Friday, October 31, 2008

Bridesmade..back to hometown again...

Pening kepala mengarang polisi untuk student2 nih, berehat seketika menjenguk blog. Alahai lambat lagi nak balik. Teringat kepada my best fren yang sorang ni..Ratzuraini Rahim. Saat ni beliau mungkin dah selamat diijab-kabulkan dgn jejaka pilihan hatinya - Akbar. Tahniah Nini! Oleh itu, saya akan berangkat pulang ke Penang mlm ini. Esok kena jadi pengapit, I'm truly honoured! Tapi cik Mila kata, jadi pengapit nanti lambat kawen. Betui ka? Tak tahu lah saya, first time juga dengar. Ini juga first time saya jadi pengapit pengantin. Hehe..takpalah, serahkan saja soal jodoh ni di tangan Tuhan.

Tema esok apple hijo. Haiih..mcm mane la rupanya saya kalau pakai kaler hijo nih. Masa takde karen last week, saya pegi cari tudung kat Alamanda. Bawak baju sekali, punya la nak bagi match betul2. Tapi tu bukan baju baru tau. Baju tu baju tahun 2005 tak silap saya, just a plain hijo with some kerawang2 and beads kat depan and belakang. Oleh kerana tak gemar sgt kaler hijo, dah 2 thn lebih tak pakai baju tu. Kesian dia, kena sorok dalam almari. Akhirnya, berguna juga dia pada thn 2008 nih.

Satu lagi yang saya runsingkan, sejak bila ntah la saya ni alah kepada something yg pedas2/belacan. Minggu lepas, makan ayam penyek, mmg sambal dia pedas kaw-kaw. Tp saya mmg hantu pedas, habis saya mkn. Dua tiga hari lepas tu, naik la bintik2 merah kat muka especially hidung. Tapi kejadian pertama berlaku bln 6 lepas, selepas balik Kelantan. Saya suspek itu angkara budu. Amik masa seminggu juga nk pulih, dgn bantuan sabun Acne-Aid dari Klinik Az-Zahra. Sekarang ni memang tgh merah2 lagi..haih...ni yg spoil semangat nk jadi pengapit nih..harap-harap esok foundation BB dapat mencover cela2 yg tak diingini nih...adios!


Us...having good times early of this year..mila, ayu and nini..one's taken..who's next? hehe

Wednesday, October 29, 2008

Diwali's Weekend

Last Diwali's weekend, dua hari takdak elektrik (25 -26 Oct 2008). Mujur lah dari pagi sampai ke petang saja. Tapi cuaca panas yang membahang membuatkan kebanyakan warga kampus mengambil keputusan untuk keluar mendapatkan udara sejuk di shopping2 complex atau mana2 tempat yg ada letrik lah. So do I, seawal pukul 9 lebih Alamanda telah menjadi port untuk berteduh sementara menunggu elektrik disambungkan pada petang hari. Tapi kalau tiap2 minggu mcm ni, boleh nipis beg duit. Asal jalan jer, terbeli benda-benda yang memang jarang beli/teringin nak beli. Dek kerana takut lebih banyak pemborosan yang akan berlaku, I'd made my way back home.

Aisey belum ada letrik. Masa tu lebih kurang kol 2. Kek batik dalam peti ais masih menten keras sebab udara sejuk dlm peti ais tu masih berbaki. Kek Batik tu spesel buat kat Ayah utk birthday dia. Alhamdulillah dalam kol 3.30 ptg baru ada. Legaaa..hehe. Sambil menunggu mama ayah sampai dari Penang, sempat la ke open house my officemate - Ust Toha, which was just on the first floor (mine is 3rd floor). Malam harinya baru la my family sampai.
On 26 Oct 2008, attended Mr. Rahim a.k.a Gabanzz's wedding at Banting. Actually I got another kenduri also to attend, tapi maaf lah tak dapat pergi because I already planned with my family to go to Nilai 3. Cari kain nk buat baju. Maaf sesangat.

On 27 Oct 2008, Alhamdulillah..sepanjang hari ada elektrik. Tak perlu la sibuk-sibuk iron baju malam2 hari. Arini ada sedikit diskusi keluarga, berlangsung at Masjid Putra @ Putrajaya. Alang-alang ada Secret Recipe kat situ, so we've planned to celebrate Ayah's birthday kat situ. After that, langsung ke Jln TAR. Still looking for the kain. Kat Nilai tu mama tak berapa berkenan. Last2 ended up membeli belah kat Jakel. Haihh..cantiknya kain-kain dia especially for wedding dress. Hampir pukul 11 malam, baru lah kami balik ke Cyber. Lenguhhh kaki! Here's the pics of "Secret Recipe: The Making" hihi..

