar mesej pesanan ringkas kepada saya pagi tadi. Ahh..ingin sahaja rasanya saya terbang pulang menemui dia. Ingin saja rasanya saya memeluk dan menggenggam erat tangannya. Menenangkan dia di saat-saat paling gentar dalam hidup seorang wanita, untuk kali yang pertamanya. Namun ada kekangan yang memang tidak dapat saya elakkan. Saya hanya mampu berdoa dari jauh. Ini ujian buat kami...

Saturday, October 10, 2009

..and

And the news spread like a bomb. Mixed of reactions received. Some just can't accept it. Some seems to understand as they've gone thru the 'dark side' too. I pray to Him so that he will grant my wish soonest!

P/S: Dear reader, sorry for leaving you clueless and blurr. I have to. Just pray anything good for me. Thank you!

Tuesday, October 6, 2009

A step taken

I've done something which I always want to do long time ago. Very long time ago. I leave my fate to the hand of God. I do not see anything that goes my way rite now. I'm ready to face all the consequences. Maybe good or maybe bad. Nothing can stop me anymore.

Monday, September 28, 2009

Al-kisahnya Raya

Salam! Apa kabar semua? Dah abis raya ke belum ni? Hmm..raya saya di kampung dah abis. Tunggu nak sambung raya di KL pulak. Any open house invitation? Hehe...Boleh dikatakan raya tahun ni paling byk kami sekeluarga menziarah sedara-mara dan rakan taulan. Ok, sebelum sambung cerita raya, kita citer dulu pasal sebelum raya.

18 September 2009
Saya balik kampung ditemani ayah. Alhamdulillah jalan tak jem kecuali selepas keluar dari tol Juru. Lebih kurang satu jam jugak. Rupa-rupanya ada accident di area depan masjid Sbrg. Jaya. Hampir pukul 3 petang baru sampai di rumah. Petang tu saya cuma sempat buat biskut choclate chip. Lepas balik dari terawikh saya bertugas di bahagian membalut ketupat palas. Mama sibuk di dapur bakar kek gula hangus dan kek pelangi. Wow! Hehe..

19 September 2009

Sehari sebelum raya, lagi la sibuk di dapur membuat persiapan rendang dan serunding. Menu tetap, rendang daging dan serunding ikan bilis. Dulu masa arwah tok belah mama masih ada, dialah yang selalu buat serunding ikan bilis ni. Tapi, sekarang kenalah wat sendiri. Bila dah malam, isi kuih raya dalam balang dan final kemas2 rumah.

20 September 2009

Hari kemenangan bagi ummat Islam. Macam biasa kami sekeluarga akan tunaikan solat sunat aidilfitri di surau kampung dkt belakang rumah. Alhamdulillah, surau tu dulu surau kayu ja. Sekarang dah buat simen. Dulu kalau nak sujud jer, gedebum-gedebam bunyi lutut2 para jemaah mencecah lantai kayu tu. Lepas tu, balik umah untuk sesi bersalam-salaman. Kemudian diikuti dengan ziarah menziarah sedara mara termasuk la ke pusara arwah tok dan tokwan.

21 September 2009

Hari raya kedua selalunya mama akan masak special sebab ramai sedara dan sahabat yang akan datang ke rumah. Tahun ni kami buat Nasik Daging. Nasik daging memang femes di utara sebab kelazatannya makan bersama 'Air Asam' dan Daging Masak Merah. Ada juga yang masak daging sekali dalam nasik. Ikut ler kreativiti memasing, yg penting sedap.

Antara tetamu kami pada tahun ni ialah seorang sahabat yg kempunan tak dapat datang last year, Encik Iskandar. Kak Fid berserta putra putri mereka - Imran dan Fatin pun ada (Jgn mare gurau ja :P) Last sekali diorang datang thn 2003/2004 , masa tu baru la sgt kawen. Sekarang dah bertambah anggota, alhamdulillah. Malam, kami ke Sg. Petani, melawat keluarga mak ngah.

22 September 2009
Raya ketiga, saya dah book siap2. Apalagi kalau bukan aktiviti berkonvoi ke umah kawan2 la pulak. Mana aci asyik layan tetamu ja :P Ada 2 open house, umah D di Tasek Gelugor dgn umah Boss di Kepala Bataih. Malam pulak ada kenduri anak sepupu ayah di Dewan Pak Lah kat Bagan. Murah rezeki betul arini.

23 September 2009
Arini buat apa ya? Tak ingat.

24 September 2009
Hari terakhir di Penang. Masak spaghetti. Bukan untuk tetamu, tapi sendiri yang makan hehe. Arini sibuk pack2 kuih raya dan kek. Esok kami sekeluarga akan berangkat ke KL, beraya di umah Ngah. Rendang dan ketupat semua angkut sekali!

25 September 2009
Bertolak ke KL lebih kurang pukul 11 lebih. Sekali lagi jem di tol Juru. Tolonglah ye, pihak berwajib. Sila buat sesuatu. Petang, kami semua berkumpul di umah Ngah. Bagaikan menyambut hari raya pertama sekali lagi hehe. Tido sana mlmnye.

26 September 2009
Hari ni pulak family Faiz datang beraya di sini. So kami lunch dengan laksa johor mak faiz yang marvelles. Huhuh..sedap! Ngah, lepas bersalin nanti ajor kami.

27 September 2009
Mama ayah balik Penang semula. Uhuk sedih :(
Begitulah kisah raya saya tahun ini. Agak berlainan, tapi masih meriah. Sorry la kalau posting kali ni byk gambo makanan. Tapi raya ni memang saya makan banyak pon hihi. Ok, Selamat Hari Raya. Maaf Zahir Batin.

Thursday, September 17, 2009

Raya & Holiday Mood Symptoms

Telah kucuba, namun sungguh tidak berdaya membendung kemalasan tahap melampau nih. Mesti ramai dah balik kg. Kan best kalau buleh balik raya awal. Boleh tolong buat kuih raya. Boleh buat macam-macam lah kat rumah tu. Esok tinggal sehari je lagi. Tu pun tak tahu la macam mana nk tunggu dari pukul 8 pagi sampai 12.45 tgh hari. Saya amik half day esok. Tak nak la balik petang2. Entah pukul berapa nak sampai. Esok pun tak tahu la macam mana. Tawakkal aje lah. Harap dipermudahkan perjalanan.

Semalam ngah dgn faiz datang bukak puasa sama2 kat sini. Kali ni ubah mood sket. Lepas gi pasar Ramadhan Putrajaya kitorang pun balik ke opis saya dan bukak puasa di sini. Ni kira post-birthday celebration jugak la ye..hehe. Hadiah kena tunggu bulan depan. Insya Allah...

Tuesday, September 15, 2009

Happy Birthday Sis

Happy birthday sis! You'll always be my greatest sis forever :)

Friday, September 11, 2009

Yang tinggal...

Lebih kurang seminggu lagi Ramadhan bakal melabuhkan tirainya. Namun, tolak tambah bahagi darab, entah tinggal byk mana la agaknya pahala yg kita ada (esp saya). Uhuk :( Entah la ye, mungkin perubahan usia membuatkan perasaan nak beraya tu takde la membuak-buak sangat. Jangan ditanya tentang persiapan, memang tak dok. Sejak 2 thn kebelakangan ni, balik raya mesti lambat. Kesian mama dan ayah. Pastinya mama sibuk di dapur keseorangan. Ayah pulak sure tgh sibuk kemas2 umah.Tambahan pula tahun ni kami beraya 4 orang jer. Ya..semuanya berlalu begitu pantas. Masa yang lalu itu hanyalah kenangan...Waa..panjang mukadimah hehe (P/S: Ngah, jgn sedih plak baca posting ni :P)

Minggu ni dua hari saya takde kat opis. Selasa di Melaka. Rabu di Bangi, ada workshop. Khamis pulak ke Putrajaya, meeting sampai separuh hari. Namun, sempat juga menghadirkan diri ke beberapa majlis berbuka puasa anjuran opis dgn anjuran surau. Meriah juga. Tapi rasa macam penat lah. Maybe tak cukup rest. Leganya esok cuti...

