Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2014

His first tooth

Assalamualaikum & Bismillah.
Rayyan dah ada gigi tau! Finally his first tooth appeared somewhere two or three weeks ago or perhaps earlier. Cumanya mak long baru la perasan dalam tempoh 2-3 minggu lepas macam ada something keras dan tajam kt gusi bawah. Last week baru la gigi comel dia tu menunjukkan dirinya. Alahai, cute sungguh hehe.

Weekend lepas macam biasa, aktiviti shopping kt Giant Bangi. Beli barang dapur sikit. Lepastu singgah ke Shaftbury Square untuk membeli minuman 'currently in favourite list' mak long dan papa Rayyan - Chatime. Sedap weih!

Malamnyer, aktiviti membuat puree untuk dibekalkan ke rumah Ibu Rayyan on the next day. Haa yang dalam mangkuk with brownish color ialah bubur nasik with kurma + kismis. Yang bertingkat-tingkat tu ice cube tray yang mak long citer beli kt Mr. D.I.Y tu. Yang ijau tu  brokoli, yang putih bunga kobis dan yang oren tu semestinya baby carrot. Sebenarnya ada satu penutup ice-cube tu kaler biru, tapi papa Rayyan pulak bermin…

Fun with Puree-ing

Assalamualaikum...
Wah lama pulak rasanya tak tengok blog. Quite busy with some works at office and also mak long 'little-little' business kat FB hehe. Actually last two weeks mak long were having fun with making frozen homemade puree to Rayyan. After months of googling and picking up infos on puree, mak long want to share few tips and simple recipies here. For new mommies, this is some info on what you need to know before preparing your little darling's homemade foods. (Note: This preparation is more towards preparing foods to bring to your baby-sitter's house).
1) Knowledge Ini yang paling penting. This could be basic info tentang apa yang boleh diberi/tidak boleh diberi kepada bayi mengikut usia mereka. Jadi, rujuklah kepada carta pemakanan bayi. Boleh type kt google 'Baby first solid food' dan keluar la chart.
2) Equipments Takde la equipments apa sangat, just benda-benda yang memang dah sedia ada kt rumah kita. Since perut baby masih kecil dan sistem pe…