Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2008

Bridesmade..back to hometown again...

Pening kepala mengarang polisi untuk student2 nih, berehat seketika menjenguk blog. Alahai lambat lagi nak balik. Teringat kepada my best fren yang sorang ni..Ratzuraini Rahim. Saat ni beliau mungkin dah selamat diijab-kabulkan dgn jejaka pilihan hatinya - Akbar. Tahniah Nini! Oleh itu, saya akan berangkat pulang ke Penang mlm ini. Esok kena jadi pengapit, I'm truly honoured! Tapi cik Mila kata, jadi pengapit nanti lambat kawen. Betui ka? Tak tahu lah saya, first time juga dengar. Ini juga first time saya jadi pengapit pengantin. Hehe..takpalah, serahkan saja soal jodoh ni di tangan Tuhan.

Tema esok apple hijo. Haiih..mcm mane la rupanya saya kalau pakai kaler hijo nih. Masa takde karen last week, saya pegi cari tudung kat Alamanda. Bawak baju sekali, punya la nak bagi match betul2. Tapi tu bukan baju baru tau. Baju tu baju tahun 2005 tak silap saya, just a plain hijo with some kerawang2 and beads kat depan and belakang. Oleh kerana tak gemar sgt kaler hijo, dah 2 thn lebih tak pak…

Diwali's Weekend

Last Diwali's weekend, dua hari takdak elektrik (25 -26 Oct 2008). Mujur lah dari pagi sampai ke petang saja. Tapi cuaca panas yang membahang membuatkan kebanyakan warga kampus mengambil keputusan untuk keluar mendapatkan udara sejuk di shopping2 complex atau mana2 tempat yg ada letrik lah. So do I, seawal pukul 9 lebih Alamanda telah menjadi port untuk berteduh sementara menunggu elektrik disambungkan pada petang hari. Tapi kalau tiap2 minggu mcm ni, boleh nipis beg duit. Asal jalan jer, terbeli benda-benda yang memang jarang beli/teringin nak beli. Dek kerana takut lebih banyak pemborosan yang akan berlaku, I'd made my way back home.

Aisey belum ada letrik. Masa tu lebih kurang kol 2. Kek batik dalam peti ais masih menten keras sebab udara sejuk dlm peti ais tu masih berbaki. Kek Batik tu spesel buat kat Ayah utk birthday dia. Alhamdulillah dalam kol 3.30 ptg baru ada. Legaaa..hehe. Sambil menunggu mama ayah sampai dari Penang, sempat la ke open house my officemate - Ust Toha…

Tag Deepavali

Aduih kelakar, Deepavali pun ada tag juga ye Nanee? Hah ni dia jawapan ayu:

1. Adakah anda menyambut Deepavali? Bagaimana anda menyambutnya?
Ya. Menyambut dengan bergembira kerana hari deepavali sumer org cottiiiii....yea!

2. Apakah makanan india kegemaran anda? Di mana anda selalu mendapatkannya?
Kuih ala2 mcm kuih makmur. Keras giler, baling kat dinding pun tak pecah. Tak tau la nama apa. Dah lama tak jumpa kuih tu. Cara mendapatnya? Hmm..dulu2 la ada jiran kasi.

3. Sebagai rakyat Malaysia yang harmoni, pernahkah anda menggunakan bahasa yang digunakan oleh orang india dalam pertuturan harian? Apakah perkataan yang anda selalu gunakan?
Pernah juga. Abang macha..heheheheh...

4. Apakah filem india kegemaran anda?
Filem zaman-zaman Shahrukh Khan dulu..pendek kata byk yg best la..mungkin salah satu sebab dia boleh dapat title "Datuk" kot ..hahaah...panas pulak artis2 Malaysia kalau dgr ni..

5. Siapakah pelakon india kegemaran anda?
Skang takdak la.

6. Adakah anda penyokong Hindraf?
Absolut…

Heppi Birthday Ayah!