Friday, October 24, 2008

Tag Deepavali

Aduih kelakar, Deepavali pun ada tag juga ye Nanee? Hah ni dia jawapan ayu:

1. Adakah anda menyambut Deepavali? Bagaimana anda menyambutnya?
Ya. Menyambut dengan bergembira kerana hari deepavali sumer org cottiiiii....yea!

2. Apakah makanan india kegemaran anda? Di mana anda selalu mendapatkannya?
Kuih ala2 mcm kuih makmur. Keras giler, baling kat dinding pun tak pecah. Tak tau la nama apa. Dah lama tak jumpa kuih tu. Cara mendapatnya? Hmm..dulu2 la ada jiran kasi.

3. Sebagai rakyat Malaysia yang harmoni, pernahkah anda menggunakan bahasa yang digunakan oleh orang india dalam pertuturan harian? Apakah perkataan yang anda selalu gunakan?
Pernah juga. Abang macha..heheheheh...

4. Apakah filem india kegemaran anda?
Filem zaman-zaman Shahrukh Khan dulu..pendek kata byk yg best la..mungkin salah satu sebab dia boleh dapat title "Datuk" kot ..hahaah...panas pulak artis2 Malaysia kalau dgr ni..

5. Siapakah pelakon india kegemaran anda?
Skang takdak la.

6. Adakah anda penyokong Hindraf?
Absolutely NOT. Soalan ni pun ada ka?

7. Pernahkah anda mempunyai sahabat/rakan sekerja berbangsa India?
Pernah dan sentiasa ada.

8. Adakah anda faham pertuturan kata orang India?
Rasanya lebih faham hindi sket kot dari tamil hehehe... Tapi masih memerlukan bantuan "subtitle" ketika menonton filem tersebut.

9. Sila buat ucapan deepavali dalam apa jua bahasa India untuk rakan-rakan anda.
Tum pagal hey! Happy Diwali! Hahahhaa...jgn mare :P

Thursday, October 23, 2008

Heppi Birthday Ayah!

Selamat hari lahir untuk ayahanda yg dikasihi. Semoga diberkati Allah selalu. Dah umo 54 tahun dah tahun ni. Tapi aritu masa raya, kata ayah dia tak mau pencen lagi. Bosan duduk di rumah sensorang. Katanya 4 tahun lagi sebab by the time mama pun pencen. Apa perancangan lepas tu tak tahu lah. Gi Mekah kot..hehe Insya Allah. Mudah-mudahan la ye. Hari ni ayah dan mama cuti. Kebetulan Hakim balik bercuti semester. So, masa telefon tadi tu semua baru saja lepas breakfast. Nak keluar. Ingatkan nak keluar celebrate rupanya nk keluar tempah kad. Haaaaa..tempah kad? Kad apa..tak tahu la..haha tungguuuuu.....(buat suspen sikit).

P/S: Yang bestnya tu, birthday ayah tapi anaknye pulak yg dpt wish. Tima kasih ye kawan-kawan, saja letak kat status YM tu. Sekadar meraikan kesyukuran dan kegembiraan sempena ulang tahun ayah tersayang.

Saturday, October 18, 2008

Minggu yang cepat

Ntah apa-apa la tajuk posting kali ni hehe. Tapi, itulah yg ingin dikatakan. Memang cepat betul masa berlalu. Minggu ini seperti tidak terasa sangat. Dua hari bekerja, dua hari lagi ke training dan sehari lagi bersantai raya. Bermula dari Rabu lepas (15 Oct) , my self and another 31 colleagues from various departments dihantar berkursus di Mines Palace Beach & Spa @ Seri Kembangan. Macam biasa la, kursus tentang service excellent. Kebetulan pada hari yang sama, ada Raya Open House di tempat kerja, agak sedikit keciwa lah kerana tak dapat memeriahkan majlis tu. Tanggapan awal tentang kursus ni, sudah pastinya benda-benda yg sama je la yg akan didengari. Tapi Alhamdulillah, I've made a right decision to attend the training. Kursus dua hari tu berbaloi sehingga pada hari keduanya tu, tak sabar2 plak rasanya nak attend.