Saturday, September 5, 2009

15 Ramadhan wif surprise

Tak sangka dah 15 Ramadhan dah. Cepatnya! Lepas sahur pagi tadi tido balik. Bestnya, cuti-cuti macam ni la nak qada' tido :P. Tapi......haih, sedang nyeyak dibuai mimpi berdering-dering telefon menjerit. Sapa la pulak. Nombor pejabat. Bukan dari opis saya. Ntahlah sapa. Antara sedar dan tak sedar saya tertido balik. Tak lama lepas tu, ayah pula telefon. Ada berita kurang menyenangkan yang memerlukan penjelasan. Dugaan...

Friday, September 4, 2009

Terjumpa si dia...

Ingat tak saya ada citer yang saya gi tgk debate competition kat IMU last month? Ala..yang saya cakap salah seorang debater tu muka mcm MJ masa muda2 tu. Ish tak ingat takpa la. Gi check balik :P. Sejak2 tu, saya dah tak pernah nampak dah dia kat kampus. Tetiba semalam ternampak dia kat kedai photostat. Tapi saya nampak dari jauh, tak sempat nak panggil "MJ!" Agak-agak kalau panggil dia sahut tak ekk. Hmm..tgh hari tadi, tetiba...tetiba..jeng jeng mcm tahu2 la pulak, dia muncul kat depan opis saya. Dup dap dup dap...jantung saya seakan berdegup. Sy dengar dia tanya dkt kaunter, bilik kaunseling kat mana. Rupanya dia nk jumpa kaunselor. "Isk, kenapa MJ?", ujar saya dalam hati. Sebaik dia melintasi saya, saya pun terus menyapa dia "Hey, you're the debater right?" Dia macam tergamam. Sure dia pelik, apehal makcik ni tetiba tegur dia. Saya pun sambung la lagi "I met you at the IMU last time". Riak muka dia pun macam sedang me-recall balik event tu, dia tersenyum sambil berkata "Nice to meet you" sambil berlalu. Alahai....baru nak suh nyanyi sket. Takpe lah, maybe dia tgh ada masalah kot. See you next time...

P/S: Cerita ini telah ditokok-tambah sikit bagi menyedapkan jalan cerita..har.. har...

Monday, August 31, 2009

Weekend @ hometown

Sebelum saya teruskan dengan coretan pada kali ini, ingin saya ucapkan Selamat Hari Kemerdekaan yg ke-52 tahun untuk negara kita. Syukur, kita masih lagi ada negara berbanding dengan saudara2 kita di Palestine atau negara-negara bergolak yang lain. Bergaduh macam mana pun atau tak sebulu macam mana pun kita masih boleh jalankan kehidupan dgn aman tanpa ada rasa ketakutan. Itulah Malaysia, bumi bertuah. Harapnya janganlah ada pihak2 yang cuba nak memporak-peranda atau nak buat kacau bilau di tanah tempat tumpah darah kita ni. Kalau dah tak selamat, kat mana lagi kita nak tinggal? Oleh itu, bersyukurlah...

Cuti merdeka tahun ni saya mengambil kesempatan untuk balik kampung untuk berbuka puasa dengan family. Macam biasalah, tahun ni saya akan pulang sehari dua sebelum raya. Jadi, di kesempatan yg ada ni eloklah balik. Kali ni kami pulang bertiga - saya, ngah dan faiz. Hakim tak balik sebab dia nak exam. Kami bertolak tgh hari Jumaat lepas, 28 Aug 2009.

Esoknya program pertama gi la facial dengan mama. Ayah ikut sekali. Tapi ayah tetiba demam panas sangat. Apalagi, kami pun bergegas la ke hospital. Sampai di hospital memang ramai lah orang. Tapi Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan. Kat hospital ayah dimasukkan ke wad pemerhatian. Masuk air dalam badan. Hampir 5 jam menunggu di sana. Lepastu dah boleh balik, syukur tak ada apa2. Menurut nurse kat sana, ni kira dah kurang la orang. Masa awal-awal H1N1 menyerang dulu, sampai ada yg bukak tikar kat kaki-kaki lima hospital tu. Sebenarnya, sejak2 H1N1 menyerang, ni la kali pertama saya pakai mask (teruk kan?). Tu pun sebab gi hospital, isk isk.

Hari Ahad, rehat dirumah jer. Cuma petang tu, gi la Juru utk beli gulai ikan sembilang (mana boleh miss!). On the way pulang, ayah rekemen beli sotong bokor kat Masjid Batu area2 Permatang Pauh. Yang bestnya kalau gi kedai makan kat kampung2 ni, tak payah pi pasar ramadhan pun takpa dah. Semua jenih lauk ada. Daripada ulam2 kampung sampai la ke nasik ulam termasuk ler kuih muih..memang pecah selera la bak kata orang...marvelles. Tapi, nampaknya setakat ini saja. Ahad malam dh pulang ke KL. Pecah rekod, pemanduan 3 jam 30 minit tanpa henti (Jgn tiru kalau ada bukan pemandu professional :P).

Note:
Photo taken from

Monday, August 24, 2009

Yang ke-4

Simple Illustration for Islamic Events Like Ramadan Month, Feter Eid, Adha Eid photo

Dah masuk hari keempat pun kita berpuasa. Uhuk, baru sempat nak posting. Selamat berpuasa ye kepada semua. Haa..saya hari pertama puasa dh tak melekat kat umah. Pepagi dah kuar ke Shah Alam (tak la pagi sangat, tp disebabkan hujan nampak mcm awal pagi hihi) untuk menziarahi Puan Nini yang baru 20 ++ hari bergelar ibu kepada Muhamad Alif Rizqi (hope I've spelled it right yea Nini). Lebih kurang 15 minit kemudian, Famila pun sampai. Alif yang mula-mulanya tido, terjaga dek keriuhan suara auntie2 yang dh lama tak jumpa. Hampir 2 jam kami di sana, (latest strory update plus house tour) kami pun mintak la diri dulu dgn tuan rumah. Yang berkeluarga for sure lah sibuk nak pk nk masak apa kat hubby. Yang bujang ni pasar ramadhan jer hihi.
Alang-alang rumah nini memang dekat dgn umah tok, saya pun singgah la sekejap menziarah tok. Tak tau apa nak beli, last-last teringat iklan kurma Sun Sweet kt tv. Apa lagi, singgah ler jap mini market dekat2 situ hehe. Kalau dalam subjek marketing ni, kira bagus jugak ler Sun Sweet buat brand positioning. Atau dlm bahasa melayunya proses di mana para 'marketer' cuba utk create image di dalam fikiran pengguna sasarannya. Contohnya..ingat kurma ingat sun sweet..atau ingat Yusoff Taiyob..aaa..mcm tu lah...amacam, ada gaya lecturer tak? hehe ok enuff lecturing..back to workkk....

P/S: Ampun dan maaf kepada semua sahabat2 dan org2 sekeliling andai ada salah silap saya. 0-0

Sunday, August 16, 2009

Another working weekend

Goosshh...the title has clearly explained what I'm going to write here. Ya, semalam still had to work. Attended a debate competition at International Medical College (IMU), organized by the Sekretariat HEP-IPTS. But it's worth. MMU had beat another 12 universities/colleges. Out of 14 participants, MMU Melaka became the champion and MMU Cyber was the first runner up in the competition. Tak sia sia la datang hihi. And the best debater went to MMU Cyber's debater. Couldn't clearly identified his name, but he had caught my attention from the beginning of the the event :D Entah la kenapa, he's just like MJ, young MJ back in 70's/80's. It's not that I missed MJ or what, but I'm not alone. The moment I told Kak Su, my colleague about this boy, she said she was about to tell me the same thing. Isk isk..Dengan gaya bersahaja ketika berdebat, he deserved the reward.

Sunday, August 9, 2009

Convo Seasons

Fuh minggu ni bekerja straight 7 hari tanpa henti. Al-maklumlah bulan 8 ni, byk lah univ yang tgh convo, tak terkecuali lah MMU. Convo start dari 8-10th Aug 2009 + 11 Aug 2009 untuk our new little brother - Multimedia College yg akan berconvo di MMU juga. Tapi hanya yang terlibat jer kena kerja. Semalam sesi pertama dah setel. So, tudung Ariani telah pun digayakan hehe. Oh ya, tak lupa ucapan tahniah buat beberapa sahabat MBA yang naik pentas semalam - Alwyn, Najwa dan Kak Suraya. Tak sempat lah nak jumpa lepas tu sebab kena stayback di dewan. Also for Kak Miza, congratulations on your MIT. Tadi, hari kedua berlangsung dgn pantas. Kul 11.30 dah setel. Esok sehari lagi. Tak sabar nak habis...

