Monday, November 26, 2007

Weekenders....

I was at Melaka last Saturday. My cousin married to a girl from the historical city. I heard that they get to know each other masa sama2 belajar dekat Melaka dulu. Rasa2 lebih dari 7 bijik kereta yg turut serta rombongan tu. Some came all over from Penang (including pengantin lah) mlm sebelum tu and sesetangah tu came straight away from KL. Lebih kurang pukul 10 pagi kami semua dh berkumpul kat depan umah pengantin pompuan.Iskk tak pasal2 plak kena bawak dulang hantaran, baru berniat nk menyorok kat blkg. Sesampainya di sana tok kadi tak sampai lagi. Kena la menunggu dulu. Dekat2 kul 11 baru la tok kadi datang dan upacara mengakad nikah pun bermula. Tapi sblm tuh, my cousin was interviewed la memacam oleh tok kadi tu, rukun islam, rukun nikah and so on. Alhamdulillah lulus semuanya..hehe. Benda basic. Yang bestnya orang Melaka nih, mmg masih mengekalkan adat2 berpantun diorang ni. Tak cukup dgn pengerusi majlis, tok kadi pun ada pantunnya tersendiri. Gabrak jugak ler wakil dari rombongan lelaki sebab tak prepare apa2. Last2 ntah dari mana la dtg ideanya, one of our atuk sedara, Tok Ngah dgn spontannya jawab " Satu, dua, tiga empat..lekaih la kami nk cepat!" Semua orang gelak!! Caya la Tok Ngah, hidup Penang! Hahhah..Masa akad nikah, tok kadi tu mmg sporting, siap kasi prektis dulu sblm diakadkan betui2. Alhamdulillah, lepastu semuanya selamat. Terbayang kelegaan di muka semua org..huhuhu..tahniah Fazly & Farha!

Hari Ahad pulak, gathering wif my old skol fren Fara, D, Yatim, Mad Li, Azwan, Caon and Palee @ Pizza Hut, Alamanda. Thank you guys for coming although didera oleh Mad Li utk memperabihkan saki baki pizza. Usually maximum I can go only 3 pieces. Tapi semalam 4 keping heheh..Anyway, thanks Wan sebab belanja kami semua semalam. Thanks to Palee also kerana sudi menaja lokasi pergambaran kami semua di butik Archipelago and also to Yatim yg tidak jemu2 menjadi mangsa kami utk amikkan gambar. Ok la, tu ja kot coretan kali nih..adiosss..

Saturday, November 17, 2007

What am I doing?

Eiii..naper ni? Malas sangat nih? Pukul 11 malam dah mengantuk. Know what? Everyday I wish I could finish at least a chapter of my thesis. But it took me 2 days to finish a single stupid page. Too bad! Rasa macam nak amik cuti tanpa gaji pun ada, concentrate thesis jer..hehe. But nonsense la semua ni. The real culprit lies in me! S.O.S..someone help me!

Monday, November 5, 2007

Congrats...

Congrats to nini and akbar on ur engagement. I'm so happy for both of you. Secara tak langsung dapat la experience sket2 hehe. Although I was not directly involved, but I felt so happy dapat teman nini from the afternoon sampai la ke akhir majlis. Oh ya, Mila tak dpt nk turut serta since she was very busy packing all her things. So, balik sendirian ja that Friday nite, tapi best gak dapat 2 seat sekaligus dlm bas...hehe. Ok back to the engagement story. Lepas zuhur me and nini pi la dkt Bandar Sunway utk makeup kat bridal house kat situ (aisey lupa nama apa). Awal2 lagi nini dh pesan suh komen2 makeup kalau terover. Agak surprise jugak ler sebab mak andam tu makeup secara open, so org yg dtg ke kedai tu bleh tgk free make-up demonstration..huhu. Make-up punya make-up..so far so good but suddenly sampai kat lipstick..erkk 'akak'..awat pi buh kaler merah? Tanya la kat dia "Kaler pink2 takdak ka.." Bukan apa..sebab baju kaler purple so the best match is definitely something yg pinkish. 'Akak' tu kata "ehhh customer akak semua suka kaler ni" Kaler melon gitu. Auwww! Heheh..customer is always right, so dia kena la sapu balik lipstick tu, tukar ke kaler pink. Tapi sempat lagi dia mengomel kata kena la tgk warna kulit. Adeii..lepas dh tukar tu..baru la ok. Matching dgn tema aritu..purple...Anggun.That's what I could say about her..ni jeles nih ..hehe!

Majlis bermula selepas asar. Tapi sebelum tu dah ramai sanak sedara nini yang menunggu kat umah. Keluarga pihak lelaki pula sampai dalam kul 4 lebih. Lepas acara menyarung cincin, nini pun diiring ke ruang tengah rumah. Semua kaum keluarga daripada kedua-dua belah pihak berkumpul utk upacara menyuap gula kepada cik nini kita. Lupa nk tanya nini what was the symbolic meaning of the tradition. Since gula is sweet, probably melambangkan kemanisan hidup yg bakal dikecapi apabila berumah-tangga kelak. Maybe..betui ka nini? Heheh..Lebih kurang pukul 7 mcm tu baru la balik umah. Pukul 10.30 macam tu dh tido. Penat daripada org yg bertunang plak..:P Penat dok senyum & menjawab pertanyaan bila plak nk kawen?Esok paginya kena bangun awal..pulang semula ke Cyber...