Skip to main content

Homemade Recipe for 8 Month's Rayyan

Assalamualaikum w.b.t,

Huii lama nyer tak update blog. Hari ini mak long nak share resepi homemade untuk litle Rayyan yang dah 8 bulan 24 hari hehe. Hari tu update dia ada sebatang gigi, now dah ada 2 gigi di bawah dan 1 di atas, tengah nak tumbuh. Okay resepi ni sesuai untuk baby berusia 7 bulan ke atas. This is where mak long start to introduce Rayyan to cheese and butter. 

Bubur Nasi with Cheese


Bahan-bahan:
 1/4 cawan beras
5-6 ketul stok ayam yang telah difrozen/isi ayam yang segar
1 slices cheese
2 batang celery
1 biji tomato

Semua bahan direbus, akhir sekali bila beras dah kembang and jadi bubur, baru masukkan cheese dan sayur-sayuran. Kemudian, blend halus. Boleh tahan sedap jugak la menu nih sebab dia ada mix of flavors of masam from tomato, masin from cheese. 

Yang dalam kiub-kiub tu sayur-sayuran optional la kalau takde celery. Tapi celery memang menaikkan aroma yang sedap untuk hidangan nih. Boleh makan untuk lunch dan dinner.

Resepi kedua pulak mak long introduce daging untuk Rayyan. Tapi takde la dalam gambar nih hehe. Ahaks..dah ada gambar..

Bubur daging with butter  



Bahan-bahan:
3 sudu makan cawan beras
5-6 ekor ikan bilis
5-6  slices daging
Unsalted butter untuk menumis (maacam dalam gambar tuh)
2-3 ulas bawang putih
2 batang celery
4-5 biji baby carrot
Seketul kentang 

Tumis bawang putih dan ikan bilis dengan unsalted butter. Agak2 dah wangi baru masukkan air dan beras. Mak long suka letak batang celery yang besar-besar sekali siap2 masa merebus daging ni. Bila ada kentang, mak long akan kurangkan beras kerana kentang dan beras dua-dua adalah sumber kabohidrat. So baru la balance kan. Bila nak dekat masak baru masukkan sayur-sayuran. Akhir sekali blend. Rasanya, sangatlah sodap..memang licin Rayyan makan...hehehe..

Okay, selamat mencuba..tapi bila baby dah 7 bulan ke atas lah yer...:)

Comments

Z@i Z@mR33 said…
yeay...leh tiru resepi la jwbnya...keh3...tq share :)
Rahayu Niza said…
hehehe..tiru2..best tau ..kita pun tumpang sekaki :P

Popular posts from this blog

Breaking Fast @ The Coast, Alamanda Putrajaya

I was so excited that Sunday evening. Maklum la, lama takjumpa member2 MBA. Really miss all those good old days with you guys. Most of us already completed the course and struggling with our thesis project right now. Ada jugakygdahsiap..huhucaya la! Actually gathering nidahbeberapakaliditundasebabramaiygtakdapatdtg before. Finally, everyone agreed to meet on Sept, 30. Reached Alamanda earlier than anyone else, I guessed. Nobody was at the restaurant yet. Sementaranaktunggusemua org datang, pegi la check our reservation dgn waiter katsituHmm..menarikjugak. Nice and strategic location. 15 minutes passed. Started to sms those who'd confirmed to come. Mane sumer org nih? At the end, there were only 5 of us. Me, Kak June, Kak Gee, Maz and wife - Madiha and their little cute baby boy. Huhu kinda of upset but it's ok. We enjoyed the little gathering. Thank you Maz for treating us all :)

Me, Flu, Cough & Instant Shawl hehe (tak berkaitan).

Assalamualaikum w.b.t
Hampir seminggu mak long batuk dan selesema. Masih lagi. Bermula dari Rayyan yang selesema kemudian jangkit kt papa dia. Last sekali baru mak long, dan yang pastinya yang paling lama la nak baik hehe. Kira dah sehabis bertahan la tu kan antibodi, akhirnya orang terakhir yang kena. 
Since dari Jumaat lepas, Rayyan demam on and off. Bulan ini Rayyan dah cukup 1 tahun 6 bulan. Mak long dan papa Rayyan dah plan  nak bawak dia cucuk la dan sambung dengan cuti Thaipusam (wow 4 hari cuti straight). Keadaan Rayyan yang kejap demam, kejap okay memang sukar diramalkan samada plan tu akan berjalan lancar ke tidak. Masa kami gi klinik Marissa kat Dengkil, Doctor pun nasihatkan tangguhkan dulu kalau dia demam kerana dikhuatiri demam dia akan berlarutan. Mak long tanya gak la kt Doc if Klinik Marissa ada buat suntikan tu? Doc kata, suntikan tu hanya boleh didapati di klinik kesihatan kerajaan dan yang sewaktu dengannya. Antara yang beliau cadangkan Hospital Az-Zahrah. Hmm..ma…

DETOX BREAKOUTS : NORMAL OR SOMETHING TO WORRY?

Assalamualaikum warahmatullah.

Apabila bertukar kepada sesuatu produk penjagaan kulit, pernah tak kulit anda tiba-tiba naik jerawat yang teruk malah lebih dahsat daripada sebelum ini?

Oh ya, tapi kita check dulu, jika produk penjagaan kulit yang anda cuba itu hanya berasaskan dari bahan organik tanpa bahan kimia, itu adalah satu petanda yang sangat baik! Ini menandakan kulit anda sedang berfungsi dengan  baik untuk menyingkirkan toksin dan kekotoran yang tersimpan di dalam kulit.

Sebenarnya, setiap hari tubuh kita akan bekerja keras dalam menyingkirkan toksin (atau dengan nama lain kita panggil detox) samada melalui salur pernafasan, buah-pinggang, darah malah termasuk jugalah melalui kulit. Produk yang berasaskan bahan organik akan membantu mempercepatkan lagi proses pembuangan toksin dari kulit berlaku. Sekiranya, kandungan toksin dalam badan seseorang itu terlalu tinggi, lebih lama la proses "menyahtoksin" ini akan mengambil masa.

1. Bagaimana membezakan ini adalah proses…