Saturday, November 22, 2008

S.A

Escaped to Shah Alam today to visit my grandma. As usual, brought her to Giant. My sis and Faiz joined too. Hmm..now I knew where to find 'Tudung Ekin'. Punya lah cari merata-rata tempat akhirnya baru arini jumpa. Hmm..quite 'pricey' lah for a plain tudung like that. Much too dear for my wallet, tambah-tambah time tak dapat gaji lagi nih. Maybe materialnya bagus kot? Or senang nak pakai? Dunno yet. Nantilah, dapat gaji nk beli satu. Bosan la asyik pakai fesyen yang sama jer. Bagi yg tak tahu mcm mane rupanya tudung ni, ni saya ada jumpa satu link http://www.fashion.calistadesign.com/ Siap ada video cara pemakaian..mana tahu anda juga ingin bertukar selera mcm saya? hehe..

Friday, November 21, 2008

Women are stupid?

Woo woo..hold on girls. Don't get so emotional. It a question mark, not a statement. This topic actually came out of my head when I was watching Bulletin Utama while having my dinner this evening (Bad habit for those on diet: Eating while watching tv). A girl, at K. Terengganu wanted to jump from a hotel roof after an argument with her boyfriend. This fellow scolded her for not telling him that she went back to her hometown (Kes merajuk ler ni lepas kena marah). Why arr...some women like to do stupid things like this. A 'self-destruction' I would say. Why did she choose to kill herself instead of killing the guy that broke her heart? Kill him first la, then only kill your self (Ada berani?).

Huhuh...I'm just kidding guys! Actually my point here is, why do you want to hurt your self. He won't lost anything. He could find another new girl friends. And you? Buried underground. I remember during my school time, my ustaz said, those who committed suicide would continue to do what he/she did to kill him/herself until the Kiamat. Meaning that, if you'd killed yourself by jumping from the roof, you would repeat it again and again till the end of the world. So, do you think your problem was gone when you choose to take your life. It's not that easy!

Some girls are intelligent enough. They take 'relationship breakdown' as a turning point in their life. Successfully moved on. In fact, they excel in their life and career. It is not the end of the world gals. Experiences could change you to a better person, so the choice is yours. Never let your heart control your head. Pis!

Wednesday, November 19, 2008

Bad Day..

It was not a good start. My morning mood was screwed. My fault? Partially...Doing things without proper direction. Crap!Everything went so wrong! So I sang this sad song... layannn....

Where is the moment we needed the most?
You kick up the leaves and the magic is lost.
You tell me your blue skies fade to grey,
They tell me your passion's gone away,
And I dont need no carryin' on!

You stand in the line just to hit a new low,
You're faking a smile with the coffee to go,
You tell me your life's been way off line!
You fall into to pieces everytime!
And I don't need no carryin' on!!

Cause you had a bad day,
You're taking one down.
You sing a sad song just to turn it around!
You say you don't know,
You tell me don't lie,
You work at a smile and you go for a ride.
You had a bad day!
The camera don't lie!
You're coming back down and you really don't mind.
You had a bad day,
You had a bad day.

Well you need a blue sky holiday,
The point is they laugh at what you say,
And I don't need no carryin' on!!!

Chorus

(Oh, horrible day...)

Sometimes the system goes on the blink
And the whole thing turns out wrong!
You might not make it back and you know
That you could be well oh that strong
And I'm not wrong!(yeah, yeah yeah...)

So where is the passion when you need it the most?
Oh you and I
You kick up the leaves and the magic is lost.

Chorus

Had a bad day.
Ohhh, yea yea yea.
Had a bad day.
Ohhhhh bad day

Lyric: Bad Day
Singer: Daniel Powter
P/S: Don't understand? Tak kisah lahh..hahahah..

Monday, November 17, 2008

Neighborhood Story

Haihh..dah memang tak buleh nk buat apa lagi dah ni. Penangan nasik arab Restoren Saba' tu memang dah tahap overdose ni. Menguap tak henti-henti. Asyik nak bersandar je rasanya kat kerusi. Tapi ok la..semua kerja dah siap for today. Daripada melayan perasaan mengantuk ni, baik saya tulis blog sekejap hehe.

