Sunday, November 30, 2014

Simple Fried Rice for My Baby

Assalamualaikum w.b.t!

Hello December. Hello World.

Hari ni mak long nak share simple recipe of nasik goreng yang mak long buat untuk Rayyan. Mama papa makan nasik goreng, Rayyan pun mesti la nak makan juga kan. Oleh kerana mak long ni hantu pedas, so memang bahaya sikit la nak share dengan Rayyan. Here's the simple recipe for your baby small tummy:


Isi ayam yang dipotong kecil
Baby carrot dicincang halus
Bawang merah, bawang putih dan halia yang siap diblender
Sebijik telur
Garam secukup rasa
Sedikit mentega untuk menumis
Nasik putih

Cara:
Hehe..ala macam buat nasik goreng lah
1. Tumis bahan "blender" sampai naik bau
2. Masukkan ayam dan carrot
3. Agak2 dah ayam dan carrot dah masak masukkan nasik dan goreng sehingga semua bahan telah digaul sama rata
4. Masukkan telur yang telah dipukul ke dalam nasik goreng
5. Perasakan dengan garam

Dah siap!


Insya Allah, anak akan suka sebab konon-konon makan macam orang besar la kan...hehehe...selamat mencuba.

Wednesday, November 19, 2014

Nursing Mommies & "Accessories"

Assalamualaikum w.b.t.

Didoakan semua pembaca yang sudi singgah blog mak long hari ini sihat dan sejahtera. Alhamdulillah mak long dan keluarga pun sihat. Cuma si kecil, masih selsema dan batuk. Syafakallah Rayyan. Semoga anak mama sembuh dan sihat seperti sediakala. 

Hari ini mak long nak cerita sikit tentang "passion". Dengan passion manusia boleh menggapai apa saja impiannya. Manusia sanggup melabur ribuan ringgit untuk mendapatkannya. Setiap orang ada passion masing-masing kan. Macam mak long my passion is always in "girly things" (sekarang mommy things) hehe. Lumrah wanita, ingin kelihatan cantik, bergaya, trendy dan kalau boleh nak beli semua benda lah yang asalkan bagi nampak cantik dari hujung rambut sampai la hujung kaki. Hari-hari masuk Facebook, sentiasa tertinjau-tinjau page mana yang ada update baju baru, shawl baru, dress baru dan segala-galanya yang baru. 

AKAN TETAPI....

KECIWA kerana semua baju yang cantik-cantik tu, terutamanya dress tak mesra untuk nursing mommies. Sehinggalah pada suatu hari, seorang best friend mak long invite mak long utk like page baru dia. Tak lain tak bukan page yang menyediakan berbagai  jubah dress yang sangat cantik untuk nursing mommies. Apa lagi, mak long pun mencuba dua-tiga helai dan Alhamdulillah berpuas hati sebab sangat mudah untuk keluar bersama Rayyan tak kira masa saja dia boleh menyusu dengan mak long. Dari situ timbul minat untuk memperkenalkan jubah ni kepada kawan-kawan lain yang menghadapi masalah yang sama, dan Alhamdulillah sambutan kepada jubah dress itu sangat menggalakkan. Walaupun tak banyak sales yang dibuat, tapi banyak inquiry yang  mak long terima tentang jubah dress tu. Dari situ, mak long pun memulakan karier ..cewah karier tu sebagai seorang pengusaha business online, iaitu sebagai seorang Agent Dropship. Daripada personal Facebook page, mak long create page baru khas untuk business yang dikenali sebagai Mamayu Collections

