Sunday, January 19, 2014

Short weekend at Penang

Bismillahirrahmanirrahim.

Hari Jumaat lepas, bersempena cuti umum Thaipusam, Rayyan balik ke Penang bersama mak long dan papa Rayyan. He was only 2 month old when he left Penang for the first time. Sehari sebelum balik ke Penang, Rayyan demam. Suhu mencecah 37.4, risau juga mak long nak bawak travel. Tapi bila keep on 'jelum' (bahasa orang penang) dengan air, keesokkan harinya suhu Rayyan pun turun. Tapi mak long dan papanya tetap bawa Rayyan ke klinik Alhamdulillah dia dh beransur pulih. Dalam kereta Rayyan main-main kejap je, banyak tido. Mak long tetap basahkan kepala dia di sepanjang perjalanan 4 jam itu. Alhamdulillah jalan tak jem, cuma ada la empat lima enam kereta yang bikin onar di lebuh raya. Kereta smart, tapi IQ drivernya tak berapa smart..huhu.

Mak ngah, pak ngah dan kakak Qaisara pun dah ada kt Penang waktu kami bertiga sampai. Disebabkan Rayyan demam, dia macam tak berapa aktif sangat. Tapi tetap tunjuk la skill duduk dan merangkak dia tu kt mak tok dan tok wan. Cumanya mulut tak berapa nk bising macam selalu. Malam time tido pun Rayyan bangun menangis dan merengek. Beberapa kali dia bangun. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Cuma kali ini dia demam tanpa selesema dan batuk. Kalau ada dua pakej tu, Allahuakbar tak sanggup rasanya melihat dia macam tu. 

Hari Sabtu berlalu dengan acara makan-makan kt luar dan hari Ahad, Alhamdulillah Rayyan kembali sihat dan ceria. Seronok betul dia waktu jalan-jalan naik kereta tok wan. Habis dikacau mak toknya. Penat main, bila nak dekat sampai kt Mee Udang Sungai Dua, dia terus tertido. Hoho..so mak long tunggu mee siap baru la kuar dari kereta. Papa Rayyan memang teringin sangat nak try mee udang kat situ sebab ramai kawan-kawan dia rekemen. So hari tu terlaksanalah impian dia :). Setelah puas berehat, petang tu kami bertolak semula ke Cyber. Insya Allah, pasti kami akan pulang lagi.

Sunday, January 12, 2014

Weekend's Progress

Alolo senget sikit..keep up your spirit Rayyan!


Dalam beberapa hari kebelakangan ni mak long perasan Rayyan dok cuba menyengetkan badannya lepas dia merangkak. Owh, rupanya Rayyan cuba nak duduk. Aik, kalau nak diikutkan Rayyan belum betul-betul boleh merangkak, tapi dia dah nak duduk pulak. Yang bestnya tu, dia datang dekat mak long kemudian dia pusing membelakangkan mak long. Ingatkan dia nak buat apa tetiba u-turn pulak kan. Kemudian dia terus duduk. Wah, kiranya macam mencari tempat utk bersandar sebab tak stabil lagi nak duduk hihi..bijak bijak.

Mak long cuba letakkan dia betul-betul macam posisi orang duduk dan tengok apa dia nak buat. Haa..boleh la juga dia bertahan. Dah siap ambil bola dan pegang, tapi tak lama..pastu tumbang hikhik..takpa takpa, cuba lagi my dear. Watching you grow is one of the most beautiful moment in my life. Love you dearly, muahh!

Wednesday, January 8, 2014

Azam 2014

Bismillahirrahmanirrahim.

Tengok tajuk macam sangat cliche, so overly familiar hehe. Tapi takpa lah, it's just a title, what's more important is what I'm going to do in my 2014's resolution. Hari ni mak long nak citer pasal coffee. Coffee has always been one of my favourite drinks. Bermacam-macam brand mak long dah cuba and among the best is Radix tapi dah lama mak long tak minum since pregnant last year. Yang kedua mak long suka Old Town White Coffee (of kos yang sejuk la). Yang tu walaupun pregnant, tetap minum. Alhamdulillah baby dalam perut tiada apa-apa reaksi yang pelik. So, keep on minum, dan selalu kacau hubby pepagi ajak cari kopi tu time weekend.

Masa dalam pantang, cuba-cuba minum kopi keluaran FAMA Premix Coffee with Habbatus Sauda'. Tgk effect pada baby, alhamdulillah tiada apa. Nak kata baby tak boleh tido, time tak minum kopi pun masa dalam pantang dulu dia tetap bangun malam-malam utk menyusu. Dah habis tempoh berpantang, bertambah lagi koleksi kopi mak long termasuk la LA Coffee dan De Folia Coffee (Sendayu Tinggi). Kopi O tak payah kira lah, tu menu wajib mak mertua mak long buat utk mak long tiap kali mak long balik Ipoh (erk mak mertua yg buat!).

Tiba tiba sejak akhir-akhir ni mak long asyik terbaca tentang makanan/minuman yang perlu dielakkan bagi ibu-ibu yang menyusu. Antaranya termasuklah minuman berkafien seperti kopi dan teh :( Pernah juga dulu ex officemate mak long terkejut tengok mak long minum kopi dan katanya tak takut susu berkurangkah? Erk tak tahu mak long nak jawap sebab tiada apa kesan pun dari penghasilan susu ni. Setiap hari mengoogle mencari pendapat yang boleh 'menyedapkan hati' untuk tetap meminum kopi, tapi mestila jumpa byk 'Cons' dari yg 'Pros' nyer kan. Antara artikel yang  menarik perhatian mak long adalah tulisan Dr. Zubaidi yang menyenaraikan 4 jenis makanan/minuman yang perlu dielakkan oleh  ibu yang menyusu iaitu :

1) Makanan laut bermekuri tinggi spt ikan yu, tenggiri yang akan merosakkan otak dan sistem saraf bayi. Disarankan memakan makanan laut bermerkuri rendah seperti udang, tuna, ikan air tawar dan salmon
2) Makan terlalu banyak buah-buahan sitrus seperti limau, lemon, oren yang boleh menganggu sistem usus dan penghadaman bayi yang belum matang dan boleh juga menjadi punca ruam lampin. Disarankan makan buah-buahan tropika. Surprise to know this!
3) Makanan yang diketahui boleh mendatangkan alahan (takde pulak contoh yg diberi)
4) Alkohol  Memang lah!
5) Minuman bercaffeine seperti KOPI, teh, minuman ringan, minuman tenaga dan minuman bercoklat boleh menyebabkan gangguan kepada tidur bayi.

Jadi, mulai pada hari ini, mak long telah tidak meminum kopi. Kalau nak minum pun weekend je. Boleh lah yer? So, itu la azam mak long pada tahun 2014 ini. Sekian.