Skip to main content

Posts

Showing posts from 2008

Selamat datang tahun baru...

Maal Hijrah 1430 kali ini saya sambut bersama rombongan "Cik Mah dan Cik Lan" di Johor :). Bersempenaan wedding sis yang berlangsung pada 28 Dec 2008 di Kulai, Johor, kami sekeluarga serta sanak saudara membuat kunjungan balas dengan sebijik bas dari Penang ke Johor pada 27 Dec 2008 tu. Utara Selatan maa! Tapi saya dan bro naik di Cyberjaya. Perjalanan dari Cyber ke Johor lebih kurang 5 jam, tapi kami terpaksa ambil exit Senai instead of Kulai sebab Kulai jem! Mana taknya, kenduri Mawi pun jatuh pada hari yg sama.

Alhamdulillah, kenduri di Johor pun berjalan lancar. Kali ini buat kat rumah. Memang seronok juga dapat tengok adat negeri lain. Saya rasa highlight of the event ialah selepas bersanding dan majlis tepung tawar pengantin akan baling gula-gula kepada tetamu. Kemudian baling duit syiling pulak. Org lain sibuk2 sambut duit dan gula2 tu, saya sibuk berlindung! Sakit woo…org lain dapat kumpul 80 sen, 60 sen..saya cuma sempat tangkap 10 sen je..isk isk.. takpelah, asalkan…

Congratulations sis!

Tahniah buat sis tersayang..Nur Qamarina. Alhamdulillah, telah selamat diijabkabulkan dengan her beloved hubby - Mohd Faiz pada 20 hb Disember 2008. Semoga kalian diberkati Allah selalu, bahagia dunia akhirat dan dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah.

It was the first wedding in our family, walau bagaimana pun alhamdulillah semuanya berjalan lancar walaupun tersangat la ponat menguruskannya. So, next-next wedding pastinya lebih lancar sebab dah ada pengalaman. Malam sebelum kenduri tu - 19 hb Disember 2008 ada majlis tahlil dan marhaban kat umah. Malam tu juga ada aktiviti posing2..wahhh..tak sangka juga mek ngah ni pandai juga bergaya yer! Majlis akad nikah pula berlangsung pada keesokan harinya sebelah pagi dan sebelah tengaharinya terus kenduri. Memang agak kelang kabut jugak lah when everything was done in one day. Mujur majlis kat dewan. Everthing had been nicely arranged. So, we all pihak tuan rumah just datang sambut tetamu je lah. Saya dan my bro bertugas di pintu masuk unt…

Unwell.. :(

Dek kerana tak tahan dengan kondisi diri yang asyik pening, mual-mual, meloya dan terasa ingin pitam, saya telah mengambil keputusan untuk ke klinik Marissa di Dengkil pada hari Sabtu lepas (13 Dec 2008). Saya nekad untuk pulang awal dari Perdana Leadership Foundation, tak kisah ler, boss nak marah pun marah la, saya dah tak tahan! Doktor mengesahkan yang saya mengalami tekanan darah rendah dan gastrik. Aii, dah lama tak kena gastrik, hampir 10 tahun tetiba kena pulak. Paras darah pun lebih-lebih kurang jer. Doktor syorkan saya mengambil makanan spt hati untuk tambah darah.

Saya akui sejak balik dari raya haji lepas, makan dan rehat saya memang tidak teratur. Agak sibuk dengan tugasan dan event yang bertimpa-timpa. Sebab tu lah sejak 5 hari lepas, saya makan apa pun semuanya keluar balik. Perut rasa bergelora jer, lantas kepala terasa sakit teramat. Hingga hari ini tahap kesihatan saya masih belum pulih, 50-50 la org kata. Kejap ok, kejap2 tak ok. Pernah satu malam tu, saya patutnya me…