Tak dak apa yang baru. Cuma Sabtu lepas dapat panggilan dari mama saya. Dia baru balik dari rumah 'kapal terbang'...rumah jiran sebenarnya. Tolong-tolong apa yang patut untuk kenduri anak jiran tu. Rumah kapal terbang tu dipanggil sebab depan rumah dia dulu ada banyak replika kapal terbang buat daripada kayu. Pakcik tu dulu kerja dgn TUDM tak silap saya. By the way, rumah saya memang agak dekat dgn kem TUDM. Agak bingit juga lah bunyik kapal terbang membelah angkasa kekadang tu.

Ok, back to the story. Yang nak kawen tu anak lelakinya, muda setahun dari saya. Ramai lah jiran-jiran (of course la all makcik2) yang turut hadir membantu. Entah macam mana, tetiba topik diri saya menjadi perbualan. Malas la nak cerita pasal apa..u guys boleh guess la what was it. So, tetiba entah macam mana, bakal pengantin tu bagitahu kat semua orang yang saya pernah hantar kad kat dia. Huwaaaaaaa....biar benar? Apa lagi..mak dia pun cakap lah "Dia suka kat hang kot?" Berderai la gelak ketawa makcik-makcik lain yang ada kat situ. Mama saya pun tak tahu menahu hal tu, memang tergelak lah.

Ishhh...seingat saya, saya tak pernah pun hantar kat dia. Main kawen2 pernah la..hehe.Tapi, bukan saya yang kena sanding dgn dia. Adik saya yg second tu yg jadi pengantinnya. Seingat saya, saya ni renjis-renjis dipilis jer kat pengantin. Ceh! Macam mana lah saya buleh terhantar kad ni? Tapi katanya, memang kad tu dari saya, sebab ada nama saya. Adoi la..kalau betul..malunya! Nasib baik lah dia pun dah nak kawen...anyway, selamat pengantin baru..:)

Friday, November 14, 2008

Mamai...

Sementara menunggu azan maghrib berkumandang, saya bercadang untuk berbaring sebentar di atas katil. Sekadar melepaskan penat, seharian arini agak ter'pressure' dgn report-report yang belum siap. Lain yang boss suruh buat, lain pulak yang saya buat. Haihh..! Di tambah pula, malam ini terpaksa attend students' event. Lebih kurang 5 minit lagi magrib nak masuk. Saya dah siap-siap mandi memandangkan event tu akan start pukul 8 mlm. Entah macam mana boleh terlelap. Sedar-sedar dah pukul 7.49 mlm. Alamakkk! Suspen dibuatnya, saya lupa pulak nak tanya event malam ni ada VIP tak. Ye lah, saya cuma dimintak untuk mengganti orang. Yang saya tahu, saya kena ada waktu opening ceremony. Arghh! Masak la...

Tanpa berlengah lagi, lantas saya mencapai tuala, pakai shower cap, masuk ke bilik air. Sedang saya menggosok gigi, tertiba terlintas di kepala apa yang saya sedang buat ni? Huhhu..bukan ke saya dah gosok gigi dan mandi tadi? Aduih, sah! Mamai...Kelang kabut amik wuduk dan solat magrib. Haihh..sabo je la. Itulah..orang kata tak elok tido petang!

Wednesday, November 12, 2008

Err..you think it's cute? Rethink..

Heyya...I have been so busy at work these few days. Quite demotivated but I'm still under control. Nothing new to update. Except I just feel a lil bit uneasy. Let's put it this way. If you just met someone, do you simply send sms/message that 'sounds' like you care for her/him? For me, it's so weird. I swear I won't do that except I really know for sure he likes me too :P But I can say that most of people out there, do send this type of message which he/she thinks is cute to the person, probably they just met and have a crush with. Pleaseee..pleasee don't do this. It's just create some odd feeling and to some extent rasa mcm eiiii..ape ke hei dia ni? If it's worst, it might kill the frenship. So, you better rethink, before you click the 'send' button for this type of message/sms/email..etc..

