Wednesday, January 28, 2015

Heavy Chiffon Shawl : Perfect for travelling too :)


Assalamualaikum.

Bismillah. 

Isnin lepas mak long kena outstation ke Penang. Ahaks, ini la dia program yang sepatutnya berlangsung bulan lepas tapi asyik tertunda. Memandangkan flight yang begitu awal pagi, boss mak long pada mulanya kesian nak suruh mak long pergi (lucky to have boss yang baik macam ni). Tapi disebabkan staff yang dia assign tak dapat pergi, boss terpaksa juga lah suruh mak long ikut dia. Mak long okay aje, In Sha Allah, positifkan diri. Rayyan dah besar dan mudah diuruskan oleh papanya sendirian.

Since flight awal, kul 6.30 am driver akan datang pick-up, kena la bangun kol 5 am. Rayyan pun bangun la kalau dia sedar mama dia takde di sisi hihi. Alhamdulillah perjalan ke air-port smooth. Sampai pun just nice ajer walaupun saspen gak la tengok kereta banyak berduyun-duyun. Pukul 9.30 am kami pun touch down di bumi Pulau Mutiara ku yang tercinta. Sempat la breakfast roti canai jap kat kedai mamak sebelum ke Eastin Hotel (Owh how I miss makan roti canai kat kedai Mamu di Penaga! Orang penang je tau hehe)

Mak long bagitau juga la dkt mama and ayah mak long yang mak long ada kat situ. Tak sangka pulak dalam kul 12 lebih diorang datang ihiks..Happynyer dapat jumpa diorang walaupun sekejap! Event kami habis awal dari yang dijangkakan. Boss mak long nak cuba nasib untuk tukar flight. Kami pun bergegas la ke air-port. Tapi malangnya tak boleh buat pertukaran. Pertukaran time kena buat at least 48 jam sebelum penerbangan. Adoi, jenuh gak la nak menunggu sampai 6.30 petang.

Dalam flight mak long tak boleh langsung nk lelap mata. Walau badan penat camner pun memang tak boleh. Mujur la short distance. Terdengar-dengar juga steward bercakap-cakap dengan passenger yang  actually tengah bad weather kat atas sana nun sebelum kami berangkat. Hmm..okay. Bila dah sampai waktu untuk mendarat, baru la terasa ke "bad weather"an nyer tu. Memang bergoncang-goncang la flight. Mak long dah start pening kepala. Nak terkeluar rasanya makanan dalam perut. Memang tahan je la. Kita yang dewasa rasa macam ni, entah macam mana la baby dan budak kecik yang ada dlm flight tu rasa. Masa tu mulalah bayangkan kalau lah diri ini salah seorang daripada mereka yang diuji dengan tragedi yang kita semua sudah maklum. Ahh, ini baru sikit gegarannya. Akhirnya, 7.30 pm sampai at KLIA 2. Legaaaaa...solat jamak di surau jap dan lebih kurang 8.30 sampai di rumah. Rindu sangat pada si kecik itu dan papanya!

P/S: Mak long ni, kalau ada sesuatu event kan, perkara paling banyak difikirkan ialah nak pakai baju apa. Haha! Ini pulak yang nak kena travel. Akhirnya, mak long pilih pakai abaya hitam dan matchkan dengan shawl cream. First time juga ni travel naik flight pakai jubah. Terfikir juga, boleh ke ni? Pakai pulak shawl, tak susah ke? Try je la kan, tapi Alhamdulillah. Rasa selesa, shawl pun memang tak "meragam". Masih menten cun sampai la balik semula ke rumah. I really love it!

Sunday, January 18, 2015

Alif Ba Ta

Assalamualaikum w.b.t.

Bismillah.

Weekend baru ni kami sekeluarga tak kemana-mana. Hari sabtu lepas lunch tu rasanya kami semua tertido sampai la ke petang. Letih bebenor, entah kenapa. Plannya nak ajak papa Rayyan pasang wallpaper dekat bilik tetamu. Tapi tak menjadi. Hehe..

Waktu mak long tengah siapkan dinner terdengar suara Rayyan ikut papa dia sebut "Alif...Ba...Ta...Tsa..." Allahuakbar! Hanya Allah yang tahu perasaan mak long ketika itu. Sebutan yang jelas dan terang. Macam tak percaya, Rayyan kah itu?

Malam itu, selepas selesai dinner dan solat Isya, mak long pun keluarkan buku Bijak Alif Ba Ta untuk Rayyan. Plannya nak tunggu Rayyan masuk 2 tahun baru nak bagi buku tu kat dia sebab kertas dia tu tak sesuai untuk budak bawah 2 tahun. Mudah terkoyak berbanding dengan kamus bergambar yang satu lagi tu. Tapi setelah mendengar suara dia tu, mak long rasa dah tak sabar lagi nak suruh dia belajar mengaji hehe.

