Wednesday, October 31, 2007

2 too good news

Kind of lazy today. Trying to find some good reasons to start working but too bad.. it's gone. Never mind, just leave it there. November...yea it's already November. November comes with two good news. Nope, not mine. I'm just sharing the happiness to see my besties - Nini and Mila progressing in their life. Nini will become someone's fiancee this Saturday and Mila will start her new dream job next Monday. Congrats my fren! Esok mlm nk balik Penang wif Mila. Amik berkat heheh..

Sunday, October 21, 2007

Huhu..here I am..in Cyberworld again

Wohooo..still in raya mode but what to do..have to be here again. Started our journey around 6.45 am this morning and reached Cyber around 1 pm. Esok kelija :( Anyway, to sum up my 10-day raya celebration..here we go..

Thu - 11 Oct 2007
Rancangan untuk bertolak selepas subuh dipercepatkan ke pukul 4 pagi sebab takut jem. Sejukk!Kul 3 pagi dah bangun mandi. Gelap tu mmg gelap tapi boleh dikatakan byk jugak kereta on the road. Lebih kurang pukul 5, kami berenti sahur dlm kereta since cik Mila suggest beli roti dan air siap2 mlm sebelum tuh. Ok la sekadar nk mengalas perut. Again, 6.30 berenti semayang subuh kat Tapah. Ramainya ummat manusia! Nk gi toilet que, nk amik air semayang pun que, semayang lagila berhimpit2. Dkt 7 pagi camtu baru dpt teruskan pejalanan. Alhamdulillah, lepas hantar Mila kat stesen bas Butterworth, pukul 10 pagi kami dh sampai umah. Zzzz..heheh

Fri - 12 Oct 2007
Sehari sblm raya ni mmg sibuk la sgt. Haa..tahun ni mencabar sikit sbb first time masak beras pulut utk buat ketupat palas tu sendiri sbb mama kena gi kerja. Sebelum2 ni dia dh siap masak kami just buat je dgn daun palas. Tapi mlm sblm tu dia dah bgtau la nk budget2 beras and santan tu cemana...hihi. Sib baik menjadi. Tugas2 membuat rendang kali ni diamik alih oleh Mek Ngah @ my adik la..and bab2 cuci tingkap & sapu sampah bagi kat Hakim, my lil bro. Haa..ayah pulak mmg pakar bab2 mengemas rumah..bukan apa kami semua takut nk kemas takut nanti dia cari brg dia tak jumpa :P Fuh...Petang pulak buat la biskut2 yg sempoi2..samprit and cornflakes. Just nk tambah2 biskut yg mama dh buat.

Sat - 13 Oct 2007
Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar...Hari lebaran yang ditunggu2 akhirnya muncul jua. Lepas breakfast, kami sekeluarga pun bertolak la ke masjid untuk menunaikan solat sunat aidilfiti. Selesai solat tetiba Zainab, kawan lama datang jumpa, salam. Air muka agak cemas. Innalillah..rupanya ada perkhabaran yg sedih. " Ayu..tau tak..kakak Adibah, Adilah meninggal pagi tadi. Nab nk pi tgk la lepas nih.." Adibah ni kawan sekolah rendah dulu dan memang kenal jugak dgn kakak dia tuh. So, kami pun terus pi menziarah jenazah. Al-Fatihah. Sayunya rasa, di saat semua org bergembira menyambut ketibaan syawal, bayangkanlah tetiba org yg disayangi pergi menyahut panggilan Illahi. Syukur yang tak terhingga kerana diri ini masih lagi diberi peluang bersama keluarga yg tercinta. Then balik ke rumah. Kebiasaannya macam tu lah, duduk kat rumah sekejap n layan budak2 yg dtg kutip duit raya. Arwah tok dan tok wan belah mama dh meninggal so mmg dah takdak sapa di kampung. Petang, lepas ziarah kubur diorang kami pun singgah rumah abang mama yg sulung. Malam pula ke umah Mak Ndak di Kulim sebab tok belah ayah yang duduk kat Shah Alam - Tok Bah tu ada kat sana.

Sun - 14 Oct 2007
Arini beraya kat Ipoh wif my mama's twin sista. We call her Mama Kecik...hehe. Dulu masa kecik2, arwah tok pernah cerita yang I couldn't recognize which one was my mum. Hujan renyai2 on the way nk ke sana tuh tapi takpa..mee rebus mama kecik mmg sodap! Berbaloi dtg jauh2.

Mon - 15 Oct 2007
Errr..arini agak nervous. Hehe..after almost 10 years akhirnya kami semua akan bertemu semula. Spt yg dirancang, arini berlangsungnya reunion + BBQ geng SMAI batch 96 kat umah Ben a.k.a Badariah. Me and Farah incharge bhgn desert and air tapi dek kerana sedikit masalah teknikal, kami sampai lambat sket. Sorry kekawan kalau ada yg tercekik tuh..huhu. Sampai2 jer..nampak la wajah2 yg dikenali. Ada yg tak jauh beza..ada yg banyakkkk beza..and ada gak yg menten gitu...hehe. Adus malu2..Ada yg tau muka tapi nama tak tau.Adess..tapi I was not surprised bila ramai yg tak recognize my self. Ada yg ckp mmg tak penah nampak pun kat sekolah (maklum la tak berapa femes) esp guys la.Tapi ada jugak yg masih ingat dgn "Penuggu Plug" yg setia menuggu plug masa form 1 dulu. Hehe my classmate sumer tau why I was called like that. Ada jugak yg tanya awat makin kecik? Adus..dulu besar ka? Hehe memacam..tapi apa2 pun mmg enjoy gathering tu! Sampai2 umah tetiba dpt call, Tok Bah ada kat hospital Kulim sebab tetiba jer sakit2. huuu..gi plak Kulim, tapi mujur lah takdak apa2 yg serius.

