Monday, October 17, 2011

Happy Birthday Qaisara!


Mak long nak ucapkan selamat hari lahir yang ke-2 to my sweetheart Qaisara. Though you may not read this now, who knows kan one day Qaisara terjumpa blog mak long ni and see my wish here hehe..cewah berangan pulak! This is the cute lil girl...


Gambar ni mak long ambil semalam masa dia tgh leka tgk kartun kat dlm Restoren Upin dan Ipin kat Shah Alam. Mak long doakan qaisara akan menjadi anak yang solehah, bijak, cute, charming dan bahagia dunia dan akhirat. We all love you very much!

Earlier than that, mak long baru jer selesai minggu konvokesyen MMU utk kali yg ke-12. Syukur, tak ada banyak masalah walaupun penat. Mungkin ada orang lain yg lebih penat tp sememangnyer konvo amat memenatkan hehe. Sehari selepas konvo mak long pun ambil la cuti. Dek kerana ramai sangat yang calling2 mak long masa cuti tu, maka mak long pegi la gak opis menengokkan hal-ehwal yang kene tengok tu. So sempat la mak long dgn ajleaa beli bunga rose kepada kak maz. Saja buat sarprise kat die hehe...dah lama plan tp asik tak menjadi. Kebetulan time konvo byk bunge, so beli je la...hope kak maz like the friendship roses :)


P/S: Once trust is broken, it's just so hard to gain.

Saturday, October 1, 2011

Posting baru :)

Assalamualaikum..hey hey..mak long is back again! Sorry and sorry again, especially to my dearie Nurul who'd been requesting mak long to post mak long's raya story. Bulan syawal telah berlalu pergi, namun blog ni masih lagi tak berhapdet jugak. Sowwy ehh hehe. Now here I come, bringing all my writing passion in the Pieces of Me..cewah...

Last posting bulan Julai. Ya, bulan Julai yang sepatutnya berlaku sesuatu telah berlaku sesuatu yang lain. Begitulah yang dikatakan kehidupan, kita hanya mampu merancang namun kuasa penentu tetap di tanganNya. Walaupun pada awalnya sukar untuk menerima, namun lama kelamaan mak long mampu menarik nafas lega, akur dgn perancangan Allah yang maha sempurna. Subhanallah!

(Errkk kan dah kata, kalu dah mula menulis tu berjela-jela pulak mukadimahnye hehe)

Bulan Ogos menyapa dengan seribu kerahmatan. Ramadhan, syukur ya Rabbi kerana diberi kesempatan lagi menikmati bulan barakah itu walaupun kadangkala lafaz syukur itu hanya lahir secara zahir dan tidak selari dengan perlakuan dan hati :( Seperti tahun-tahun lepas, time bulan puasa ni memang dah ada dalam portfolio mak long iaitu utk menganjurkan majlis berbuka puasa dengan anak-anak yatim. Thn ni pun kami buat dgn anak-anak yatim yang sama iaitu dari Rumah Amal Limpahan Kasih, Puchong. Sumbangan yang diterima dari pelbagai pihak memang begitu menakjubkan! Bukan saja kepada rumah amal itu sendiri, malah kepada setiap anak yatim pun rasanya paling minimum pun duit raya utk mereka ialah RM50 seorang. Tahun ni, borang feedback diedarkan. Tersentuh hati tatkalah membaca komen-komen mereka :

"Buatlah selalu, kalau boleh hari-hari"


"Best dapat makan sedap-sedap"


"Seronok dapat berjumpa abang-abang MMU"


Komennya ringkas, tapi itulah isi hati anak-anak ini. Memberi beribu erti kepada mak long. Nyatanya insan-insan kecil ini rindukan kasih sayang dan sangat menghargai saat-saat itu sebagai satu nikmat yang sangat tak ternilai ertinya (uhuk, sebak).


Wajah-wajah suci (Photo by: Razeelan)


Bulan puasa ni juga mak long terlibat dengan shooting short film terbitan aifc.tv (haha...cam artis pulak!) berjudung "Pulang". Video ni dibuat khas sempena raya dan dijayakan dengan jayanya oleh pelakon-pelakon dan krew-krew yang hebat dari produksi AIFC. Tak tau ek? takpe..ahaha...



Setelah selesai shooting with the crew and para pelakon
*
**Interval: Mak Long stopped for sopping spree!***


Tengah-tengah best dok mengarang, baru mak long tersedar yang jam dah menunjukkan pukul 11.00 pagi masa tu (Sabtu, 1 Oct 2011). Lantas mak long pun bersiap-siap kerana ada urusan yang perlu diselesaikan. Misi selama dua hari pada hujung minggu itu harus diselesaikan sebaiknya. Alhamdulillah, mission accomplished. Tapi, mak long dh terlupa apa nak sambung dlm posting ni. Err sowwy...


P/S: Minggu ni bakal sibuk dengan persiapan konvo yang bakal berlangsung pada 8 Oct - 11 Oct 2011. Jadual begitu pack!