Selamat hari lahir untuk ayahanda yg dikasihi. Semoga diberkati Allah selalu. Dah umo 54 tahun dah tahun ni. Tapi aritu masa raya, kata ayah dia tak mau pencen lagi. Bosan duduk di rumah sensorang. Katanya 4 tahun lagi sebab by the time mama pun pencen. Apa perancangan lepas tu tak tahu lah. Gi Mekah kot..hehe Insya Allah. Mudah-mudahan la ye. Hari ni ayah dan mama cuti. Kebetulan Hakim balik bercuti semester. So, masa telefon tadi tu semua baru saja lepas breakfast. Nak keluar. Ingatkan nak keluar celebrate rupanya nk keluar tempah kad. Haaaaa..tempah kad? Kad apa..tak tahu la..haha tungguuuuu.....(buat suspen sikit).

P/S: Yang bestnya tu, birthday ayah tapi anaknye pulak yg dpt wish. Tima kasih ye kawan-kawan, saja letak kat status YM tu. Sekadar meraikan kesyukuran dan kegembiraan sempena ulang tahun ayah tersayang.

Minggu yang cepat

Ntah apa-apa la tajuk posting kali ni hehe. Tapi, itulah yg ingin dikatakan. Memang cepat betul masa berlalu. Minggu ini seperti tidak terasa sangat. Dua hari bekerja, dua hari lagi ke training dan sehari lagi bersantai raya. Bermula dari Rabu lepas (15 Oct) , my self and another 31 colleagues from various departments dihantar berkursus di Mines Palace Beach & Spa @ Seri Kembangan. Macam biasa la, kursus tentang service excellent. Kebetulan pada hari yang sama, ada Raya Open House di tempat kerja, agak sedikit keciwa lah kerana tak dapat memeriahkan majlis tu. Tanggapan awal tentang kursus ni, sudah pastinya benda-benda yg sama je la yg akan didengari. Tapi Alhamdulillah, I've made a right decision to attend the training. Kursus dua hari tu berbaloi sehingga pada hari keduanya tu, tak sabar2 plak rasanya nak attend.

Actually it was the same things that we saw and went through everyday. Bezanya, the trainer had succeed in making the participants to look from a different lights. …

Kena tag la pulok..

Oleh kerana saya telah ditagged oleh encik syed ismael kita, ni haa dia..jawapannya..

1. Berapa pasang baju raya anda taun ni dan kaler apekah? Saya tak ada baju raya tahun ni sebab ada 3 pasang baju saya buat 2 bulan lepas, baru pakai sekali saja..hehe.

2. Apakah makanan raya tradisional kegemaran anda? Tak ada yang specific.
3. Apakah biskut raya kegemaran anda? Saya suka biskut batang buruk dan samperit. Dulu suka kuih makmur, tapi dah selalu makan jadi dh biasa pulak. Biskut lama tak luput ditelan zaman. Biskut moden..no! Manis sgt pun ada, rupa je lain, rasa sama.
4. Bape banyak duit raya anda dapat n spend untuk bagi kat bebudak? Resia...ngehehe..yg pastinya..ada debit dan ada credit..
5. Apakah aktiviti malam raya korang? Huhu..saya dah citer, saya masih kat highway drive balik ke penang mlm tu. Sampai je umah, terus tolong mama balut ketuapat.

Haa..nak tag sapa ye? See the list:
a) Cik Mila b) Cik Nini (But I guessed nini is busy sending invitation cards right now) c) Mr. Zaini a.ka. Buzzy …

Rayaaa.....

Salam semua? Apa kabar..masih mode raya atau dah bersemangat nak bekerja? Hmm..if you ask me, I would say ‘half-half’. Byk juga keja yang sedang menunggu di opis. Apa-apa pun, alhamdulillah, I already reached the Cyber World petang Ahad (Oct, 5). Earlier than what we’d expected. Sempat menyinggah kat Mid Valley lagi hihi. Dah alang2 nk story pasal my raya’s celebration this year, so kita sambung posting yang lepas, my journey back to hometown sehari sblm raya.

30 Sept 2008

Tepat pukul 1, sepantas kilat I grabbed my handbag, locked my room, wished selamat hari raya to my colleagues who were still there and cabut la balik umah. Tido sekejap sampai la pukul 2 pm. Around 3.30 pm I already ‘tapau’ McD hehe, buat bekalan utk berbuka puasa dalam kereta nanti. Then, fetched my sis and started our journey back to Penang. Memang agak cuak juga lah, because we never knew how the traffic was going to be. Petang raya beb! Tapi alhamdulillah, walaupun kereta agak byk, perjalanan masih lancar dan tak …