Tue - 16 Oct 2007
Arini mama dan ayah kerja lagi. Dok umah je la kami tiga beradik. Tetiba dapat call dari Man CMEAD. Ehh..man nk datang? Biar benar..heheh.. Sorry la man, jamu kuih raya ja. Tak sempat nk prepare apa2 yg best kecuali Punch Cocktail tu ja..hehe

Wed - 17 Oct 2007
Arini pulak gi open house umah Men a.k.a Darkness Muzammil..heehhe :) Memang ramaiiii...tapi masa kami ( Mae, Farah, my self and my bodyguard..hehe my bro la) sampai2 tu alahai..mana plak geng2 lain nih. Masa nk masuk umah tu terserempak dgn Yatim and Amin. Malu2! Terpaksa la tebalkan muka..heheh. Lepas dh abis bihun sup semangkuk baru la nampak rupa yg lelain tuh. Makan2..sembang2..sesi photography..dlm pukul 11 balik la umah. Thanks men tlg amik satay :P..thanks mae sudi tumpangkan..n..Farah..thanks for joining..kalau tidak terkulat2 I kat situ! Sejurus kepala disembamkan ke bantal..titt titt..Caon msg..special request for tomorrow..Caon and the gang nk beraya kat umah..hehhe...

Thu - 18 Oct 207
Fuhhh..rugi sapa tak dtg! Melelpas la gulai ikan masin, sambal sotong, sambal belacan, ayam & bawal goreng, ulam-ulam kampung, puding peach..etc. Slurrpp slurppp...Dlm kol 2 lebih..Caon, Acai, Edi, Badul, Jibeng n Faiz pun sampai. Petang pulak mael, Farah dgn Amet sampai. Lama tak jumpa nasik..sekali sekala lunch dlm mode raya ni mmg best! Thanks kekawan for coming. Tahun depan datang la lagi..insya Allah..

Sabtu - 20 Oct 1997
Arini jenjalan kat pulau wif mama & ayah, mek ngah & faiz. Bawak org JB melawat Penang..hehe.Round2 kat Padang Kota, Batu Feringgi dan langsung ke Balik Pulau..by the time I already Zzzzz...bangun2 sakit leher..Adesss...

Sebenarnya banyak lagi aktiviti raya tahun ni, tapi tak larat pulak nk menaip...so cukup lah takat ni..sehingga bertemu lagi. Dh ngantukss..tata

Sunday, October 7, 2007

Satu Pagi Di Hari Raya

Tinggal beberapa hari lagi bulan Ramadhan akan meninggalkan kita.... :( Sedih rasanya. Entah dapat bertemu lagi atau tidak tahun depan Wallahu'alam..Insya Allah hari Khamis ni bersamaan dgn 11 October i'll be driving back to my hometown. Alhamdulillah keter dah selamat diservis. Tayar depan pun dah tukar baru kedua-duanya. Moga 'Cik PFQ' akan turut sama2 mendoakan keselamatan pemandu dan para penumpangnya. This year, there will only three of us. Me, of course la the driver, my lil sis and cik Mila. Dijangkakan akan memulakan perjalanan selepas solat subuh. Kalau awal dari tu tak berani la pulak, mesti gelap gelita tambah2 pula kami bertiga ni perempuan semuanya. Ok la, since raya dah tak lama dah ni..would like to wish you all Selamat Hari Raya Aidilfitri. Moga syawal ini diserikan dengan kebahagiaan dan keberkatan. Selamat pulang ke kampung halaman dan pandulah sbg 'seorang muslim yg sedang berpuasa'. Lastly..terima lah lagu raya ni..antara yang paling disukai tiap kali raya dendangan Raihan & NowSeeHeart..hehe...Suatu Pagi Di Hari Raya...


Satu pagi di hari raya
Aku sujud memuji Mu
Satu pagi di hari raya
Aku sujud membesarkan Mu

Ku melafazkan takbir
Penuh rasa kehambaan
Ku melafazkan tahmid
Penuh rasa kesyukuran

Gema takbir di pagi raya
Ku teringat kampung halaman
Aku di perantauan
Tak berdaya menahan sebak

Gema takbir di pagi raya
Ku rindukan ibu di sana
Keluarga sanak saudara
Hanya doa kukirim

Marilah di hari raya
Kita semua bermaafan
Lupakan persengketaan
Eratkan persaudaraan
Harmoni di hari raya

Monday, October 1, 2007

Breaking Fast @ The Coast, Alamanda Putrajaya

I was so excited that Sunday evening. Maklum la, lama tak jumpa member2 MBA. Really miss all those good old days with you guys. Most of us already completed the course and struggling with our thesis project right now. Ada jugak yg dah siap..huhu caya la! Actually gathering ni dah beberapa kali ditunda sebab ramai yg tak dapat dtg before. Finally, everyone agreed to meet on Sept, 30. Reached Alamanda earlier than anyone else, I guessed. Nobody was at the restaurant yet. Sementara nak tunggu semua org datang, pegi la check our reservation dgn waiter kat situ Hmm..menarik jugak. Nice and strategic location. 15 minutes passed. Started to sms those who'd confirmed to come. Mane sumer org nih? At the end, there were only 5 of us. Me, Kak June, Kak Gee, Maz and wife - Madiha and their little cute baby boy. Huhu kinda of upset but it's ok. We enjoyed the little gathering. Thank you Maz for treating us all :)