Dari hari ke hari, mak long mula menambah produk untuk page tu termasuklah blouse muslimah (yang pastinya blouse yang nursing friendly), shawl dan juga jubah dan abaya lace. Pernah seketika rasa give sebab setiap pos yang dibuat macam tak ada sebarang sambutan. Tapi lama kelamaan, setelah mula bertapak di hati para pelanggan, mak long mula menerima repeat order dari customer-customer yang pernah membeli di Mamayu Collections Untung? Perniaggan secara dropship tidak mungkin memberi pulangan yang  maximum kerana kita hanya mengambil sedikit komisen daripada supplier di atas jualan yang berjaya dibuat. Tapi, bagi mak long "passion" comes first dan niat dihati ingin memudahkan para mommies yang sukar mencari kelengkapan untuk ibu menyusu. Semoga usaha ini dapat membuahkan sedikit pahala untuk mak long dan keluarga. Nak tengok antara produk yang ada dalam page mak long? Ha ni dia...

1. Breastfeeding Jubah Dress 
Antara ciri-ciri yang mak long suka tentang jubah dress ni ialah material lycra yang senang diurus dan tak perlu iron. Lepas basuh sangkut dalam almari. Nak pakai balik, terus sarung jer. Jubah ni ada hidden zips untuk memudahkan ibu-ibu menyusu atau pam. Anywhere, anytime.


2. Blouse Muslimah and Cotton Jubah 
Blouse ni mak long suka sebab material yang sejuk daripada cotton. Tak perlu beria sangat iron. Kalau tak nak iron pun tak pe, dan ianya selesa dipakai serta mempunyai butang/front zip untuk memudahkan penyusuan. 


3. Breastfeeding Kaftan
Jangan tak percaya, baju kelawar a.k.a kaftan pun boleh dipakai untuk mommy yang breastfeed tau :) Best pakai time tido pun sejuk hehe. Lagi best lagi sebab kaftan ni berlengan panjang.


4. Heavy Chifoon Shawl
Yang ini memang hot item. Pelanggan setia memang dah ramai. Nak nak yang pakai shawl purple tu hehe.

5. Jubah Lace 
Jubah lace dari material dull satin dengan dua potongan. Abaya atau Cinderella. Abaya sesuai untuk preggy mommies. Kedua-duanya boleh nursing dengan zip di hadapan. Terdapat warna-warna lain lagi seperti dark purple, sassy pink, mocha dan teal green. Sangat sesuai untuk majlis-majlis sebab nampak ekslusif dan elegant.


Haaa..itu lah dia sedikit sebanyak "passion" mak long. Kepada yang berminat nak dapat kan item-item yang sangat cantik ni, boleh visit page mak long atau contact nombor yang tertera di bawah.

Sudi-sudi la melawat ye page mak long ni dan yang paling penting like tau :) hehe..okay tata~

Monday, November 10, 2014

Supplement for Health

Assalamualaikum & Bismillah.

Wah tetiba aktif plak blog mak long dengan new post :) Alhamdulillah, ada sedikit masa yang lapang untuk mencoret. Hari ni nak cerita tentang supplement. Rata-rata sekarang memang orang cerita pasal Shaklee. Mak long pun akhirnya terjebak gak la dalam mengambil supplement Shaklee ni since awal tahun ini. Masa mengandung dulu, memang selalu dengar tentang supplement ni, tapi mak long tak ambil pun. Just makan vitamin yang mama mak long belikan dan juga yang klinik kesihatan supply. 