Monday, August 3, 2009

Heating up!

Aduih, rasa buleh jadi cepat tua la kalau macam ni hari-hari. Temperature asyik naik jer. Ade ke patut pak iran sorang ni ditengking-tengkingnya saya hanya kerana tak dapat nak tolong dia booking room online. Silap orang la nak tengking2. Entah dari mana datang, nak lepas geram kat kita pulak. Dah memang procedure kalau nak booking online mesti 3 hari sebelum, dok buat tak faham jugak. Ingat ni kat negara dia ke main paksa-paksa orang. Saya yang tak tahu hujung pangkal plak jadi mangsa. Saya apa lagi, basuh la dia balik. Walaupun bab2 booking room ni mmg totally out of my job scope, dh cukup baik la saya tlg tepon unit yang berkaitan utk wat semakan. Si pak iran ni dok pong pang pong cakap saya tak nak tolong. Siap ungkit gaji yg saya dapat ni pun dari duit dia dan dia ni PHD student. Hey, come on la. Ingat dia sorang jer PHD, saya pun PHD gak (Professional Highly Demanded..ecewah:P) Rasanya jiwa saya mmg tak leh terima aaa feel2 macam nih. Bikin panassss jer.Tak sesuai agaknya saya ni dgn bidang ni. Yang sini perangai mcm ni. Yang sana perangai macam tu. Yang tutttt perangai mcm...arghhh!

P/S: Rethink....

Saturday, August 1, 2009

Ariani..feel the difference

Dulu saya memang takut-takut nak cuba tudung trend sekarang ni, yang jenis terus sarung jer tu (ala-ala tudung Ekin). Rasa macam makcik pulak, kekadang rasa macam indon pun ada. Last time saya pernah beli satu, tapi memang jarang sekali pakai. Rasa tak best. Sehinggalah saya balik Penang bebaru ni, saya terjumpa satu tudung jenis ni. Dengan harga hanya RM15 saya memang puas hati. Cari kat area2 KL ni tak pernah jumpa.

Last-last saya pun pergilah ke Ariani di Bandar Baru Bangi dgn Kak Ngah last few weeks. Kedainya baru lah juga bukak thn ni kat area tu. Survey2 harga dulu. Hmm..boleh tahanlah jugak. Macam tak masuk akal pun ada. Ada sesetengah tu lebih mahal dari sepasang baju kurung! So kiranya pegi cuci mata je lah masa tu. Al- maklumlah hujung2 bulan. Tapi try la jugak. Memang betul, terasa perbezaannya. Memang best. Sesuai dgn bentuk muka, malah ada saiz pulak tu. So tadi pegi la lagi. Tapi kali ni mesti beli walau camner pun :) Nak matchkan dengan beberapa baju yang belum ada tudung lagi. Tp beli yang kaler plain jer. Hmm..best. Bulan depan buleh beli lagi. Hehe..

Thursday, July 30, 2009

Dari mata turun ke...

Hari ini masuk hari ketiga mata saya jadi merah. Tapi sebelah jer la. Mulanya ingatkan maybe saya keletihan tapi dh masuk hari ketiga tak surut2, hmm gi la klinik. Sah la saya sakit mata. Isk isk..ntah kat mana pula kena jangkit. Bulan lepas sakit gigi. Bulan ni sakit mata. Cobaan...hehe. Tapi bagus juga. Dapat MC, balik rumah rehat. Dapat release sedikit daripada 'tekanan' yg ada kat opis tu.

P/S: Tajuk kat atas tu gimik ja..hehe jgn mare :P

Wednesday, July 29, 2009

Cerita-ceriti...

Setelah beberapa minggu tak hapdate blog, byk juga cerita nak story kat sini. Ok, let's go by sequence.

Cerita # 1: Sayonara Cik PFQ

From right: Cik PFQ. On da way to Melaka agaknya ni (Photo taken from Bob's FB)

Cuti weekend lepas, 25-26 Jul, mama ayah datang dari Penang. Saya dari hari Jumaat lagi dah ambil cuti. Macam tak der mood nk ke opis. Cuti ada 30 hari lagi beb! So, weekend tu spent time kat rumah Ngah dan juga SOGO. Tp sayangnya gaji belum masuk lagi. Tgk org len sopping jer la :( Tapi the most important agenda was to send back my little PFQ to Penang. Genap 6 tahun dia bersama saya. Seusia dgn tempoh saya bekerja di bumi Cyber ni. Cakap saja nak ke mana, pasti dia setia menemani. Terima kasih my little car, moga ketemu lagi bila saya balik kampung nanti :)

Cerita # 2: Teh Tarik

From right: Me, Nisa, Zul and the Les' Copaque gang (Photo taken from Nisa's FB)

Setelah hampir sebulan membuat persiapan, semalam 28 Jul, berlangsunglah majlis Teh Tarik bersama Alumni di Menara TM. Hampir 170 ++ yang hadir. Majlis diserikan lagi dengan kehadiran 3 orang jejaka di sebalik kemahsyuran Upin dan Ipin. Millionaire in the making. Memang dan millionaire dah pun rasanya. Apa-apapun we're proud that you - the Les' Copaque our are our Permata Dunia!

Cerita # 3: Badminton

Hmm..saya mungkin bukan orang yang layak nak bersuara. Tapi ini blog saya, saya punya suka lah nk tulis apa :P Lately ramai yang dah tak bersemangat nak turun badminton. Saya pun tak faham kenapa. Cuba juga fikir, tapi biarlah. Yang saya nak sibuk buat apa. Cuma yang saya perasan lah, dah jadi trend, bila nak tournament baru nampak muka. Ramai yang tak konsisten. Banyak perkara dicampur-aduk termasuklah hal-hal peribadi. Kalau macam inilah, memang takkan maju. Yang bersemangat jadi tak semangat. Tapi seriusly, saya mmg bosan giler arini. Main tak sampai 40 minit saya dah cabut. Buang masa je kalau takat 2 org je yg ada. Duduk rumah layan slot Akasia lagi bagus lah.

Friday, July 17, 2009

Confrontation

Alhamdulillah, finally I went thru my 'suspen day' today. Confronting with people, listening to 'stories'. But I guess it was not over yet and I don't know how and when. Among all, there's some lesson to learn. Hmm..sounds like I am in a complete mess lately. Ya, partially yes. It's a hard time. But it's ok, life is like that. Sometime you're in the first row but sometime the whole things seems to fall apart. But I'm lucky to have a great company around me. Thanks!

Friday, July 10, 2009

Down

Have you ever woke up from your bed and felt like you don't want to go anywhere (especially to work)? I've been experiencing this feeling for quite sometime. And too bad, it's getting worse everyday. Oh ya, talking about work, there's a new counselor in my department. Just joined las week. Thanks to her, she gave me this personality test. The result is almost 99.9 % accurate. This is my condition now:

Rahayu Niza's Existing Situation

Feeling stressed out due to her current situation and the demands which are placed on her. Working to release herself from all things that hold her back or tie her down.

Rahayu Niza's Stress Sources

"Always trying to make a good impression on others, but doubtful she is succeeding. Feels she has the right to everything she hopes and dreams of and becomes annoyed and helpless when things don't go her way. Is troubled by the very thought of failure which leaves her feeling miserable. Always sees herself as the victim as if everyone treats her poorly and she never is given her fair share. Feels her failures are no fault of her own, but due to the shortcomings of others."

Rahayu Niza's Restrained Characteristics

Has strong emotional demands and is picky when it comes to choosing a partner. she chooses to remain emotionally distant and uninvolved in relationships.

" She feels hopeless to change her problems and difficulties and continues to make the best of what she has."

"Seeking to broaden her horizons and believes her hopes and dreams are realistic. Worries she may not be able to do the things she wants and needs to escape to a peaceful, quiet environment in order to restore her confidence."
Only those closest to her know deep down she is sensitive and sentimental.

Rahayu Niza's Desired Objective

"Feels she is in a hopeless situation, which causes her to feel depressed. she resists things which she finds difficult or not to her liking and shields herself from the things which irritate her. "

Rahayu Niza's Actual Problem

"Is disappointed and let down, feels there is no point in making new goals as they will leave her feeling the same way. Is unable to admit to her short comings, which leads her to act out in an aggressive and resentful way."

