Thursday, January 27, 2011

2011


Salam sumer! Maafkan mak long, lama sungguh tak update blog ni. Dah sampai masuk tahun 2011 dah pun, isk isk. Anyway, selamat tahun baru ya kepada semua pembaca blog ni. Mak long masih lagi mak long yang sama hehe. Belum ada apa-apa perkembangan terkini yg menarik nak dikabo kan :)

Oh ya, actually posting ni sekadar nk merumuskan liku -liku perjalanan hidup mak long di sekitar tahun 2010. Bagi mak long tahun 2010 adalah tahun yang penuh dgn 'ujian emosi'. Banyak peristiwa yang benar-benar menguji kekuatan emosi mak long dan alhamdulillah mak long masih kuat sehingga hari ini dengan izinNya.

Tahun 2010 aritu mak long akhiri dengan percutian bersama keluarga di bandaraya Melaka. Sekali sekala berjalan-jalan ke sana sbg pelancong seronok juga ye hihi. Tahun 2011, usia mak long mencecah ke angka 30. Fuh...cantik nombor tu hehe. Walaupun kita selalu mendengar org kata age is just a number, tapi apakah kita benar-benar sudah memafaatkannya? Bertambahnye usia seharusnya bertambah la ilmu dan amalan. Sesungguh mak long sangatlah kurang dan tidak sempurna dalam hal ini. Selalu saja terbabas di jalan yang terang. Pimpinlah daku ya Rabbi!



Takdir

Dihempas gelombang
Dilemparkan angin
Terkisah ku bersedih ku bahagia
Di indah dunia
Yang berakhir sunyi

Langkah kaki di dalam rencana-Nya
Semua berjalan dalam kehendak-Nya
Nafas hidup cinta dan segalanya

Dan tertakdir menjalani segala kehendak-Mu ya Rabbi
Kuberserah kuberpasrah
Hanya pada-Mu ya Rabbi

Bila mungkin ada luka coba tersenyumlah
Bila mungkin tawa coba bersabarlah
Karena air mata tak abadi
Akan hilang dan berganti

Bila mungkin hidup hampa dirasa
Mungkinkah hati merindukan Dia
Karena hanya dengan-Nya hati tenang
Damai jiwa dan raga

Lagu: Takdir
Singer: Opic Ft Melly