Tuesday, March 11, 2014

His first tooth

Assalamualaikum & Bismillah.

Rayyan dah ada gigi tau! Finally his first tooth appeared somewhere two or three weeks ago or perhaps earlier. Cumanya mak long baru la perasan dalam tempoh 2-3 minggu lepas macam ada something keras dan tajam kt gusi bawah. Last week baru la gigi comel dia tu menunjukkan dirinya. Alahai, cute sungguh hehe.

Weekend lepas macam biasa, aktiviti shopping kt Giant Bangi. Beli barang dapur sikit. Lepastu singgah ke Shaftbury Square untuk membeli minuman 'currently in favourite list' mak long dan papa Rayyan - Chatime. Sedap weih!

Malamnyer, aktiviti membuat puree untuk dibekalkan ke rumah Ibu Rayyan on the next day. Haa yang dalam mangkuk with brownish color ialah bubur nasik with kurma + kismis. Yang bertingkat-tingkat tu ice cube tray yang mak long citer beli kt Mr. D.I.Y tu. Yang ijau tu  brokoli, yang putih bunga kobis dan yang oren tu semestinya baby carrot. Sebenarnya ada satu penutup ice-cube tu kaler biru, tapi papa Rayyan pulak berminat nak buat koleksi letak ais die. Disebabkan mak long ni baik hati, mak long bagi je la kan kt die :P. Anway, sempat jugak snap pics sebab time ni Rayyan tgh tido.

Actually at this age (7 months ++), Rayyan dah start diberi sumber protien such as ayam dan tofu (kalau orang kampung mak long panggil taukua). Memula dulu mak long try with soft tofu tapi sekarang dah pakai tofu yang biasa tuh. Caranya, rebus sekali dalam bubur nasik dan blend sampai halus. Tofu adalah makanan yang kemungkinan besar susah dihadam oleh si kecil, jadi dinasihatkan start bagi bila berumur 8 bulan ke atas. As for Rayyan, mak long tengok dia okay je buang air besar, so takde masalah la start awal. Selain tu tofu juga boleh menyebabkan alergi kepada baby yang alah pada kacang soya. So, mommies have to watch out the symptoms. Boleh baca dengan lanjut kat sini ya tentang food allergies .

Left: Bubur nasik kurma & kismis Right: puree brokoli, bunga kobis & carrot for little Rayyan

Tuesday, March 4, 2014

Fun with Puree-ing

Assalamualaikum...

Wah lama pulak rasanya tak tengok blog. Quite busy with some works at office and also mak long 'little-little' business kat FB hehe. Actually last two weeks mak long were having fun with making frozen homemade puree to Rayyan. After months of googling and picking up infos on puree, mak long want to share few tips and simple recipies here. For new mommies, this is some info on what you need to know before preparing your little darling's homemade foods. (Note: This preparation is more towards preparing foods to bring to your baby-sitter's house).

1) Knowledge
Ini yang paling penting. This could be basic info tentang apa yang boleh diberi/tidak boleh diberi kepada bayi mengikut usia mereka. Jadi, rujuklah kepada carta pemakanan bayi. Boleh type kt google 'Baby first solid food' dan keluar la chart.

Source Here
2) Equipments
Takde la equipments apa sangat, just benda-benda yang memang dah sedia ada kt rumah kita. Since perut baby masih kecil dan sistem penghadaman belum lagi betul-betul matang, makanan mereka perlulah distim/boil terlebih dahulu. Mak long tak de la set steamer and blender yang mahal-mahal gitu (walaupun kalau ada sangatlah mudah kerojer). What mak long has in house are:

a) Slow cooker - boleh stim buah-buahan/sayur-sayuran dan lepastu boleh masak bubur nasik yang seciput tu. Mak long pernah masak dalam rice cooker, tp hanguih laa sbb air cepat kering since berasnya sikit saja utk buat makanan baby ni. Kalau takde, no choice just rebus dalam periuk biasa.

b) Blender - untuk blend buah-buahan/sayur-sayuran yang dah distim/boil dan juga untuk blend bubur nasik. 

c) Penapis - untuk tapis buah-buahan seperti kurma yang mempunyai kulit yang keras dan kadang-kadang tak berapa hancur walaupun dah blend lama. 

d) Ice Cube Tray - mak long beli yang siap ada penutup dekat Mr. D.I.Y. Kalau takde penutup kena la  balut dengan plastic untuk memastikan kebersihan puree tersebut.

e) Breastmilk Storage Bag - since ada banyak lebihan storage bag ni, daripada tak guna mak long guna untuk letak puree yang dah jadi cube dalam ni. Jimat ruang instead of pakai tupperware/bekas sebab mak long buat stok puree untuk seminggu saja untuk di bawa ke rumah Ibu Rayyan.

Source Here
 3) Cara-cara penyediaan puree

 Puree Lobak dan Brokoli
Step 1:  Basuh, selawat dan potong lobak kecil-kecil. Begitu juga dengan brokoli. Mak long guna baby carrot sebab cepat sikit nak empuk. Kalau kentang, mak long rebus.

Step 2: Masukkan semua sayuran tadi kat slow cooker bahagian steamer, stim dalam 8-10 minit.

Step 3: Lepastu, blend dengan air masak.

Step 4 : Tuang hasil blend tadi dalam ice cube tray dan simpan dalam freezer. 

Source Here
Step 5 : Keesokan harinya, bila dah beku mak long masukkan cube-cube yang telah dikeluarkan dari ice cube tray ke dalam storage bag tadi mengikut jenisnya dan bawak ke rumah pengasuh. So cukup la stok untuk seminggu. Bila dia masak bubur nasik, dia just masukkan dua tiga ketul kiub tadi ke dalam bubur. Kalau nak buat stok untuk tempoh yang lama, better label tarikh la kan.

Puree Kurma dan Kismis

Step 1: Basuh kurma dan buang  bijik. Kismis pun basuh la kalau rajin dan selawat.

Step 2: Letakkan semua bahan di atas tempat stim dan biarkan selama 10-15 minit.

Step 3: Blend dengan air masak atau susu ibu.

Step 4: Tapis dan lenyek dan kita akan nampak kulit2 kurma yang keras tu akan melekat di penapis. 

Step 5 : Masukkan dalam ice cube tray. Tapi jangan terkejut, kurma sangat susah nak membeku. Itu yang mak long pelik sket tu.

Menu ni sesuai untuk  breakfast, serve with biskut heinz. Masa memula Rayyan try puree kurma dan kismis ni, reaksi dia lain macam sikit. Manis sangat gamaknye hehe...on second day, ibu dia bagi, dia dah okay.

Okay tu jer..senang kan? Tapi mak long memang tak sempat nak snap gambo. Sambil buat kejer, sambil tengok Rayyan yg dok 'driving' keter merah dia tu dan ambil barang yang dia jatuhkan :P Setiap kali bagi balik dia akan jatuhkan lagi..haha...apa-apa pun, kita enjoyyy!