Rahayu Niza's Actual Problem #2

"Feeling a lack of energy, she does not wish to be involved in further activity or give in to demands. she is feeling powerless causing her stress, agitation, and irritation. she reacts by becoming the victim and feeling as if everyone is out to get her. Demands with annoyance that she needs to get her own way."

http://www.colorquiz.com/
Free personality analysis of Rahayu Niza.
Generated on Fri, 10 Jul 2009 08:30:34 -0700

Tuesday, July 7, 2009

Congratulations Famila


Congratulations to my fren - Famila Pahmin. Officially belong to Mr. Kay. Moga rumahtangga diberkati dan dirahmati Allah selalu. Attended her wedding reception at Kangar, Perlis last Saturday, Jul 4 with my family. Tima kasih mama, ayah & hakim sudi teman. Walaupun 2 jam jer perjalanan dari Telok Ayaq Tawaq ke Perlis, rasa lama sangat nak sampai. Maybe dah lama tak pi area2 sana. Last pegi form 3 camtu la kot. Gi Gua Kelam dgn Taman Ular. Mmg umur yang sesuai untuk melawat tempat-tempat mcm tu. Kalau sekarang la org ajak gi, iskk belum tentu nak!

Ahad pagi dlm pukul 8 dah bertolak balik ke Cyber. Patutnya dah sampai cyber dlm kul 12 tgh hari. Ntah kenapa pening semacam. Sampai masuk simpang pun salah. Lepas antar Hakim kat kampus dia kat PJ, on the way balik tu ada dua persimpangan. satu utk balik ke putrajaya/puchong dan satu lagi ke mana ntah, tak pasti. mmg dh nampak sign board tu, tapi entah mcm mana tetiba termasuk dlm shopping mall - tropicana city mall. Ni lain macam punya pening ni hehe. Tapi kira ok la, boleh beli panadol huhu. Baru leh drive semula.

Sunday, June 28, 2009

MJ...Childhood memories

Hampir terlupa mencoretkan sedikit kesayuan di atas pemergian mengejut raja pop - Michael Jackson pada 25 June 2009 yang lepas. Moga roh beliau tenang di sana. Lagenda yang tak mungkin saya lupakan, terima kasih kerana pernah mewarnai zaman kanak-kanak dan remaja saya dengan muzik-muzik yang hebat.

Saturday, June 27, 2009

Berbolinggg..

Dah memang menjadi tradisi department saya utk menganjurkan pertandingan boling setiap tahun. Tak kiralah reti ke tak reti main, selalunya semua akan turun ke gelanggang untuk cuba merebut tahkta kejuaraan. Tahun lepas kami buat di Alamanda Putrajaya. Tapi tahun ni kami buat di The Mines, Seri Kembangan. Diorang ckp lane kat alamanda tak best. Saya tak tahu lah. Bagi saya sama saja. Siapalah saya utk berbicara tentang boling ni..ecewah. Acara yg sepatutnya berlangsung kol 8 lebih, akhirnya start pukul 9 mlm. Hah..pukul 12 ler jawabnye abih. Janji melayu :P Tu tak masuk sesi bagi hadiah, amik gambo dan makan. Kul 2 lebih pagi baru sampai rumah. Nasib baik esoknye sabtu.

Tapi pertandingan boling kali ni mmg mencatat sejarah pada saya. Saya tak penah menang pertandingan boling selama ni. Betui! Tapi semalam group saya dapat 2nd runner up. Saya memang bernasib baik betui la kali. Actually grouping utk team boling ni base on undian. So kira nasib la. Team member saya - Abg Lan, berkelulusan dlm bidang sukan. Setiap langkah yang diambil berdasarkan teori. Tgk titik atau tengok arrow pesannya pada saya, hehe. Hamdan pulak life guard kat swimming pool. Sekali dia kuak bola boling tu, terus strike. Giler power..kemudian sorang lagi, isteri kepada pegawai unit sukan. Hmm..pendek kata semua pasal sukan-sukan lah! Saya jer tak. Tapi, sy ada la sumbangkan dlm 4 strikes gitu, kira x malu la sangat kan. Hihi. Ha..ok la takat tu dulu. Nak abiskan nasik goreng ni jap...calosss....

Ada orang panggil team kami Team Chelsea..ada ka patut?

Bergambar sementara menunggu keputusan diumumkan

Akhirnya..milik kami..

Monday, June 22, 2009

Sakit gigiiiiii!

Pagi Ahad lepas, tekak perit semacam time bangun tido. Argh..nak demam agaknya saya ni. Tapi org kata perasaan nak demam ni usah dilayan sangat. Saya pun buat tak tau jer lah. Siap sempat pegi KL pulak tu. Tapi lama kelamaan rasa sakit dalam telinga, gigi pulak terasa ngilu. Gusi membengkak. Jadi saya pun pegi la klinik biasa, just nak check la demam ke atau ape. Maklumlah dgn keadaan virus HINI yang sedang menular ni, risau juga. Lepas doktor check, katanya sakit gigi tu yang menyebabkan kerongkong saya sakit, bakteria dah pegi ke situ. Suara pun dah jadi garau. Dia pun suruh saya ke klinik gigi utk pemeriksaan lanjut. Saya mintak MC dia tak nak kasi la pulak. Dia kata minta dgn dr gigi..adess!

Kunjungan ke klinik gigi di Bangi ternyata lebih buruk dari apa yang saya sangkakan. Ingatkan sakit biasa jer, rupanya dh teruk! Semuanya berpunca apabila tampalan pada gigi tu dah tanggal saya tak cepat2 pegi klinik. Kiranya bakteria dah menyerang. Ada dua option saja kata doktor, sama ada cabut atau buang akar. Dalam kepala saya mmg tak nak cabut, takuttt..jadi saya pilih la option ke dua. Tapi malangnya klinik tu tak leh nk buat. Tak cukup equipment atau takder kepakaran agaknya. So dia pun refer saya ke klinik lain. So buat masa ni dia tampal la balik kawasan yang dah tercabut tuh. So, melayang la RM180..hmm..

Malamnye, saya tanya mama. Apa pendapat dia. Dia kata actually yang buang akar tu, sebenarnya diorang akan operate gusi utk buang akar tu. Argh..nampaknya saya dah salah buat pilihan. Lagi ngeri bunyinya..huhuhu...mcm mana nih...nampak gaya mcm kena cabut ja...

Tuesday, June 16, 2009

Tronoh for the first time...

Pertama kali menjejak kaki ke UTP di Tronoh, jauh sekali dari sangkaan saya. Selama ini saya bayangkan kawasannya yang jauh ke dalam dipenuhi kawasan belantara yang hijau. Barangkali cuaca terik sepanjang perjalanan menyebabkan pemandangan di sekeliling kelihatan seperti sebuah pekan yang tandus dan gersang. Tapi, memang tidak dinafikan bangunan-bangunan di kawasan kampus kelihatan begitu gah, segah nama Petronas di mata dunia.

Heh, lupa nak cerita tujuan asal ke UTP. Sebenarnya saya mengiringi pasukan MMU untuk kejohanan sukan - Government Linked University (GLU) dari 13-14 June 2009. Selain MMU dan UTP, Uniten juga turut menghantar pasukan. Sememangnya 3 university ni je la pun. Kalau menang dapat no 1, kalau kalah dapat no 3..ihiks. Perjalanan dari MMU memakan masa lebih kurang 4 jam. Dua buah bas dari MMU, saya rasakan kontigen MMU antara yang teramai. Semangat pasukan jelas terpancar bila mana kami semua memakai baju yang sama warna sepanjang berada di UTP. Tu yg best tu. Pihak lawan tgk pun boleh jadi gerun hihi.

Hari pertama di Tronoh, MMU telah dijadualkan berlawan dgn UTP. Antara sukan yg dipertandingkan ialah bola sepak, badminton, netball, volleyball dan boling. Walaupun tidak menyapu bersih semua sukan yang dipertandingkan, MMU menang besar ke atas UTP pada hari pertama kejohanan. Namun, nasib tidak menyebelahi kami pada keesokan harinya. Perlawanan menentang Uniten begitu sengit. Nyata pasukan lawan begitu kental utk ditewaskan. Takpelah, thn lepas dah jadi juara, tahun ni..kasi chance org lain pulak lah hehe :)

Tuesday, June 9, 2009

Sundae Morning

Pagi Ahad - 7 June, kena keja sambut student baru. Tiap-tiap tahun macam ni lah:) Pendek betul posting hehe. Bior lah..

