Saturday, June 15, 2013

Week 33

Bismillahirrahmanirrahim...berblog plak mak long arini yer. Hubby mak long kena gi keja, so mak long dah takder nk wat apa, layan blog la kan since dah lama juga tak update. Minggu ni dah 33 weeks, lebih kurang 8 bulan pluss la kiranya. Owh..tinggal sebulan lebih saja lagi nak bertemu dengan baby :) tak sabarnya...

Boleh dikatakan persiapan baby memang dah settle semuanya. Syukur alhamdulillah, baju-baju, selimut, tuala dan barang-barang mana yang buleh basuh mak long dah siap basuh. Elok juga semua dah siap, dalam keadaan sekarang mak long memang dah cepat letih dan cepat ngantuk. Tinggal nak kemas mana yang nak masuk dalam beg ke hospital dan mana yang nak bawak balik penang.

Selain tu, just tambah-tambah lagi ilmu pengetahuan tentang persediaan bersalin dan penyusuan bayi. Kebetulan mak long pun baru terdengar istilah 'hypnobirthing' melalui majalah Pa&Ma keluaran bulan Jun nih. Itupun sebab mak mertua mak long yang belikan majalah tu utk mak long. Kalau tak, mmg tak tau..ngeee...Tapi tu la kan, sekadar cari info saja la dekat google. So setelah membaca beberapa sumber, rupanya hypnobirthing ni ialah kaedah bersalin secara 'alami' atau natural dengan bantuan teknik pernafasan dan juga penguasaan minda yang positif. Itu yang mak long faham lah. Rasanya kalau nak tau lebih mendalam kena beli buku atau kena attend kelas la kot. Antara kelebihannya ialah tempoh bersalin dan kesakitan akan menjadi lebih pendek dan mengurangkan risiko pengambilan ubat penahan sakit ataupun melahirkan secara ceaser. Tu yang mak long faham hihi..kalu salah harap maap :P

Tapi one good thing yang mak long rasa, mak long kena banyak fikirkan perkara-perkara positif tentang kelahiran. Memang kita selalu dengar pengalaman orang lain, most of the time tu sumernya citer yang ngeri-ngeri jer. Jadi semua tu akan mempengaruhi emosi kita malah boleh merembeskan hormon-hormon stress yang tak sepatutnya ke dalam tubuh dan menghalang proses kelahiran berjalan dengan lancar. Hihi pasni tak mo la baca2 pasal pengalaman bersalin kt blog2 orang lagi..Lebih baik bercakap dgn diri sendiri and baby yang kita mampu hadapi semua itu dengan tenang, insya Allah..dengan izinNya..Bukankah semua ujian kesakitan itu dari Allah dan Dia tidak akan menguji para ibu jika kita tidak dapat menanggungnya. Wallahua'lam...

Waaa..cukup la tu yer, tetiba macam mak long plak yang tengah bagi kelas antenatal kt ibu2 mengandung kehkehe...till we meet again...