Kebetulan, rakan opis mak long - Kak Masuhaila Amir memang buat business Shaklee ni, so everything mak long consult dengan dia la. First try, mak long ambil Omega Guard. Motif utama sebenarnya untuk menggalak perkembangan minda terutamanya utk Rayyan, yang boleh dapat melalui sesi breastfeeding kepadanya. Lepastu, terpengaruh lagi beli pulak Alfafa Complex sebab dikatakan vitamin ini dapat membantu menambah susu ibu di samping bertindak seperti 'kacip fatimah'. Sebenarnya, mak long rasa semua ini terpulang kepada kekerapan ibu itu mengepam/menyusukan bayi. Supplement ni nama pun dah supplement, ia cuma membantu saja. Tapi kalau ibu sendiri tak usaha, memang takkan ada perubahan pada kuantiti susu tu. Tapi mak long perasan juga la, susu menjadi semakin pekat masa sesi mengepam. Ini dulu la, sekarang mak long dah tak mengepam, direct feeding je.Sesambil tu mak long review juga blog dan info pasal dua supplement ni, dan ternyata  kedua-duanya adalah vitamin yang disyorkan untuk mereka yang ingin menguruskan badan. Haa..nampak tak, tetiba dapat berganda-ganda pulak kelebihannya. Mak long tak kata la mak long ni dah makin slim hehe, tapi memang ada perubahan la dari size baju pada awal tahun dengan pertengahan tahun :P (makin mengecik sikit la sizenya). Alhamdulillah. Biras mak long pernah tanya mak long buat apa boley sampai jadi slim balik. Sebabnya dia lah orang yang pernah tegur kata mak long nampak berisi tahun lepas.

 Seiring dengan peningkatan usia, memang keadaan kulit kita akan semakin kering dek kerana kekurangan collagen dalam tubuh. Mak long pernah terperasan la ada suatu hari tu, rakan opis mak long ni nampak berseri dan wajah dia ada sedikit 'pinkish'. Nampak natural glow gitu. Rahsianya, beliau memang consume ESP - Soy Protien Isolate Powder. Mak long beli gak, tapi...jodoh tak panjang dengan ESP ni sebab mak long memang tak lalu nak minum. Erkk..ntah la tak boleh terima. So mak long bagi je kat adik mak long hehe. Kalau tak musti dh lawo kan kulit haha...hai kenapa la dia tak buat dalam bentuk tablet. Optionnya, mak long baru je beli Vitalea Iron Formula. Orang shaklee kata ni multivitamin lah sebab ada semua kandungan vitamin seperti A, C, D, E,Thiamin,B, Folate, Calcium dan macam-macam lagi. Fungsi, meningkatkan kecerdasan mental, ketahanan dari jangkitan, dan macam2 lagi. Kesannya tak tau lagi, baru start consume pada 6 November 2014 yang lepas. Hehe..

Vitamin satu lagi yang dalam sachet tuh. Haa yang tu jangan ambil bersama vitamin Shaklee, nanti apa pun tak dapat :P Jarakkan pengambilan sehingga 2-3 jam. Lagi bagus kalau dapat elakkan terus. Tapi mak long tak boleh la...addict dah. Terbeli masa weekend lepas, ada promoter tu promosi dapat tumbler yang cantik dan feminin - Pearl Kacip Fatimah :P 

Haa..sudah la dulu yea..nanti kita cerita lagi. Tata~

Sunday, November 9, 2014

Lempeng Favourite Rayyan

Assalamualaikum. Ape kabar? Tengah free ni boleh la update blog sikit kan. Sejak Rayyan dah boleh makan macam-macam ni kan, (err tidak la macam2 sangat yer) memang seronok dan senang la sikit mak long nak bawak jenjalan. Dulu setiap kali nak kuar, mesti bangun awal utk masak bubur nasik. Sekarang, apa mama dan papa dia makan, dia pon boleh share sekali. Dalam banyak-banyak makanan, yang paling mak long perasan Rayyan suka makan ialah lempeng pisang. Berbeza dengan cekodok walaupun lebih kurang sama resepi, tapi lempeng memang menjadi kegemaran dia. Haa, mommy2 kalau ada pisang ranum terlebih tatau buat apa, buat ajer lempeng. Tak payah nak fikir nak buat bentuk bulat lawa2 macam cekodok pisang kan.

Mak long suka buat inovasi sikit, just tambah kan sedikit cheese dalam adunan. Ada la rasa masin-masin sikit gitew. Jangan kata Rayyan, papa dia pon suka makan :) Nak2 ada yang bahagian hangit sikit tu kan, rasa crunchy dan rapuh. Tp janga la hangit sangat, nanti tak sedap pulak.