Saturday, May 30, 2009

On the mic..


Hello all! It's been a while, rasanya mcm dh lama tak update blog. Hari ini, walaupun hari sabtu saya kena bangun awal. Berdebar-debar. Dah lama saya tinggalkan bidang pengacaraan majlis ni. Dulu masa zaman2 study selalulah juga dapat jemputan. Biasanya untuk acara rasmi. Minggu lepas En. Taqis minta saya jadi emcee untuk acara badminton dgn KLRC gantikan Abg Is. Tapi tak nak buat formal sgt. Hmm...saya setuju jer walaupun saya sendiri tak pasti mcm mane ye nk jadi emcee yg tak formal hihi.

Hari yang dinantikan pun tiba. Agak lega juga bila sehari sebelum acara tu kami diberitahu Tun Chancellor tak dapat datang. 8.30 pagi saya dah terpacak kat dlm dewan. Nak berlatih rasa macam poyo pulak hihi. Tawakkal saja lah. Bila Presiden datang saya pun mule menjalankan tugas. Alhamdulillah, nothing went wrong, flew smoothly throught the event.

P/S: Suka time senam robik! Hehe..Photos by 4ku.

Tuesday, May 19, 2009

Safely arrived...

Alhamdulillah, saya selamat pulang dari kampung halaman hari Ahad lepas. Awal-awal dah cakap kat boss nak cuti pd 15 May 2009. Lega, nasib baik dia bagi. Seronok balik kg, macam biasa lah bila dah berkumpul ramai2. Semua balik. Paling best, dapat hadiah birthday pulak tu. Hehe. Tima kasih ye Ngah & Faiz. Tak lupa jugak utk Hakim. Utk mama dan ayah, thanks for the card. Memang tak pernah miss hantar kad kat saya setiap tahun. Alhamdulillah, I'm so blessed to have all of you around me. Memang tak terbalas rasanya...

Tuesday, May 12, 2009

Kenapekah..

Sungguh malas rasanya. Hari-hari saya balik rumah sambil membimbit file putih opis saya. Modus operandinya ialah balik umah nak abiskan kerja. Tapi bila balik umah bukak facebook, update blog, baca blog orang dan mcm2 ler. Last2 mengantuk. Tido. Setiap hari macam tu lah. Pendek kata esok tak payah la bawak balik lagi file tu. Dah lunyai dibuatnya. Adoii..

Hurm..hari ni saya sedih. Nak menangis pun ada. Pagi tadi parking kereta bawah pokok. Habis getah-getah pokok tu jatuh atas kereta. Balik rumah saya pun amik tisu, basahkan dan lap. Baik punya tenyeh..sedar2 dah bercalar! Calar2 kecil..huuuuuuuuuuu..kenapekah?

Thursday, May 7, 2009

May...

Bila bulan May datang, saya sangat happy. Tapi saya takut juga. Saya happy sebab birthday saya bulan May :). Kebetulan jatuh pada Hari Ibu. Kiranya celebrate 2 + 1 la. Takut pula sebab umur dah meningkat seangka lagi. Hmm..tinggalkan dulu kerisauan itu. Citer pasal birthday ni, saya dan 3 orang lagi opismate yang lahir di bulan May pun ada la anjurkan sedikit jamuan kesyukuran pada hari rabu lepas. Kiranya saya sambut birthday in advance la. Patutnya Ahad ni 10 May, insya Allah kalau panjang umur.

Terima kasih pada yang doakan kami. Yang tak tahan tu, ada yg wish supaya mudah-mudahan dapat beli kereta lagi besar. Isk isk..tapi saya aminkan jer. Mana tau satu hari nanti jadi kenyataan. So, ni ler gambar kami berempat meniup lilin kat bilik meeting...hehe.

Dari kanan: Kak Ct (2 May), Faizal (5 May), Hamdan (7 May) dan yg last sekali you know who :P (10 May)

Monday, April 27, 2009

From court to ballroom..

Sabtu lepas 25 April, saya ke Badminton Clinic anjuran Kelab Mesra (nama kelab pekerja kat tempat keja saya nih). Yang datang mengajor ialah otai-otai badminton dari KLRC (KL Racket Club) ..hmm.. yg saya kenal Ong Ewe Hock je la. Coach2 lain pun handal2 belaka, so dapatlah diorang berkongsi sedikit sebanyak ilmu utk beginner mcm saya ni.

In person, kelakar orangnyer Mr. Ewe Hock nih. Pesanan dia yg paling saya ingat, masa dia ajar cara2 servis. Cara paling mudah katanya, anggap je macam tengah sapu sampah..hihi. Lepas saya berjaya servis dengan betul, dia pun kasi markah 'A' kat saya..hehe. Lulus (lulus servis je..). Tapi, memang tak sempat la nk belajar semua skill. Masa suntuk. Ye lah..consultation pun free..takkan nak demand lebih2 pulak..hehe.

Malamnyer....ada MMU Awards 2009 pulak. Hentam saja la. Baju dinner yg gojes sket pun tak ada sebab semua dah pakai. Tak kisah lah. Apa yang penting ialah..MAKAN!

Wednesday, April 22, 2009

Selesai sudah...

Maharaja dan maharani sudah berangkat pulang ke istana. Maka, dayang pula mengambil cuti separuh hari pada keesokan harinya hehe. Begitulah sinopsis nyer majlis yang berlangsung isnin lepas.

Namun, patik pacal yang hina ini bersyukur karena semuanya berjalan lancar. Cuma pengalaman patik dipijak kaki oleh wartawan akan patik ingat sampai bila-bila. Tatkala Tuanku Zara melangkah keluar dari kereta, para wartawan berpusu-pusu mengacukan lensa kamera ke arahnya sehingga patik terpaksa berundur ke belakang. Namun, mujurlah patik sempat mengangkat sembah dan bersalam dgn Tuanku Zara. Dalam keadaan kesakitan patik berjalan ke dalam dewan, menunggu untuk memberi buku program. Nasib baik patik tak lupa step2nya. Mejar Hasnan pun tak komen apa2, kira ok la tu. (Photo: The lovely Tuanku Zara)

Tapi...tapi..sebelum tu, yang paling patik tak lupa apabila sebuah kereta mewah berwarna hitam berhenti di hadapan dewan. Seluruh hadirin yang berada di ruang menyambut tetamu tersenyum lebar. Tak sangka sungguh yang keluar dari kereta itu adalah angkasawan negara Datuk Dr. Sheikh Muzaffar. Terkedu. Sangat lah kacak dan tinggi lampai. Patik tak dapat berkata apa-apa lagi. (Photo: Dr. Sheikh, number five from right)

P/S: Photos taken from MMU Photo Gallery

Saturday, April 18, 2009

Nervous

Nervous pulak rasanya. Pertama kali diberi tugasan yang agak mencabar sket. Isnin ni 20 Apr 2009, Insya Allah akan berlangsung sebuah dialog keamanan di Dewan Besar, MMU. Yang bakal datang bukan calang-calang orangnya. Tetamu diraja dari Perak - Raja Dr. Nazrin Shah dan Tuanku Zara Salim turut sama mencemar duli berkunjung ke MMU untuk majlis tersebut. Tugas saya macam biasa, kali ni upgrade sikit jadi 'dayang' kepada pasangan diraja ni.

Minggu lepas, belajar protokol dengan Mejar Hasnan, diterbangkan khas dari Perak untuk mengajor. Macam-macam belajar masa rehearsal aritu. Cara sembah, cara berjalan, cara beri buku program. Hmm..menarik. Tapi takut..takut terlupa jer! Byk juga step2nya..Tapi tak sabar juga sebab dapat jumpa face to face! Insya Allah..doakan semua berjalan lancar ya :)

Kepada yang berkelapangan tu, jemput-jemput la hadir ye. Free Admission, dun worry.

