Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2014

Short weekend at Penang

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari Jumaat lepas, bersempena cuti umum Thaipusam, Rayyan balik ke Penang bersama mak long dan papa Rayyan. He was only 2 month old when he left Penang for the first time. Sehari sebelum balik ke Penang, Rayyan demam. Suhu mencecah 37.4, risau juga mak long nak bawak travel. Tapi bila keep on 'jelum' (bahasa orang penang) dengan air, keesokkan harinya suhu Rayyan pun turun. Tapi mak long dan papanya tetap bawa Rayyan ke klinik Alhamdulillah dia dh beransur pulih. Dalam kereta Rayyan main-main kejap je, banyak tido. Mak long tetap basahkan kepala dia di sepanjang perjalanan 4 jam itu. Alhamdulillah jalan tak jem, cuma ada la empat lima enam kereta yang bikin onar di lebuh raya. Kereta smart, tapi IQ drivernya tak berapa smart..huhu.
Mak ngah, pak ngah dan kakak Qaisara pun dah ada kt Penang waktu kami bertiga sampai. Disebabkan Rayyan demam, dia macam tak berapa aktif sangat. Tapi tetap tunjuk la skill duduk dan merangkak dia tu kt mak tok dan tok wan…

Weekend's Progress

Dalam beberapa hari kebelakangan ni mak long perasan Rayyan dok cuba menyengetkan badannya lepas dia merangkak. Owh, rupanya Rayyan cuba nak duduk. Aik, kalau nak diikutkan Rayyan belum betul-betul boleh merangkak, tapi dia dah nak duduk pulak. Yang bestnya tu, dia datang dekat mak long kemudian dia pusing membelakangkan mak long. Ingatkan dia nak buat apa tetiba u-turn pulak kan. Kemudian dia terus duduk. Wah, kiranya macam mencari tempat utk bersandar sebab tak stabil lagi nak duduk hihi..bijak bijak.
Mak long cuba letakkan dia betul-betul macam posisi orang duduk dan tengok apa dia nak buat. Haa..boleh la juga dia bertahan. Dah siap ambil bola dan pegang, tapi tak lama..pastu tumbang hikhik..takpa takpa, cuba lagi my dear. Watching you grow is one of the most beautiful moment in my life. Love you dearly, muahh!

Azam 2014

Bismillahirrahmanirrahim.
Tengok tajuk macam sangat cliche, so overly familiar hehe. Tapi takpa lah, it's just a title, what's more important is what I'm going to do in my 2014's resolution. Hari ni mak long nak citer pasal coffee. Coffee has always been one of my favourite drinks. Bermacam-macam brand mak long dah cuba and among the best is Radix tapi dah lama mak long tak minum since pregnant last year. Yang kedua mak long suka Old Town White Coffee (of kos yang sejuk la). Yang tu walaupun pregnant, tetap minum. Alhamdulillah baby dalam perut tiada apa-apa reaksi yang pelik. So, keep on minum, dan selalu kacau hubby pepagi ajak cari kopi tu time weekend.
Masa dalam pantang, cuba-cuba minum kopi keluaran FAMA Premix Coffee with Habbatus Sauda'. Tgk effect pada baby, alhamdulillah tiada apa. Nak kata baby tak boleh tido, time tak minum kopi pun masa dalam pantang dulu dia tetap bangun malam-malam utk menyusu. Dah habis tempoh berpantang, bertambah lagi koleksi kop…