Skip to main content

Homemade Recipe for 8 Month's Rayyan

Assalamualaikum w.b.t,

Huii lama nyer tak update blog. Hari ini mak long nak share resepi homemade untuk litle Rayyan yang dah 8 bulan 24 hari hehe. Hari tu update dia ada sebatang gigi, now dah ada 2 gigi di bawah dan 1 di atas, tengah nak tumbuh. Okay resepi ni sesuai untuk baby berusia 7 bulan ke atas. This is where mak long start to introduce Rayyan to cheese and butter. 

Bubur Nasi with Cheese


Bahan-bahan:
 1/4 cawan beras
5-6 ketul stok ayam yang telah difrozen/isi ayam yang segar
1 slices cheese
2 batang celery
1 biji tomato

Semua bahan direbus, akhir sekali bila beras dah kembang and jadi bubur, baru masukkan cheese dan sayur-sayuran. Kemudian, blend halus. Boleh tahan sedap jugak la menu nih sebab dia ada mix of flavors of masam from tomato, masin from cheese. 

Yang dalam kiub-kiub tu sayur-sayuran optional la kalau takde celery. Tapi celery memang menaikkan aroma yang sedap untuk hidangan nih. Boleh makan untuk lunch dan dinner.

Resepi kedua pulak mak long introduce daging untuk Rayyan. Tapi takde la dalam gambar nih hehe. Ahaks..dah ada gambar..

Bubur daging with butter  



Bahan-bahan:
3 sudu makan cawan beras
5-6 ekor ikan bilis
5-6  slices daging
Unsalted butter untuk menumis (maacam dalam gambar tuh)
2-3 ulas bawang putih
2 batang celery
4-5 biji baby carrot
Seketul kentang 

Tumis bawang putih dan ikan bilis dengan unsalted butter. Agak2 dah wangi baru masukkan air dan beras. Mak long suka letak batang celery yang besar-besar sekali siap2 masa merebus daging ni. Bila ada kentang, mak long akan kurangkan beras kerana kentang dan beras dua-dua adalah sumber kabohidrat. So baru la balance kan. Bila nak dekat masak baru masukkan sayur-sayuran. Akhir sekali blend. Rasanya, sangatlah sodap..memang licin Rayyan makan...hehehe..

Okay, selamat mencuba..tapi bila baby dah 7 bulan ke atas lah yer...:)

Comments

Z@i Z@mR33 said…
yeay...leh tiru resepi la jwbnya...keh3...tq share :)
Rahayu Niza said…
hehehe..tiru2..best tau ..kita pun tumpang sekaki :P

Popular posts from this blog

Breaking Fast @ The Coast, Alamanda Putrajaya

I was so excited that Sunday evening. Maklum la, lama takjumpa member2 MBA. Really miss all those good old days with you guys. Most of us already completed the course and struggling with our thesis project right now. Ada jugakygdahsiap..huhucaya la! Actually gathering nidahbeberapakaliditundasebabramaiygtakdapatdtg before. Finally, everyone agreed to meet on Sept, 30. Reached Alamanda earlier than anyone else, I guessed. Nobody was at the restaurant yet. Sementaranaktunggusemua org datang, pegi la check our reservation dgn waiter katsituHmm..menarikjugak. Nice and strategic location. 15 minutes passed. Started to sms those who'd confirmed to come. Mane sumer org nih? At the end, there were only 5 of us. Me, Kak June, Kak Gee, Maz and wife - Madiha and their little cute baby boy. Huhu kinda of upset but it's ok. We enjoyed the little gathering. Thank you Maz for treating us all :)

Puding Jagung Creamy

Bismillahirrahmanirrahim.
Project weekend. Ni hubby mak long la yang cadangkan untuk buat Puding Jagung. Resepi ni actually menggunakan agar-agar. Kebanyakkan resepi mak long tengok langsung tak guna agar-agar, lebih ke tepung kastard. So ni version mak long punya yer.
Bahan: 1 peket agar-agar tali 1 tin jagung cream 1 tin susu cair 5 cawan air 8-10 sudu besar gula 4 sudu besar tepung kastad 1 biji telur 1 sudu teh esen vanila (optional) Secubit garam
Cara-caranya: 1. Tepung kastad, telur dan susu cair disatukan. Pukul hingga sebati. Ketepikan 2. Masak agar-agar dengan air serta gula sehingga mendidih 3. Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu cair, tepung kastard dan telur tadi. 4. Masukkan jagung. Kacau dalm 5-7 minit. 5. Tuangkan ke dalam bekas kesukaan anda. 6. Biarkan sehingga wap dan kepanasan berkurang, kemudian masukkan dalam peti ais untuk disejukkan sehingga keras.
Rasanya? Memang mervellous. Hehe. Nak dijadikan cerita semalam mak tok dan tok wan Rayyan datang sebab nak …

Plain Heavy Chiffon Shawl : We all love them :)

Bismillahirrahmanirrahim.

Hari ini datang office, kawasan car park agak lengang. Ada le beberapa bijik kereta. On the way ke office, pathway suram dan sunyi. Sepertinya memahami, dah ujong tahun. Udah-udah la kejer hehe. Kalau diikutkan hati memang nak je cuti lagi. Tapi tak apalah. Lagi pun mak long substitute colleague mak long yang ke umrah.

Semalam agak teruja juga, ada reporter from Utusan Malaysia datang nak buat coverage tentang dua postgraduate programme under faculty mak long nih. Teruja la siapkan dokumen sampai tak lunch ngehehe. Interviewnya, tak sampai pun 15 minit. Pukul 3 petang baru terasa lapar. Tak lama lepastu supplier shawl mak long pun sampai untuk hantar stok terkini. Syukur alhamdulillah, ada 20 helai semalam. 10 helai dah licin. Tinggal lagi 10 helai.

Customer yang dah pernah beli mesti repeat beli shawl heavy chiffon ni. Semalam, ada seorang customer baru, bila dia cuba satu, terus dia amik dua helai. Senang nak pakai katanya and tak perlu susah2 sangat nak …