Monday, July 28, 2008

Hectic weekend

Lega sikit rasa...minggu2 yg sukar telah berlalu but still got few more events to go. Tapi apa pun, kind of relief. Sabtu baru ni - 26 July 2008, our department hosted a national level event and it was officiated by a minister. A lot of preparations to be done, memang penat, tambah menensionkan lagi when it turned the other way around. Tapi lumrah la tu kan..nothing's perfect ye tak? Cewah.. poyo plak :P

Sehari selepas event - 27 July 2008, bertolak pulak ke Sungai Kelah, Sungkai. Nama pun Sungai Kelah so pegi pun mmg untuk berkelah. A farewell picnic actually..of my beloved fren cik D. Niat di hati memang tak larat sgt nk pegi, siap mintak excuse lagi, tapi cik D tak kasi chance la. Timto pun msg suh gi gak walau penat camner sekali pun. Ok, I gave up :P. Arrived late that morning, we're supposed to meet around 8.30 am at cik D's house. 15 minutes late, I'm so sorry, susah bebenor nk bukak mata tp gagah jugak la hhihi. So, pendek katanya mostly gambo2 yg diamik, terpampang jelas la muka yg lotih dan tak bermaya...adess..(kasi edit sket bleh tak? kihkih)

Around 10.30 am, d, timto, zue, mat li and myself already reached toll Sungkai. Lepak2 at Petronas while waiting for Edi and Caon to come. Oh ya, Puan Planet & hubby tiba lewat sikit. Bila sumer dh ada, gi ler lokasi berpiknik tu. Actually kat Sg. Kelah tu ada 2 tempat, one with Hot Spring and the other one, only sungai aje. So we'd chosen yang sungai aje tu. Sampai2 aje, mkn2 buah sikit...terjunnn! Aiyok..manyak sijuk...tp best. Tp tak tahu lah kan, asal mandi sungai jer mesti ada peristiwa yg akan berlaku. Kali ni kena hanyut plak. Isk..tempat yg tak disangka dlm rupanya dlm..pelik sikit la, kat tengah2 tak dalam, tapi kat tepi2 plak dlm. Once kaki dh terasa mcm tak jejak tanah tu, mula la panik..isk isk kena rescue lagi! Sabo je la..hehhe. Mat li n timto la jadi rescuer aritu..setelah beberapa kali mkn, mandi, makan,mandi + amik gambo...tamatlah sudah piknik pada hari tu. Satu masalah plak, tempat nak salin baju takder. Adess..ade tu ada la..tapi mcm tak selamat jer. Kat situ ada la diorang buat mcm rumah dari nipah2..tapi berlobang2 sana sini..cari nahas la kalo salin baju kat situ hihih...last2 salin baju kat petronas yg memula tadi...selamat! Kol 5 ptg...bertolak pulang..tak sampai 5 minit rasanya dh lentok...hahaha...adios! Nak tgk mcm mane la rupa Sg. Kelah tu here we go......


Ni on the way nak masuk ke kawasan sungai tu..banyak penempatan org asli kat situ. Byk anjing kat sana. Kurus2 anjing tu + degil pulak tu..tak nak kasi kereta lalu (selamber je lepak tgh jalan).

Sungainya....masyukkkk...air nya sejuk sehingga ke tulang sum sum..
Ni plak antara aktiviti2 yang dijalankan kat situ:

Pertandingan mengopek buah deroyan

Jungle tracking :P

Mister Potato's challenge (Makan kentang dlm air)

Water war dan byk lagi yg tak dapat diletak kat sini bagi mengelakkan sebarang kontrol versi ngeh ngeh...

P/S: Photos from D's camera. Thanks.

Wednesday, July 9, 2008

Tripping...travelling...

Uih lama betui tak update blog ni.Sorry ye for those yang tinjau2 blog ni but found nothing new..ni baru ada sedikit kesempatan nk mencorat-coret. Last two week (27 - 30 June 2008) I was at negeri Cik Siti Wan Kembang with some frens. Just jalan2 cari pasal - coz we travelled by a train :P Perjalanan pergi took about 14 hours while perjalanan pulang pulak took around 16 hours. Crazy kan? Haa..nak adventure sgt..rasakan..muahaha! You don't wanna believe that we took a seat's coach not those with bed. Actually this trip was a travel package by KTM and the rate was damn cheap! With only RM250 you will enjoy a return trip with train, one night stay at hotel, lunch and dinner provided as well as tourist guide and transportation. Kat Kelate, apa lagi yg menarik kalau bukan aktiviti sopping.

First day, not much activities were done as we're quite exhausted with the long hour journey. Cuma petang tu, we all went to Pantai Irama at Bachok. Menenangkan pkran sambil refresh balik ourselves. Pastu sblh mlmnye visited Wakaf Che Yeh, lebih kurang macam uptown la. So first agenda was to borong tudung2 bawal with extremely cheap prices! Even I couldn't speak kelate much, sengih2 sket kat 'abe' tu..haa dpt la tawar murah sket..(notty!) Second day, first destination was Rantau Panjang. About one hour journey from Kota Bharu. But it's worth. Macam2 ada..bought some jersey there and some other things. After lunch at Nasi Ulam restaurant ......with marvelesss ulam2, budu, ayam goreng and some other dishes, we went to Pasar Siti Khadijah for our last shopping hunt. Sopping lagi! And the only money left was just enough to pay for cab time nak balik ke Cyber nanti..isk isk...After almost 24 hour in the train..we finally reached bumi Cyber...huahhhhh..lotihhh....



Kenangan di kelantan


A week later, balik ke penang pulak to attend my school's 10th years anniversary reunion. It was held at Pan Mutiara restaurant and lebih kurang 30 lebih saja yg attend. Hmm..agak keciwa sket coz the event did not turn exactly like we'd planned before. Tapi takper lah...at least jadi la jugak daripada tak jadi langsung. Congrats for committee yang seriously working to ensure this event happened. Respek u guys...


Reunion @ Pan Mutiara Penang, 5th July 2008