My advice is, although you really2 like this person, you don't have to show that so early. No matter how magic 'the feeling of love at first sight' is, just hold it first! Not all people in this world expect to have your care and attention. I really have a problem with this type of people. I just press 'delete' button when I receive all this. Huhh!

P/S: Kind of like those with slow and steady style..hehehe...:P.."don't keep me hanging here, coz this girl falls stupid for you ..uuu...uuu...uuu..."(tetiba lak teringat lirik lagu Marie Digby -Stupid for you..so sweet)

Saturday, November 8, 2008

Also wedding story

Setelah berjanji dgn cik Mila untuk berjumpa di KL Sentral utk ke kenduri Nini, maka dia pun datanglah mengambil saya lebih kurang pukul 12 lebih2. Yanti housematenya ada bersama. Perkara pertama dia kata kat saya masa saya masuk dlm kereta "Amboi, tinggi kain kak!". Adess! Dah style kain 'pareo' mmg macam tu. Memang siksa juga pakai kain pareo ni kalau terpaksa turun naik pengangkutan awam. Kalau ditiup angin, alamat free show lah nanti. Nasib baik naik ERL. Kalau bas, mahupun LRT atau beca, tak kuasa lah! Bukan apa, arini rasa segan sikit nak pakai baju lip-lap lip- lap, bukannya jadi pengapit. Lainla kalau drive sendiri, takde lah obvious sangat sebab duduk dlm kereta jer. Ini terpaksa expose gitu, sure org pandang jer. Tu yang pakai baju batik kelate dgn kain pareo tu. Memang sedondon kami berdua arini, tema black and white. Cuma cik Mila pakai kebaya sulam indon yang dibelinya masa kami ke sana tahun lepas.

Sesampai di sana, kami turut serta dengan rombongan pengantin masuk ke dewan. Tiada majlis persandingan kat belah sini. Cuma makan2 saja. Dah abis makan, barulah Fara & Ryann (Dafi :P) datang. Selain 'Dafi', kami juga berpeluang berjumpa dgn "Cinderella" dgn "Snow White" yang ber'pelat' Australia heheh. (Actually tu anak buah Nini, tiba-tiba arini tak mengaku nama sendiri) Hampir pukul 3 petang, kami pun beransur.


@ Nini and Akbar's Wedding - wif Mila, Fara & Yanti

Tuesday, November 4, 2008

My best fren's wedding

"My best friend's wedding" Wow! the best title I could think of for this posting. But of course the plot of the story would be different. Otherwise, I might be in a big trouble..hehe. Enough of that. To Nini & Akbar, again congratulations! May Allah bless both you, happily ever after, hingga ke anak cucu dan cicit..as well as dunia akhirat. Amin.

Behind the scene: I went through a horrible nite, the nite where I supposed to travel back to Penang. What happened? Huhu...kena tinggal bas. Bas pukul 11 pm. So I took ERL from Putrajaya to Bandar Tasik Selatan at 10.05 pm. Sampai la kat situ pukul 10.20 pm. Tetiba rasa nk ter..., so I rushed to ladies. By the time I was walking from ERL station to LRT station I saw the train just passed. It was 10.28 pm like that. So tak apa lah, beli lah tiket kat kaunter. Tanya dkt kakak tu, LRT setiap berapa minit. Dia kata 10 minit. So, rasanya 10.40 pm train akan dtg. Tunggu punya tunggu, tetiba perasaan cuak mula menerpa. Dah nk dkt 10.45 baru la train sampai. Huwaaa..I have only 15 minutes. Memang menakutkan, dunno if I could make it. 4 more stations to go. Dalam train tu pulak sesak dgn warga asing, membuat bising. Bengkek pulak rasanya hati..hehe. Dah la org tgh cuak ni, diorang ni bising2 pulak.