Actually it was the same things that we saw and went through everyday. Bezanya, the trainer had succeed in making the participants to look from a different lights. So, rumusan dari training tu (actually it was The Fred Factor Training) - a) everyone makes a difference b) success is built on relationship c) add value without costing a penny d) reinvent ur self regularly. Nak tau lebih lanjut, sila la attend training tu. You won't regret!

On 17th of Oct, the last of day of the week, my department hold an open house pulak. I'd been thinking nak bawak apa la untuk jamuan tu since last week. Resepi puding roti mama yang ada dlm 'my personal recipe book' ni macam susah la pulak sebab takde oven/periuk kukus. So, jalan mudahnya ialah buat aje lah kek batik. Mudah dah cepat dibuat. So, balik aja dari training aritu, pegi la Alamanda Putrajaya utk membeli bahan-bahan. But resepi tu not from my book la, surf internet. Saja nak try jadi ke tak. Lepastu balik umah, tgk citer Ku Seru sekejap start la buat. Resultnya...taraaaa.....jadi la kan. hehehe....


P/S: Maaf pada yang menjemput ke open house (esp Nani), rasa macam tak berapa sihat. Pening kepala dan lemah2. Maybe kena hujan. Sehari sebelum tu bantai minum kopi - quite a number of cups kat hotel tu. Pening banget!

Monday, October 13, 2008

Kena tag la pulok..

Oleh kerana saya telah ditagged oleh encik syed ismael kita, ni haa dia..jawapannya..

1. Berapa pasang baju raya anda taun ni dan kaler apekah?
Saya tak ada baju raya tahun ni sebab ada 3 pasang baju saya buat 2 bulan lepas, baru pakai sekali saja..hehe.

2. Apakah makanan raya tradisional kegemaran anda?
Tak ada yang specific.

3. Apakah biskut raya kegemaran anda?
Saya suka biskut batang buruk dan samperit. Dulu suka kuih makmur, tapi dah selalu makan jadi dh biasa pulak. Biskut lama tak luput ditelan zaman. Biskut moden..no! Manis sgt pun ada, rupa je lain, rasa sama.

4. Bape banyak duit raya anda dapat n spend untuk bagi kat bebudak?
Resia...ngehehe..yg pastinya..ada debit dan ada credit..

5. Apakah aktiviti malam raya korang?
Huhu..saya dah citer, saya masih kat highway drive balik ke penang mlm tu. Sampai je umah, terus tolong mama balut ketuapat.

Haa..nak tag sapa ye? See the list:
a) Cik Mila
b) Cik Nini (But I guessed nini is busy sending invitation cards right now)
c) Mr. Zaini a.ka. Buzzy
d) Cik Nani
e) Cik Nen
f) Mr. Iskandar Kamel

Jawap la kalau free..hehe..no obligation :)

Sunday, October 5, 2008

Rayaaa.....

Salam semua? Apa kabar..masih mode raya atau dah bersemangat nak bekerja? Hmm..if you ask me, I would say ‘half-half’. Byk juga keja yang sedang menunggu di opis. Apa-apa pun, alhamdulillah, I already reached the Cyber World petang Ahad (Oct, 5). Earlier than what we’d expected. Sempat menyinggah kat Mid Valley lagi hihi. Dah alang2 nk story pasal my raya’s celebration this year, so kita sambung posting yang lepas, my journey back to hometown sehari sblm raya.

30 Sept 2008

Tepat pukul 1, sepantas kilat I grabbed my handbag, locked my room, wished selamat hari raya to my colleagues who were still there and cabut la balik umah. Tido sekejap sampai la pukul 2 pm. Around 3.30 pm I already ‘tapau’ McD hehe, buat bekalan utk berbuka puasa dalam kereta nanti. Then, fetched my sis and started our journey back to Penang. Memang agak cuak juga lah, because we never knew how the traffic was going to be. Petang raya beb! Tapi alhamdulillah, walaupun kereta agak byk, perjalanan masih lancar dan tak jem langsung except dkt tol Ipoh Selatan. Kat sini lah we could see people who ‘claimed’ they were fasting, acting like ..urghhh...no need to mention here..huhu. Kat lorong tunai, kereta semua tgh que tetiba ada la sebijik kereta yang tetiba nak menyelit masuk, kira mcm nk potong que la. Maybe dia dah tersalah lorong or whatever, so atas dasar kemanusiaan I gave some space sebab dah dekat sangat dgn divider, kalau tak bagi nanti sah2 calar kereta dia. Saga baru pulak tu, mau nangis!