Resepi Lempeng Pisang Cheese

5-6 biji pisang yang ranum (tak kisah la apa2, jangan pisang nangka sudah hehe)
3 senduk nasik tepung gandum
5 camca besar gula
Cheese ikut kesukaan nak letak berapa keping
Sedikit marjerin untuk memasak

Lenyek pisang dan ramas bersama tepung, gula dan cheese. Panaskan frying pan, letak mentega sikit dan buat la lempeng hehe..Api jangan kuat sangat nanti hanguihh..Hidangkan bersama air kopi, huhu memang mantop untuk breakfast atau minum petang. For Rayyan, sebijik lempeng size sederhana memang dia sorang punya. Makan pun sendiri nak pegang..hihi..

Sunday, November 2, 2014

Dan semuanya telah berlalu...

Assalamualaikum w.b.t,

Err..dah berapa bulan ye tak buat entry. Last post bulan April yang lepas? Ngeee..boleh tahan la juga ye. Kalau nak cerita satu-satu memang tak tertulis. Semuanya telah berlalu begitu pantas. So do Rayyan. Pejam celik, anak bujang mak long ini dah pun berjalan, berlari, dah pandai panggil mama, papa, dah kenal cat, lori, car, cicak dan sekarang start ikut apa yang kita cakap macam "sampai dah....", "ok jom...." dan yang paling best "mama....uk uk..."...hihihi..Oh Rayyan, how fast u've grown up. Dah 1 tahun 3 bulan dah. 

Dalam tempoh empat bulan tu juga Rayyan dah dapat dua orang mak sedara sekaligus in August. Pak Cu Hakim dah pun menamatkan zaman bujang dengan rakan sekampusnya. Cik Ja pula dengan rakan seopisnya. Alhamdulillah.

Last two weeks, Rayyan was infected by HFMD. Tak tahu di mana dan bila. Yang pasti bermula bila Rayyan tak baik-baik demam. Hampir 5 hari demamnya. Pada hari ke lima Rayyan menangis tak berhenti, makan tak nak, minum susu pun tak nak. Tido hanya apabila sudah letih. 13 October 2014, pukul 3 pagi kami bergegas ke Hospital Pakar Annur kerana Rayyan menangis teruk sangat. Ingatkan sebab sakit nak tumbuh dua gigi geraham kat belakang sebab pipinya bengkak. Masa tu belum spot lagi bintik-bintik di tapak kaki, badan dan mulut. Siang hari baru perasan ada semua tanda-tanda tu. Pergi pulak ke Klinik Marissa Dengkil untuk sahkan. 

HFMD ni, memang tiada ubat yang betul2 boleh cure. Hanya akan pulih sendiri. Doctor cuma bagi ubat demam, ubat sapu untuk ulser dalam mulut tu dan juga spray utk bagi kebas dalam mulut utk membolehkan dia makan atau minum. Tapi, terus terang mak long cakap it didn't really work sebab susah betul nak suruh Rayyan bukak mulut. Tapi Alhamdulillah lah tak sampai dehydrated sebab semangat juang dia kuat. Dia gagahkan diri minum air dan susu yang mak long pam dan letak dalam bekas air (yang ada straw tu). Seminggu mak long EL. Papa Rayyan cuti 2 hari. Syukur Alhamdulillah juga mak tok dan tok wan ada sekali masa tu sebab kebetulan baru lepas attend Convo Pak Cu. So, mak tok & tok wan la tolong sedia makan minum mak long dan papa Rayyan. Kalau nk harap mak long, memang lembik la..hihihi...

Hari ni Alhamdulillah, Rayyan dah sihat seperti sediakala. Semoga kami sekeluarga dan anda semua juga sentiasa dirahmatiNya. Nikmat kesihatan, sesuatu yang tinggi nilainya. Hargailah.

Member baik papa hehe..