Sesampainya kat stesen Plaza Rakyat, I walked (half way running) with all my hearts. I managed to be at the Bus Platform at 11.02 pm. Saw a bus, but.........it was not mine. I asked driver bas tu, katanya " Bas ke butterworth dah lama bertolak ke Jln Duta" What? " Tapi bang, baru pukul 11.02 minit je ni" Kata abang tu lagi " Dah lepas pukul 11 dah, cepat2 pergi amik teksi. Nanti kita call bas tu, tahan dia kat sana". Apalagi, sepantas kilat, I ran out of the platform, looking for a cab.

"Pakcik, nak ke Jln Duta" tercungap2.

"RM20" kata pakcik cab tu.

"Takpa lah pakcik, saya dh kena tinggal bas ni. " Melompat terus ke dalam teksi.

"Sebenarnya kena ikut turn ni" kata pakcik tu lagi. Mungkin dia maksudkan, naik teksi kena ikut giliran. Huh..tak kisah la pakcik oi walaupun saya tau pakcik cekik darah!

"Pakcik sempat tak ni sampai dalam 10 minit?"

"Sempat. Bas tu mesti tunggu orang. Mesti 11.20 pm baru gerak". Dengan konpidennya.

" Ehhh..mana pulak tiket bas ni. Tadi ada???" Panik. Ya Allah, dah kalut2 mcm ni, semua benda hilang. Teraba-raba dalam gelap.

"Eh tadi pakcik nampak kat tangan" Terus di bukanya lampu kereta.

"Ada pun." Tercampak kat dlm beg plastik kasut (kasut bawak balik nak pakai esok). Sabo je la!

Pakcik teksi tu pun turunkan lah saya kat stesen bas tu. Betul2 atas platform bas. Tiba2 saya disapa oleh seorang lelaki beruniform bas Trans.

"Haa..ni ke yang kena tinggal bas kat pudu tadi" Dia menegur.

"A'aa" Sengih macam kerang busuk sambil mata meliar mencari bas.

"A'aa..A'aa.." Katanya, mengajuk respon saya. Tapi saya sengih juga. Sebab saya tau saya bersalah.

"Bas dah pergi dah pun" Sambungnya. Muka toya (maksud: muka tak dak perasaan).

"Haaa??? Betul ka?" Keciwa, nak menangis, panik dan semuanya lah saya rasakan masa tu!

" Hehe..takdelah, bas tu tak sampai pun lagi. Pegi la tunggu kat dalam dulu. Awat yang lambat tu?" Katanya. Mungkin tak sampai hati setelah melihat muka saya yang dah kehijauan.

"Salah bajet time..hehe". Gelak pura-pura. Dlm hati tuhan je tau. Sempat lagi tu, dah la tadi tak cukup nafas, buleh pulak dia buat lawak kat situ......huwaaaaaaaaaaa...sedih tau! Kalau saya pengsan kat situ, dia jugak yg kena CPR kan. Haihh.. Apa-apa pun terima kasih lah atas timbang rasa syarikat bas tu.

Kemudian, tak sampai 5 minit bas pun sampai. Adui lah, letih sungguh. Letih badan dan letih perasaan. Sedar2 dah kat Jawi. Telefon ayah mintak amik. Pagi 1 Nov 2008, nini dan akbar datang amik kat umah. Dua orang member akbar pun turut sama. Min, pengapit lelaki and Pijan, org kanan pengantin lelaki. Make up kat Sg. Petani, lebih kurang 20 minit perjalanan dari tempat kami. Tak sia-sia pegi jauh2..'Fasha Sandha' yang make-upkan. Tapi memang cantik. Sblm start make up tu, dia pun tanya la. Nak buat style hindustan ka style english. aduih nk tergelak pulak hehe. Tp for sure la nini pilih English style. Tp sentuhan Fasha tu memang cantik. Nini memang cantik! Pukul 2 pm, majlis persandingan bermula. Terkial-kial juga la jadi pengapit nih, mujur pengapit lelaki tu dh ada experience. Dia la yg kasi2 signal sket nk buat apa2 yg patut. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Minggu ni nak pergi kenduri belah KL pulak dgn cik Mila.

P/S: Photo courtesy by Ismail Rafique