Monday, July 23, 2012

Semangat memasak!

Haa..semalam berjaya buat nasik lemak dan sambal sotong kering..nyummy2...sesetengah orang buat kuah kering, tapi mak long lebihkan kuah sebabnya buleh simpan sampai sahur utk dipanaskan nanti. Disebabkan takde timun, mak long buat sayur kubis yang kecik-kecik tu (ntah apa namanya) dengan tomoto ceri dan pecahkan telur di dalamnye. Huu...berselera sekali. Hubby mak long pun licinnye pinggan dia..hehe..

Hmm..malam ni nak masak sayur pucuk lemak dan daging burger bersambal. Haih entah kenapa asik citer pasal masak jer nih..hihihi..maapkan la mak long ni ye..ok la, adiosss...nk cari resepi yg best2 jap..hihi..

Pssst..pssst..helo, anybody here?

Mak long is here...hehe..tetiba rasa nk memblogging pulak hari ni. Assalamualaikum, apa khabar kawan-kawan di luar sana? Harap semuanya sihat wala'fiat terutamanya dalam bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini. Selamat berpuasa mak long ucapkan dan mak long mohon maaf di atas segala salah silap mak long ya.  Hari ini dah masuk hari ke-3 dah pun. Mak long balik ke kampung dengan hubby sabtu lepas dan balik semula ke Cyberjaya semalam. Ngam-ngam sampai, so tapau nasik arab Saba' le jawapnya hihi. Biasala, on the way tu ada tempat2 yang jem sbb construction dan ada juga disebabkan accident. Nauzubillah. Apa-apa pun syukur walaupun lewat sampai, perjalanan kami selamat.

Haa....ramai tanya camner kehidupan selepas berkahwin? Hehe biasalah, dari seorang sekarang dah jadi dua orang. Setelah 3 bulan menjadi weekend husband-wife, syukur Alhamdulillah hubby mak long dah dapat kerja di sini, so dapatlah duduk sesama. Masa mula-mula tu rasa lamaaa sangat, tapi pejam-celik pejam-celik, nah..dah ada kt sini pon. 

Lepas je kawen aritu, mak long kena tukar department lagi. Kali ini ke faculty, memang totally different area lah. Banyak sangat perkara baru kena belajar dan tetiba terasa mcm staff baru pun ye gak hihi. 2 minggu pertama, memang struggle betul la. Macam2 perasaan keluar (nak benti keje pun ade :P) tapi mak long fikir-fikir balik, baru 2 minggu kot? Why putting so much pressure on myself? Bukannya dah sebulan keje. Takde apa kat dunia ni yang begitu susah, it's just a matter of time. Alhamdulillah, lama-lama makin dah buleh catch-up sikit-sikit dan hari ni dh lebih kurang 2 bulan lebih dah kat sini. Terima kasih pada semua yang membantu mak long.

Erk..sudah la tu ye cita pasal keje. Mak long ni tgh pikir nak masak nasik lemak dan sambal tumis sotong kering. Amacam okay tak? Hehe..harap-harap dapat membuka selera untuk berbuka puasa ni. Semalam masa berbuka tak buleh nak makan, mungkin badan sudah masuk banyak angin. Harap-harap hari ni dah okay...till then, jumpa lagi in next posting.

Selamat berbuka puasa dan berterawikh malam ni! :)