Assalamualaikum. Ape kabar? Tengah free ni boleh la update blog sikit kan. Sejak Rayyan dah boleh makan macam-macam ni kan, (err tidak la macam2 sangat yer) memang seronok dan senang la sikit mak long nak bawak jenjalan. Dulu setiap kali nak kuar, mesti bangun awal utk masak bubur nasik. Sekarang, apa mama dan papa dia makan, dia pon boleh share sekali. Dalam banyak-banyak makanan, yang paling mak long perasan Rayyan suka makan ialah lempeng pisang. Berbeza dengan cekodok walaupun lebih kurang sama resepi, tapi lempeng memang menjadi kegemaran dia. Haa, mommy2 kalau ada pisang ranum terlebih tatau buat apa, buat ajer lempeng. Tak payah nak fikir nak buat bentuk bulat lawa2 macam cekodok pisang kan.
Mak long suka buat inovasi sikit, just tambah kan sedikit cheese dalam adunan. Ada la rasa masin-masin sikit gitew. Jangan kata Rayyan, papa dia pon suka makan :) Nak2 ada yang bahagian hangit sikit tu kan, rasa crunchy dan rapuh. Tp janga la hangit sangat, nanti tak sedap pulak.
Resepi Lempeng Pisang Cheese
5-6 biji pisang yang ranum (tak kisah la apa2, jangan pisang nangka sudah hehe)
3 senduk nasik tepung gandum
5 camca besar gula
Cheese ikut kesukaan nak letak berapa keping
Sedikit marjerin untuk memasak
Lenyek pisang dan ramas bersama tepung, gula dan cheese. Panaskan frying pan, letak mentega sikit dan buat la lempeng hehe..Api jangan kuat sangat nanti hanguihh..Hidangkan bersama air kopi, huhu memang mantop untuk breakfast atau minum petang. For Rayyan, sebijik lempeng size sederhana memang dia sorang punya. Makan pun sendiri nak pegang..hihi..
Comments