Buku from Iman Kids Store

Isi kandungan

Alhamdulillah, reaksi Rayyan kalau tengok buku memang mengujakan. Terpampang wajah keexcited-an dia tuh. Mak long dah dedahkan Rayyan dengan buku since dia berusia 3-4 bulan. Bermula dengan cloth book, sampai lah yang terkini - yang dua di atas ni. Syukur, banyak vocab yang Rayyan dah belajar since then.

Okay la, tu update weekend lepas. Mak long nak share one interesting article, tak  ingat macam mana boleh jumpa. Kisah seorang ibu membesarkan 8 orang anak yang kesemuanya hafiz dan hafizah. Semoga kita juga mampu mengambil sedikit sebanyak ilmu dari ibu ini.

"How I'm trying to raise 8 intelligent, god-concious children"

Wednesday, January 14, 2015

Sale Clearance Gudang


Assalamualaikum. Huiyoo..heheh mak long nak share sikit. Page Mamayu Collections akan buat sale besar-besaran ala-ala jualan gudang untuk jubah dress. Dari harga asal RM179 kini jadi RM129. Rugi kalau tak grab peluang macam ni. Nak shopping kena ada strategi, tunggu hujung-hujung tahun atau awal tahun time ramai dapat bonus. Mesti banyak online seller buat sale. Time ni la nak borong dua-tiga helai. Kalau dulu dapat sehelai, sekarang paling minimum pun dapat dua. Best..best..hehe

Monday, January 12, 2015

Reinvention : I don't know what to name it



Assalamualaikum.

Hehe..ini pun project weekend jugak. Sebenarnya mak long lupa pulak ape ke nama resepi nih. Actually mak long invent sikit dari resepi Chef Hanieliza. Resepi asal, ada buah gajus. Tapi, kat dapur memang takde la buah gajus, kecuali kalau orang bagi time balik haji atau umrah hehe. Tak kisah la nama ape kan, yang penting sodap. Okay resepi ni untuk makan 2 orang. Tapi sekali makan jer la hehe. Kalau nak byk, just double kan ler bahan-bahan kat bawah ni.

Bahan
1. Ayam dipotong2 kecil. Nak senang beli jer chicken fillet yg isi je tuh
2. 5 tangkai cili kering dipotong-potong
3. Bawang putih, bawang merah, dan halia (yang ini mak long memang dh siap blend buat stok, so mak long just masukkan sesenduk jer)
4.Sedikit tepung jagung
5. Garam
6. 3 sudu sos tiram
7. 1 sudu besar sos cili
8. 2 sudu besar sos tomato
9. Sedikit air
10. 2 sudu besar kicap manis
11. Capsicum hijau dan merah
12. Sedikit gula

Cara
1. Gaul ayam dengan garam dan tepung jagung. Goreng dan ketepikan
2. Goreng cili kering dan ketepi kan bila dh agak garing
3. Tumis bahan kisar sehingga naik bau
4. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap, garam dan gula secukup rasa
5. Masukkan sedikit air, jangan terlebih sgt air. Agak2 la just tak nak bagi kering sangat jer
6.  Bila dah naik aroma dan semua dah sebati, masukkan ayam dan capsicum. 
7. Masukkan juga cili kering yang dah digoreng tadi. Tak payah lama sangat masak sumer ni, asal sumer bahan dah bersalut boleh tutup api

Dah siap..sangat mudah. Tapi, sedap. Ada la kelainan sikit. Kalau tidak asyik2 ayam goreng je kan. Tak pun sup ayam. Yang ini Rayyan dan papa dia memang suka la sangat. Malam tu mak long kena repeat buat sekali lagi sebab buat siang punya tu tak cukup...kihkih. 

Alhamdulillah, syukur. Rasa puas bila dapat sajikan makanan untuk orang yang tersayang dengan air tangan sendiri.Sambil-sambil tu lafazkan zikir Ya Latif, semoga orang-orang yang kita sayang ini Allah lembutkan hati mereka menerima hidayah dariNya, mudah dan ringan nak buat hal-hal agama. In sha Allah. Amin.

Sunday, January 11, 2015

Puding Jagung Creamy




Bismillahirrahmanirrahim.

Project weekend. Ni hubby mak long la yang cadangkan untuk buat Puding Jagung. Resepi ni actually menggunakan agar-agar. Kebanyakkan resepi mak long tengok langsung tak guna agar-agar, lebih ke tepung kastard. So ni version mak long punya yer.

Bahan:
1 peket agar-agar tali
1 tin jagung cream
1 tin susu cair
5 cawan air
8-10 sudu besar gula
4 sudu besar tepung kastad
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila (optional)
Secubit garam

Cara-caranya:
1. Tepung kastad, telur dan susu cair disatukan. Pukul hingga sebati. Ketepikan
2. Masak agar-agar dengan air serta gula sehingga mendidih
3. Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu cair, tepung kastard dan telur tadi.
4. Masukkan jagung. Kacau dalm 5-7 minit.
5. Tuangkan ke dalam bekas kesukaan anda.
6. Biarkan sehingga wap dan kepanasan berkurang, kemudian masukkan dalam peti ais untuk disejukkan sehingga keras.