Then, bila dah bagi satu, kereta yang belakang dia tu pun nak menyempit sama. Ish, I expected kereta yang belakang my car la pulak to give the space because I couldn’t move anymore. So, this second car macam tension and you know what, that car rempuh my side mirror to cut the line. So, apa lagi…honnnnnkkKKKKKK....kasi hon la sama dia bertalu2. Huhuhu mmg geram sungguh! Ada juga manusia macam ni. Apa salahnya la dia tunggu sekejap rather than buat benda bodoh mcm tu. Nasib baik la side mirror tu flexible, tak pecah apa2 lah. Aduih sabo je la..ni la dia orang melayu, penuh emosi. Rasanya puasa aritu dapat lapar dan dahaga je la kot. Lepas tu, kami teruskan perjalanan singgah sebentar di Sg. Perak utk ke toilet, makan and sampai umah 9.30 mlm. Sambung balut ketupat pulak…ponat!

1 Oct 2008

Hari raya pertama, rutin biasa. Selepas solat raya bersalam-salaman dan sesi photography bersama family tersayang. Kemudian barulah ke kubur tok dan tok wan and ke rumah my mama’s eldest brother. Lepas tu, ke Hospital Kulim melawat one of my auntie yang dimasukkan ke wad beberapa hari lalu. After that visited my grandma, who happened to stay at my auntie’s house at Kulim this raya. Malam pula ada sedara-sedara datang beraya kat umah.

Family Potrait

2 Oct 2008

Wah, nampaknya tahun ni my house became a strategic port for gathering hehe. Tak sangka! Ramai betul kawan- kawan datang. One group from my secondary school and another group from my primary school. Just imagine all came at one time! Mintak maaf sangat-sangat lah ye, kalau tak sempat nak sembang lama-lama sebab tak menang tangan. Tahun ni, Fara Zalia..one of my best fren masa sekolah rendah dulu came with her cute son - Ryan. Dia memang tak berubah, sama macam dulu! Terima kasih sangat Fara and Roz, patutnya datang as guests tapi tolong menghidang2 pulak..isk isk…terharu! Menu aritu nasik ayam,bihun and kek carrot. Tapi nampaknya nasik ayam mendapat sambutang hangat..buleh bukak restoren nih! Ala-ala My Mom’s Chicken Rice gitu…muahaha….sampai ke malam tetamu masih berkunjung termasuk la my mom’s twin sis dan anak menantu nya.. fuhh….gamat! hehe…

Geng sekolah menengah

Geng sekolah rendah


3 Oct 2008

Raya ke tiga tak kemana-mana. Hanya melayan sanak sedara di rumah sambil menonton filem I'm not single..layan aje sambil bergelak ketawa dgn Along Syimah dgn husbennya yg suka membuat statement2 yg buat org pecah perut! haha..

4 Oct 2008

Hari ni, kami sekeluarga pulak nak berjalan-jalan hehe. Pergi open house kawan mama dan langsung ke Penang. Maaf la ye kawan-kawan yang nak datang rumah or jemput to ur house, sebab arini memang tak ada kat umah. Mintak maaf sangat-sangat. Takpe, tahun depan ada rezeki kita jumpa lagi ye! Anyway, talking about makan-makan, kalau pergi belah pulau, my fav port mestilah Padang Brown @ Padang Broom. Kat sini mesti nak makan sup daging mamak dgn roti benggali. Tak cukup dengan tu, wajib juga makan “Campur-Campur”. Campur-campur ni bahan-bahan dia mcm yong tau fu la, tapi digoreng garing-garing instead of makan dgn sup. So, sosnya cili merah dgn kuah yg ada kacang. Sedap I tell you, mesti cuba!

5 Oct 2008

Raya ke 5 dah kena pulang ke Cyber. Sekejapnya raya tahun ni. Tak macam tahun2 lepas, koman2 10 hari mesti ada di hometown. Tapi apakan daya, byk yang dah berubah sekarang. Perjalanan pulang ke Cyber juga lancar. Mungkin ramai yang dah balik awal. Alhamdulillah…

Sampai di sini dulu coretan raya. Meriah juga..namun, saat-saat bulan Ramadhan yang lepas mmg sangat dirindui..harap-harap dapat bertemu lagi.

P/S: Pics kengkawan disponsored by Mr. Ismail Rafique :)