Event: BRIDGES - Dialogues Towards a Culture of Peace
Date: 20th April 2009 (Monday)Time: 1.30 pm - 5.30 pmVenue: Grand Hall, Multimedia University, Cyberjaya
Keynote speaker: Rev. Jesse Jackson Louis Jackson, Sr., one of America’s foremost civil rights and political leaders (member baik Barack Obama)

Other prominent figures:
YABhg. Tun Dr. Mahathir Mohamad, YABhg. Tun Musa Hitam, YBhg. Dr. Chandra Muzaffar, YBhg. Tan Sri Razali Ismail, YABhg. Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali, YBhg. Tan Sri Dato’ Ir. Muhammad Radzi Hj. Mansor, YBhg. Tan Sri Dato’ Seri Musa Mohamad, Prof. Emeritus Datuk K J Ratnam & International Peace Foundation Chairman, Mr. Uwe Morawetz.

Tuesday, April 14, 2009

Behind the naked eyes

Tersentak. Bagaikan tidak percaya, dan tidak pernah sama sekali saya terfikir ada yang tergamak mengketepikan martabat diri untuk mencapai sesuatu dengan cara menjatuhkan orang lain. Senario ini biasa berlaku, cuma tak terlintas yang benda ini akan berlaku pada saya. Bukan mendabik dada yang diri ini sempurna. Hidup saya simple. Saya hidup dalam dunia saya sendiri. Apa orang lain nak buat, itu mereka punya pasal. Saya tak suka masuk campur.

Tak sangka. Rupanya diri ini sering diperhatikan. Tutur kata yang manis hanyalah lakonan. Obses terhadap sesuatu membuatkan si empunya diri lupa. Lupa yang dia telah melangkaui batas kemanusiaan. Dia lupa, kebenaran pasti menang walau seberapa banyak mana penipuan yang dia cipta.

Saya bersyukur kerana Allah masih sayang diri saya (walaupun saya tahu saya bukan hambaNya yang baik). Insya Allah saya akan lebih berhati-hati. Ingatkan rambut jer hitam, tak sangka hati lagi hitam. Wallahua'lam.

Wednesday, April 8, 2009

Ngeee...

Saya baru balik dari main badminton. Hari ni saya main badminton dgn raket pink baru saya :) Lebih ringan. Memang raket utk ladies. A must for ladies katanya.Tapi permainan macam tak berapa menjadi jer. Mungkin baru lepas belajar teknik servis yang betul dari Abg Lan. Jadi, otak dan badan saya cuba mengkoordinate apa yang baru dibelajar tadi. Tapi terbawa-bawa juga teknik caca marba saya tu. Takpelah..slow-slow ler kan..

Monday, March 30, 2009

Gelap!

Sabtu lepas, 28 Feb 2009 saya berkunjung ke Melaka untuk intercampus-game antara staff. Aritu saya dah bagitau kan, saya ni reserve untuk volleyball game. Sesampainya saya kat court, mostly pemain-pemain utama tak sampai lagi. Tapi game dah nak start dan masa tu tepat pukul 12 tengah hari. Jadi, saya pun sarungkan jersi (oren) dan main la dulu. Sempat la digging bola sekali pastu servis sekali. Tak sempat nak panas badan, pemain utama dah sampai jadi saya pun dikeluarkan. Saya pun ada buat satu mistake juga sebelum tu. Takpe lah. Saya akur. Sampai kat situ saja rezeki saya nak main volleyball kali ini. Apa-apa pun tahniah la sebab dapat kalahkan team melaka yg tak kurang juga hebatnya.

Lepas balik dari Singapore tu, kulit saya yang manja ni pun mula la naik ruam-ruam penuh kat pipi dan hidung. Dah memang gelap waktu balik Singapore tu, lepas main volley tengah2 rembang tu, bertambah-tambah la gelapnya kulit muka nih. Gelap + jerawat. Buruk kan? Sesuai la dgn Hari Bergelap Sedunia yang jatuh pada hari sama. Uhuhuhu...Dah ler 20hb 4 ni ada dinner kat Le Meridian. Huwawawa...Gi kerja pun pakai bedak sejuk jer ni..harap-harap sempat sembuh...
P/S: Photo by Kak Rita

Thursday, March 26, 2009

Roaring Singapore...


Finally I make my way back to Cyber after a 3-day hustle and bustle trip to Singapore...fuhh. I had to accompany members of Student Representative Council to an official trip to the Lion country from 23 - 25th March 2009. Great experience as a backpacker :) Here the story goes...

Day One
Departure
I was 5 minutes late, some students were already waiting at bus stop in front of our university. We departed around 8 am +++ to Putrajaya Sentral. Took ERL to Plaza Rakyat. By 11 am, we already started our bus ride to Larkin, Johor. Reached there around 2 pm ++. Another group of students from Melaka already waiting at Mc D. After stuffing our bellies there, we took a public bus to Woodlands.

Arrival
After going thru all the immigration procedures, we finally touched down the Singapore land. Again, took a bus ride to Queen Street Bus Terminal. From there, we walked down to Little India, a place where we would stay for the next 3 days. 6 pm ++ reached Nava's Place. As I said, it was the rooms for backpackers. Huhu, I was so uneasy at first as we had to share bathroom with others (I mean guys). But of course la, not in a same room, I mean the same bathrooms will be used by all. At night, we took our dinner around that area and explored the place until we're tired and went back to sleep.

Day Two
A warm welcome
Our first agenda of the day was to visit National University of Singapore (NUS). As we entered the campus, we were welcomed by Tisha and Anisa from NUS's students reps. We were led to Student Services Centers where presentation by both universities and group discussion sessions were going on. Then, they brought us to NUS Art Gallery. One thing that I just knew about NUS, the university was actually rooted from University of Malaya (UM).

After refreshing ourselves with the Singaporean foods, we made our way to Nanyang Technological University (NTU). At that time most of us already tired and I could notice the discussion run a little bit slow. There, we met several Malaysian students. One that I knew was Rui Yang from Ipoh. Very kind :) I knew he was quite tired (as he said he slept at 5 am in the morning and woke at 9.00 am to prepare for the visit) but he was patiently assisted me to Surau which located at different side of the building. He brought me to Art and Design School ( actually I did not follow the rest of the group as my shoes caused a little pain). The school was so beautiful and I couldn't help myself from holding my breath for a few seconds.That was my first time seeing a building which planted grasses on top of its roof! After the visit, we headed back to Little India.

Merlion
Since we did not have any agenda at nite, we have decided to go to Merlion. It was always my dream to take photos with the Lion Head. It's a dream came true la! Hehe..We went there on our own, just by studying the MRT route. Real backpackers! Although we had stopped at a wrong station but finally we reached there by asking people. After a fun photo taking activities at Merlion we went back to Little India.

Day There
Kiss Goodbye
Since it was our last day at Singapore, our last activities was to go to Orchard Road to look for some souvenirs. Not much interesting. I heard China Town was even better but we didn't have time to go there. We also did not have enough time to visit Sentosa Island (so sad). At 2.30 pm, we were leaving Little India and took a bus to Woodlands. Good bye Singpore and we had to catch our bus to KL at 5 pm..penattt.

Some interesting things to share:

a) MRT moves faster than LRT
b) So does its escalator
c) No old car on the road
d) Clean city (100% agree!)

Wednesday, March 18, 2009

SS Month

Assalamualaikum, hola I'm back. Wow, I haven't put any update for the past 2 weeks. I've been so active lately with badminton and volleyball training. By the end of this month, we're going to have an inter-campus game. But as usual, I'd love to be reserved only..hehe. Well, well..we couldn't be good at everything rite? At least my mission to get rid off some stubborn fats is progressing. And I meet some new frens. Thus, my social skills oso increase hihi.

Actually last week I was at my hometown. Took leave on Friday, 13th March and spent the whole weekend with my family. Except my sis and hubby, they couldn't join us. On Saturday, I went to Sunway Karnival (Penang oso got Sunway tau!). I was totally bedazzled with lovely tops and dresses at a boutiqe there. But before that dah beli dah kat dalam Parkson. Aiyoo..this is what we call 'unplanned purchase' which extremely dangerous. Huhuuhu..tapi bila hati dah suka..apa buleh buat..lalala...

P/S: SS Month = Sports and Shopping Month :)

Saturday, March 7, 2009

Hello again, Marriot...

I was at Marriot for the past two days. Attended BSC Cascading Workshop. I still remember, I was at the same room, attending an appreciation dinner last year. Surrounded by highly prominent people who sat in the same table with me, I felt so small. So funny, I could remember how many words came out of my mouth. The rest of it, I only smiled! The day before, I was working at Melaka. Pergi awal pagi, balik lewat petang. Thank you so much to TV3. The idea of putting my fav hit series online really helps people who are always 'on the go' like me. So, tak melepas la tgk citer SPA-Q hehe.

