Wednesday, December 25, 2013

Rayyan turns to five months

Assalamualaikum...

Hehe I'm back! Seronok baca blog orang, baru lah rasa nak mengupdate blog sendiri pulak. Ye tak? Hujung-hujung tahun macam ni tak berapa banyak sangat kerja dah kat office. All those major things banyak yang dah disetelkan, syukur alhamdulillah atas segala pertolonganMu. Lunch time pun dah jarang keluar, so ni la masanya nk update blog.

Hari ni mak long nak cerita pasal Rayyan yang dah masuk lima bulan. Hari Isnin lepas bawak dia ke klinik untuk suntikan imunisasi dos ke tiga. Erk saspen juga, tapi dia okay, macam masa cucuk 3 bulan aritu pun dia tak menangis. Alhamdulillah, dia juga tak demam, mak long doakan  kesihatannya sentiasa berpanjangan dengan izin Allah. Walaupun berat dia tak naik banyak, yang penting dia sihat, BMI masih normal. Orang tua-tua kata budak tengah lasak. Yang tu memang mak long setuju. Memang kena sentiasa pantau, walaupun dia belum boleh merangkak, tapi dah boleh menyusur ke depan ke belakang dan boleh bergolek-golek dari hujung sana ke hujung sini. Ibu (pengasuh) dia pun cakap rayyan dah kurang tido. Mana taknya busy nak explore all sort of things. Sekarang Rayyan dah cuba-cuba angkat punggung dan tegakkan tangan. Tak sabarnyer nak tengok dia merangkak pulak hihihi...Makin slim la mama dan papa dia nanti ya?

Bulan depan mak long dan hubby plan nak balik ke Penang dan next trip nak balik ke Ipoh. Ahh..memang boleh dibayangkan betapa mak tok-tok wan dan opah-atok akan teruja dengan segala keletahnya. Berbeza semasa dia berusia 2 bulan dahulu, pertuturannya seperti ada butir-butir walaupun tidaklah dapat difahami butir bicaranya hehe. Sekarang  ni juga peringkat nak masukkan semua benda ke dalam mulut dan menggigit. Jadi mak long dan papa Rayyan pun beli baby teething toy supaya dia tak la menggigit jari dia sangat. Tapi, dia macam geram bila gigit benda tu. Dah geram, dia menangis hihihi...so kena la ambik benda tu cepat2 once dah perasan dia macam nak start menangis.

Bercerita pasal anak, memang seronok sampai tak ingat benda lain dah :P. Untuk new mommy macam mak long ni banyak benda lagi yang nak kena belajar dan adapt. It's true there's no 'Me Time' anymore, tapi itulah saat-saat yang berharga dalam hidup seorang ibu. Our baby will never turn his age back. We may someday miss his bubbly face, his 'booo beeeee baaaa's talk or perhaps his toothless grin. So why bother that you don't have the time for yourself anymore? Niatkan segalanya kerana Allah. We're now preparing our future  khalifah and our 'saham' for akhirat. So, treasure the moment and enjoy it!

Ni dia hero mak long hehe...

Monday, December 2, 2013

Assalamualaikum Dunia...

28 Julai 2013, jam 4.48 petang dia lahir ke dunia. Tangisannya diringi azan yang berkumandang dari radio di Operation Theatre Hospital Seberang Jaya. Pada ketika itu mak long tahu penantian itu sudah berakhir. Meluap-luap perasaan ingin melihat si kecil itu namun mak long diminta bersabar dahulu oleh nurse. Mak long terlelap sejenak sehinggalah dikejutkan oleh suara lembut memintak mak long membuka mata melihat dan mengucup beliau. Allahuakbar, comelnya si dia, mirip ayahnya dan memang satu 'geng' dgn ayahnya pun hehe. Beliau dibawa keluar ke wad bersalin kerana degupan jantungnya agak tinggi dan mak long sekali lagi tertidur dan dipersiapkan untuk di bawa masuk ke wad.

Kini, dia - Rayyan Syahmi sudah berusia 4 bulan. Seperti baru semalam segalanya berlaku. 27 Julai 2013, ketika itu Ramadhan berbaki 12 hari lagi. Pada hari itu, sewaktu bangun bersahur, Rayyan sudah memberi isyarat yang dia ingin keluar melihat dunia. Setelah kekerapan contraction semakin menjadi-jadi, mak long pun mempersiapkan diri utk ke hospital. Mak long dijangka akan bersalin pada malam itu jugak berdasarkan semua tanda-tanda bersalin yang dialami. Tetapi kuasa Allah tetap melangkaui perancangan manusia. Tidak pernah terlintas yang  mak long akan bersalin secara ceaser disebabkan second stage pro-long labour yang mana kes ceaser ini ditreat as emergency case. Dengan keadaan mak long yang dah sangat lemah dan heart-beat baby yang dah semakin rendah, itulah yang terbaik yang telah Dia rancangkan. Sewaktu ditolak ke bilik pembedahan, sempat mata mak long melirik pada wajah-wajah sayu mama, ayah, suami mak long dan adik mak long. Tiada apa yang mampu terucap, hanya doa mereka yang mak long harapkan dan baby selamat dilahirkan.

Menjelang waktu magrib, Rayyan dipertemukan semula dengan mak long. Subhanallah, inilah dia permata hati yang dinanti-nanti. Terlalu banyak yang ingin mak long ceritakan tapi sukar nak digambarkan dengan kata-kata. Syukur ya Allah, Alhamdulillah. Di atas semua kesakitan dan kesulitan yang dilalui syukur di atas anugerah yang Engkau berikan ini. Dan Rayyan, adalah amanah dariMU. Bantulah kami mendidiknya menjadi insan yang mulia di sisiMu, semulia namanya, Ar-Rayyan - pintu syurga khusus bagi orang-orang yang berpuasa. Amin~

28  Julai 2013, Rayyan Syahmi.