Rasanya? Memang mervellous. Hehe. Nak dijadikan cerita semalam mak tok dan tok wan Rayyan datang sebab nak melawat tok nek Rayyan di Puncak Alam. Memang rezeki lah...hehehe.. Alhamdulillah.

Puding Cocktail


Puding Coctail

Assalamualaikum w.b.t.

Seperti yang dijanjikan hehe..taraaaaa ni dia puding cocktail mak long!  Nampak macam sama je macam agar-agar laici, tapi tak sama yer..acuan je sama. Kihkih. Puding coctail agak berwarna-warni dengan buah-buahan yang lain dan rasanya berlemak sebab ada tepung kastard dan telur. Okay, meh sini mak long share resepinya.


Bahan:
1 peket agar-agar tali
1 tin susu cair
1 tin buah-buahan cocktail (buah dan air diasingkan)
5-6 sudu besar gula
5 cawan air
1 biji telur (dibuang pusatnya untuk elakkan hanyir)
1 sudu makan tepung kastard

Cara: 
1. Masukkan telur dan tepung kastard ke dalam satu bekas, pukul sehingga kembang dan tiada ketulan-ketulan tepung. Ketepikan.
2. Masak agar-agar dengan air serta gula sehingga mendidih
3. Setelah agar-agar hancur, tapis dan masukkan semula dalam periuk tadi (kalau pakai agar-agar serbuk tak payah la tapis dh)
4. Perlahankan api dan masukkan susu cair
5. Setelah dikacau sebati, masukkan pula telur dan tepung kastard yang telah disatukan tadi. Kacau untuk mengelakkan ketulan.
6. Masukkan air buah-buahan. 
7. Akhir sekali masukkan buah-buahan cocktail tadi, kacau dan tutup api. 
8. Tuangkan ke dalam bekas kesukaan anda.
9. Biarkan sehingga wap dan kepanasan berkurang, kemudian masukkan dalam peti ais untuk disejukkan sehingga keras.

Siap dihidang. Ni memang favourite Rayyan. Layan petang-petang sementara nak tunggu dinner malam nanti hehe.

Selamat mencuba.


Monday, January 5, 2015

Plain Heavy Chiffon and Lace Dress Combo Package

Salam semua.

Nak promo sikit hehe..Peluang terbaik untuk bulan January 2015.

Sekali sekala reward diri anda, for the past one year. Hehe.


Boleh tinggal kan komen kat sini atau WhatsApp mak long 013-3973420 kalau berminat yea. Seleksi jubah dan shawl boleh tengok di page mak long at Mamayu Collections.

Sunday, January 4, 2015

New "Madness"

Agar-agar Laici
Assalamualaikum.

Salam Maulidur Rasul.

Salam 2015.

Hehe..sejak akhir-akhir ni mak long asyik google tentang puding dan agar-agar. Rasanya dah lama betul tak buat all these type of pencuci mulut. Actually percubaan pertama mak long nak buat Agar-agar Oreo dan Coklat gagal sebab rasanya bahan tak tepat. So buat la dulu agar-agar laici yang simple. Jadi, tak sah kalau tak tulis resepi (penting untuk rujukan semula kekeke).

Bahan:
1 peket agar-agar tali
1 tin susu cair
1 tin laici (buah dan air laici diasingkan)
5-6 sudu besar gula
5 cawan air

Cara: 
1. Masak agar-agar dengan air serta gula sehingga mendidih
2. Setelah agar-agar hancur dan nampak sedikit keping-kepingan, tapis dan masukkan semula dalam periuk tadi (kalau pakai agar-agar serbuk tak payah la tapis dh)
3. Perlahankan api dan masukkan susu cair
4. Setelah dikacau sebati, masukkan pula air laici 
5. Akhir sekali masukkan buah laici, kacau dan tutup api. Buah laici tadi mak long potong sikit bagi kecik-kecik. Buah laici ni sekejap je masak dia sbb nak elakkan lebam. Nanti dah tak rasa pulak.
6. Tuangkan ke dalam bekas - mak long takde bekas yg lelawa :( Pakai apa yg ada jer la kan
7. Biarkan sehingga wap dan kepanasan berkurang, kemudian masukkan dalam peti ais untuk disejukkan sehingga keras.

Rasanya dalam masa 1 jam lebih dah keras pun agar-agar ni. Sangat cepat dan mudah. Hidangkan time tengah tengok tv ke..minum petang ke..memang marveless. Kat dalam peti ais sekarang ada puding cocktail pulak. Nanti dah amik gambo, mak long share resepi lagi ya.

Selamat mencuba.