Oh ya, petang tadi saya ke opis. Sebenarnya saya baru berpindah ke bilik baru. Masih lagi opis yg sama cuma tukar bilik je. Ada sedikit penstrukturan kat opis dan saya adalah org terakhir berkemas hehe. Maklum la, sibuk betul. Oleh kerana hari ni tak kemana-mana saya pun memulakan operasi mengemas-ngemas dgn happynya. Sambil kemas sambil chatting, pukul 5.30 ptg baru siap :P (start kemas 2 lebih). Hmm..masih tak puas ati. Wayar komputer berserabut sebab plugnya kat lantai, bukan kat dinding. Agak jauh sikit dari meja.Tak best pulak tgk. As for today, ni je mampu saya fikir. Tgk la minggu depan kalau2 ilham kreatif ala-ala Casa Impian datang...

Saturday, February 28, 2009

Santai BBQ

Al-kisahnya, Jumaat malam yg lepas - 27 Feb, opis saya anjurkan majlis Santai BBQ. Selain merapatkan silaturahim, majlis ni sesaje lah dibuat bagi menambahkan lagi aktiviti kelab kami. Oh ya lupa pulak nak cakap, opis saya ni ada satu kelab pekerja. Jadi, sebagai salah seorang ahli jawatan kuasa kelab, saya pun pun turut sama bergotong royong membuat persiapan BBQ. Lepas solat Jemaat, kami pun beramai-ramai turun ke surau cuci ayam, potong halia, kunyit, serai, bawang dan macam2 lagi lah bahan2 utk buat BBQ tu. Ni kira first time la belajo buat bahan untuk perap ayam BBQ tu. Bahan2nya sama macam nak buat rendang jer hihi. Cuma tambah sos steak, apa ntah nama specific dia.Lupa plak. Pastu tambah madu. Dalam pukul 5.40 ptg, balik umah utk solat sat pastu 6.30 pm sambung balik masak nasik goreng cina. Tapi bukan sy la..kihkih. Tlg basuh bekas ja :P

Kemudian, 8 lebih semua orang dah berkumpul depan stadium baru. Bakar ayam kat sana. Satay pun ada. Kelakar juga dgr ada org ckp "Sedap la satay ni, macam Hj. Samuri". Kihkih, memang la pun, kami tlg bako je. Mula-mulanya plan nak buat BBQ tu tepi swimming pool. Tapi bahaya pulak, sebab budak2 kecik ramai. Takut ada yg basuh tgn plak dlm tu. Pastu ada gak la beberapa org student datang. Dia ingat ada org jual satay kot. Maklum lah stadium tu depan dgn food court. Isk isk..macam-macam....

Monday, February 23, 2009

Restoration

Woke up this morning with an empty feeling. 7.30 am. Still on my bed. Seriously I dun feel like going to office. Just want to be alone today. It's time to restore some energy and spirit. And the most important thing is to THINK. It's a great time to think and pick out things to learn. And today, I've learnt that I have to set a limit. Some people don't realize they have crossed the line. Seem like I have to change my approach now . It's enough.

You guys may think I'm kind of person who let my emotion rules my head. I keep bothering all those small-small things that came accrosed my life. Sounds like I have so many enemies out there. Well, I'm just a human ++ a woman. I swear these people don't even know what is my feeling towards them. Probably they don't even notice that they have hurt me. I hope you can see all this in a different light. This is just an inner feeling. I'm still 'the bubbly and adorable girl next door' (wakakaka..hampeh). I treat people with full of respect. Of course I expect the same thing from them. So do you rite? Okay, let's forget about it. Hehe I have enough membebel here. I'm okay, slowly this feeling heals.

P/S: Yehaa...tonite I want to play badminton. Lama betul tak bersukan. Hopefully I can get rid-off the lazy and negative ion inside me. I wish I could smash away all those bad feelings.

Sunday, February 22, 2009

Pis!

Saya jarang menulih blog time2 peak hour kat opis. Biasanya time hujung2 dekat nak balik umah ada la. Tapi tatau la kenapa arini rasa macam 'pis' tapi 'off' maka jadilah pissed-off. So kena lah luahkan juga agar rasa lega. Thank you my blog, u're always there to listen. Hehe. Kalau blog ni boleh bercakap sure dia cakap "menyampah la! sikit-sikit nak menulis". Apa salahnye kan, as long as cara meluahkan perasaan tu betul.

Pertama sekali, anda semua bengang tak kalau email anda tak dijawap? Email sekerat pun tak leh nak jawap? Tak faham betul.. VIP sgt ke?

Kedua, anda selalu dapat panggilan telefon, tanpa memperkenalkan nama, si pemanggil meminta anda sambungkan ke bahagian so and so. Sekali dua takpe la, ini berkali-kali pulak. Si pemanggil ni tak terpikir ke orang yang dia call ni boleh jadi Presiden ke Perdana Menteri ke ape ke. Tak tanya dulu dah, terus je mintak sambung. Piss with off betui la. Memang la benda ni small matter jer, bukan susah pun, boleh je kasi nombor yg nak dihubungi tu. Cuma tak suke la..org ni mcm tak sekolah.

P/S: Budi bahasa budaya kita

Wednesday, February 18, 2009

Karom

I'm pretty tired today. Half of the day was spent in a hall with people from P&G . Gotta assisted them for a competition, which then promised job employment for the winners. Interesting. Just got to know the company's product worth billion of dollars and the salary they paid to their employees were among the highest in the country. Just imagine, fresh grads with zero experience, at all, receive RM3600 per month as the starting. In two years time, they already had half of million in their account (provided that they don't touch the money la). Isk isk..my eyes start to show this sign $$$$$ hehehe...just kidding. So lucky la these students..company yang dtg cari diorang...

Balik opis, dah dekat kol 4. Semayang, buat keja sikit, gedebak gedebuk dah pukul 5 ptg. Dah tak leh pegi dah. Kebetulan opis sy sedang buat pertandingan karom. Join la sekejap tgk budak-budak opis main. Diorang ajak main. Sy cakap tak reti. Memang tak reti pun. Pujuk punya pujuk, last2 saya setuju gak la main. Time tu la baru nak belajar. Yang seronoknya, menang pulak tuh! Budak-budak ni cakap saya ada 'mukjizat' hehe..merepek2 la diorang nih..

Monday, February 16, 2009

Selamat Hari Lahir Mama!

Today, 17th of February is my mama's 52th birthday. Semalam dah wish. Pagi ni wish lagik..hikhik. Mama dan ayah cuti hari ini, gi jalan-jalan la tu. Wish I could be there too! Again, Happy Birthday Mama..I love you..always and forever.

Sunday, February 15, 2009

Minggu Libur....

Saya mintak maaf, lama sungguh tak update blog ni. Isk..tak sangka juga ye, ada yg siap bawak sepanduk sambil berkata "We want update..We want update". Bawak bersabar..hehe. Walaupun saya tak sibuk sangat, tak tahu nak menulis apa. Cuma minggu ni saya rasa saya banyak betul aktiviti hiburan dan santai. Bermula dari Rabu lepas, saya dapat jemputan berkaraoke di sebuah pusat membeli belah terkemuka di area Putrajaya nih :P (macam artis la pulok!) Kunun-kunun nak nyanyi 5 lagu je, last2 minute tambah jadi 10 lagu. Menjelang lagu yang ke sepuluh, suara pun dah tak berapa nk keluar. Apa-apa pun aktiviti ni memang buleh merelease tension, sampai lupa esok kena kerja!


Jumaat malam saya kembali ke zaman World War II, era Hitler. "Valkryrie", lakonan terbaru Tom Cruise. Agak sarat dengan strategi dan konspirasi untuk menghapuskan Hitler, boleh la layan. Tak banyak sangat aksi peperangan. Saya bagi 3 bintang setengah :) Tapi recommended la for those yang interested nak menonton...Boleh tgk tom cruise hilang sebelah mata and tangan kudung..huhu


And today...gi facial. Tiap kali pegi facial, mesti org kat tempat facial tu tanya "Bila nk buang skin tag?" Isk..hari ni sy memberanikan diri untuk membuang 'skin tag' kat muka. Ini bukan tag yg kita dok tag-tag org kat blog tau! Skin tag ni dlm bahasa melayu nya 'ketua'. Err...biasanya mat salleh byk ler skin tag ni, bintik2 coklat kat muka. Mcm kes saya ni baru nak menjadi, walaupun saya bukan minah salleh. Kalau rajin, try la google mcm mane rupa tag tuh. Jadi, sblm saya betul-betul yakin nk buang tag tu, macam-macam soalan saya tanya. Yang paling penting, buang tag tu guna apa saya tanya. Jawabnya "Gunting!" Aahhh sudah..betul ke ni. Katanya gunting kecik je, tak menyakitkan pun. Kemudian saya tanya lagi. Lepas ni lekat parut tak? Dia kata tak, cuma kena beli cream "vitaplex' untuk menutup kembali ruangan yang terbuka tu. Dah banyak soalan sangat, saya pun merelakanlah muka saya dioperasikan oleh pekerja kedai facial tu. Sakit juga, tapi boleh ler tahan...heheh. Nak lawo punya pasal...huhuhu...Ok, mulai 5 hari dari sekarang saya akan pakai cream tu malam-malam. Harap-harap tiada ler apa-apa yg tak diingini berlaku..kalau tak sy kena pakai topeng mcm tom cruise nih..huhuhu...

Saturday, January 31, 2009

Sedih :(

Bila mana sesuatu yang dirancang tak menjadi, tambah-tambah pulak nampak macam kesalahan kita..tentunya rasa sedih dan keciwa. Sedih betul arini. Nampaknya this Monday kena bersiap sedia untuk soal jawap. Untung sabut timbul...

Thursday, January 29, 2009

Di kala mata terasa berat...

Entah apa nak tulis ya? Sebenarnya saya tengah mengantuk ni. Tengahari tadi tapau ikan bako dekat 'Busteng' @ Bas Stand. Kenyang..mata pun layu. Blog ni pun dah lama tak berupdate. Hmm..balik kampung tak last CNY? Saya dan adik-adik balik ke Penang. Pertama kali pulang bersama adik ipaq hehe. Pertama kali juga mengenakan seat belt untuk penumpang di belakang. Tak selesa dibuatnya. Rasa macam 'kejang' dan 'kaku' semacam, tak leh nak gerak-gerak sangat. Saya tak tahu lah orang lain pakai ke tak. Nampak macam tak jer. Adakah saya yg skema sangat? Tapi menurut sumber-sumber yang dipercayai, memang ada penguatkuasaan di beberapa tempat dan saman-saman dikeluarkan. Namun, penguatkuasaan ini masih samar-samar lagi kerana pihak yang terlibat sendiri masih keliru dalam mengeluarkan saman.

Dari aspek keselamatan, saya bersetuju. Tapi dari aspek sikap pengguna jalan raya yang biadap dan mementingkan diri sendiri, buatlah undang-undang apa pun bukannya diorang peduli pun. Banyak yang menjadi mangsa adalah orang-orang yang tak bersalah. Walaupun setiap sesuatu yang berlaku tu memang telah 'tertulis' tapi, tak ramai yang jadikan pengajaran. Eh! Boleh tahan juga yer saya membebel..hehe.

Anyway, the best thing yang akan saya cari kat penang is always FOOD! Saya bertuah, family saya memang jenih tak susah nak ajak cari tempat-tempat makan yang menarik kat sana. Cakap saja, kalau ada kesempatan memang kami pergi. Tapi satu je la, kalau bab makan ni, dua hari je dok penang mesti muka dah naik 'menggerutu'..kihkih. Alah kepada sambal belacan tapi makan juga! Ni dah seminggu, jerawat2 gatal masih lagi berbekas..baru nak surut..grr....

Thursday, January 15, 2009

Rojak Story


Leading the choir team..keke

Sedar tak sedar bulan January dh pun sampai setengah.Bulan yang sangat sibuk bagi saya. Semua benda datang bertimpa-timpa. Kekadang saya tertanya, keja kat tempat lain sibuk macam ni ke tak ekk? Apa buleh buat, dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu ni, kena lah bersyukur dengan apa yang ada buat masa ni. Kalau silap langkah, makan pasir lah setiap bulan. Anyway, dah melalut nampaknya. Sebenarnya bukan nak story pasal rojak kat sini. Cuma posting kali ni a mix of different stories that happened beberapa hari kebelakangan ni.

My Office Family Day
Minggu lepas 10-11 January 2009 was my office's family day. A small scale one. Tak ramai dapat join since masing2 ada kekangan yang tak dapat dielakkan. Lokasinya bertempat di Teratak Riverview. Ni kiranya revisit lah, since saya dah pegi last year. Ala...yang main pelampung sampai tertelan air sungai tuh! Tak ingat takper lah..hehe. Kali ni memang saya tak main pelampung tu dah. Mama dah pesan, jangan main air sangat! Dia suruh saya cuba aktiviti lain pula. Nak tau apa? Dodgeball. Biar benar..hehe. Sy pun tak tahu mcm mana game tu org main. Tapi saya tau, dia tak suka sy main air :P Selalunya saya langgar je larangan, tapi kali ni saya dengar cakap dia. So, saya mandi tepi2 saja. Risau juga sekarang ni musim hujan. Nite activity, as usual la BBQ and Karaokeeee...yeahh! Overall, family day tu okay lah.

Defamation
And for this whole week, busy macam biasa. Yesterday had to go to Melaka. But strange thing happened. Pagi sebelum bertolak tu saya dapat panggilan dari nombor tak dikenali. Saya angkat, tiada suara. Masa dalam bas pun nombor tu call saya lagi. Terasa hangin juga lah, siapa yg nk main2 ni. Dah ler kepala tgh kusut sebab nak kena mengadap big boss. After that, kat office Melaka, sedang saya leka buat kerja tetiba dpt sms. Believe it or not, it was an 'accusation sms' which criminally defamed me for having an affair with her husband! Iskk...at first I thought she might be attacking wrong people but she knew my name. She must be someone who knew me. Saya pun apa lagi, jwp la "I have nothing to do with people's husband!" Saya tanya juga siapa husbandnya. Of course la dia takkan bagitahu kan. Lepas saya jwp mcm tu, she suddenly said probably only his husband yang concern about me or probably she is too sensitive. Huh..gitu pulak?

It's unfair for me lah! Simply accused me like that and suddenly make another assumption pulak.Who ever she is, I just want to let her know that i'm not that type of person. I could find who is she if I want to, but biarlah. Malas nak panjangkan cerita. Cuma, siasat dulu lah sebelum tuduh apa2. Know your husband well. Saya yang tak tahu menahu ni, tak pasal2 jadi mangsa. Haih! Oh ya, pesanan untuk kaum lelaki juga, if you already belong to someone, tak perlulah show your 'concern lebih-lebih' kat other women. It potrayed a different message to your loved one.

P/S: That's why I think terbitnya buku "men are from mars and women from venus".

Saturday, January 3, 2009

Gloomy or Bloomy 2009?

Kedatangan tahun ini sekali lagi menimbulkan seribu tanda tanya di kepala saya. Apakah tahun ini menjanjikan perubahan2 yang memberansangkan atau sama saja seperti tahun2 yang lepas? Harapnya janganlah sampai begitu. Sekurang-kurangnya, ada lah sedikit pembaharuan yang akan menjengah. Banyak perkara yang sedang ligat bermain di fikiran saya. Yang ingin saya buat. Nak kata azam tahun baru, hmm..boleh lah dikatakan. Insya Allah saya akan usahakan sampai berjaya. Seronok juga melihat beberapa orang teman yang mendapat 'habuan' tahun baru dengan tawaran2 pekerjaan yang menarik. Ada juga yang sedang berkira-kira untuk menamatkan zaman solo. Saya doakan semoga kalian semua sukses walau apa pun pilihan yang anda buat!

Tidak kurang juga yang agak tidak bersemangat dgn kedatangan tahun baru ini. Bak kata org putih 'demotivated'. Saya doakan semoga semangat kalian kembali pulih. Saya juga tidak terlepas dari berperasaan begitu. Susah nak cakap la. Tak reti nak cakap macam mana. Buntu. Apa yang saya mampu lakukan buat masa ini ialah berdoa dan bertahan. Bila tiba masanya nanti, saya akan....tuttttt..siaran tergendala la pulak! Jangan mare hehe..