Salam Aidiladha and Happy Holiday

Yeay! Esok balik penang. I will be away till 9th of Dec 2008. Oh ya, just to update la my activity last week. I attended two days training at Corus Hotel, KL from 26-27 Nov 2008. Training on presentation and communication skills. Nampak mudah, but very challenging. Among the activities were to do public speaking. This one quite challenging la becoz you have to think and speak on your feet within 2 minutes. And then dia kasi juga situation where we have to give speech, and ada yang kena jadi emcee. Menarik lah training nih. So, overall objectives was to make presentation that had 'impact' and effective. Ni hah gambonyer (Photo by Sherry Sokmum).
This week pulak asyik kena gi Melaka. Suffering for two days coz I couldn't travel by van. Nak tak nak kena juga la, coz that's the only transport yg disediakan. Naik van ni jadi loya dan pening sikit. Tapi masa kecik2 dulu even worst, naik kereta pun boleh pening dan muntah. Kesian mama ayah. So, lepas2 tu bila travel mama dah s…

Take a break!

Hola..so sorry. No updates at the moment. I've been super-duper bizis lately. Got few things to tell but it seems that I have to keep in mind first. Aaa..dalam sibuk2 tu pun, sempat juga recall sebuah mimpi pelik. I received a 'gift' from someone, I didn't know who. Nak tahu apa? Sebuah alat menimbang berat. Strange huh? I've never been so conscious about my weight (except kalau berat turun). Kalau berat naik, I'm happy..hehe. So anyone yang pandai tafsir mimpi can give some idea tak what's the meaning of this? :P

S.A

Escaped to Shah Alam today to visit my grandma. As usual, brought her to Giant. My sis and Faiz joined too. Hmm..now I knew where to find 'Tudung Ekin'. Punya lah cari merata-rata tempat akhirnya baru arini jumpa. Hmm..quite 'pricey' lah for a plain tudung like that. Much too dear for my wallet, tambah-tambah time tak dapat gaji lagi nih. Maybe materialnya bagus kot? Or senang nak pakai? Dunno yet. Nantilah, dapat gaji nk beli satu. Bosan la asyik pakai fesyen yang sama jer. Bagi yg tak tahu mcm mane rupanya tudung ni, ni saya ada jumpa satu link http://www.fashion.calistadesign.com/ Siap ada video cara pemakaian..mana tahu anda juga ingin bertukar selera mcm saya? hehe..

Women are stupid?

Woo woo..hold on girls. Don't get so emotional. It a question mark, not a statement. This topic actually came out of my head when I was watching Bulletin Utama while having my dinner this evening (Bad habit for those on diet: Eating while watching tv). A girl, at K. Terengganu wanted to jump from a hotel roof after an argument with her boyfriend. This fellow scolded her for not telling him that she went back to her hometown (Kesmerajuklernilepaskenamarah). Why arr...some women like to do stupid things like this. A 'self-destruction' I would say. Why did she choose to kill herself instead of killing the guy that broke her heart? Kill him first la, then only kill your self (Ada berani?).

Huhuh...I'm just kidding guys! Actually my point here is, why do you want to hurt your self. He won't lost anything. He could find another new girl friends. And you? Buried underground. I remember during my school time, my ustaz said, those who committed suicide would continue to do w…

Bad Day..

It was not a good start. My morning mood was screwed. My fault? Partially...Doing things without proper direction. Crap!Everything went so wrong! So I sang this sad song... layannn....

Where is the moment we needed the most?
You kick up the leaves and the magic is lost.
You tell me your blue skies fade to grey,
They tell me your passion's gone away,
And I dont need no carryin' on!

You stand in the line just to hit a new low,
You're faking a smile with the coffee to go,
You tell me your life's been way off line!
You fall into to pieces everytime!
And I don't need no carryin' on!!

Cause you had a bad day,
You're taking one down.
You sing a sad song just to turn it around!
You say you don't know,
You tell me don't lie,
You work at a smile and you go for a ride.
You had a bad day!
The camera don't lie!
You're coming back down and you really don't mind.
You had a bad day,
You had a bad day.

Well you need a blue sky holiday,
The point is they laugh at what you say,
A…

Neighborhood Story

Haihh..dah memang tak buleh nk buat apa lagi dah ni. Penangan nasik arab Restoren Saba' tu memang dah tahap overdose ni. Menguap tak henti-henti. Asyik nak bersandar je rasanya kat kerusi. Tapi ok la..semua kerja dah siap for today. Daripada melayan perasaan mengantuk ni, baik saya tulis blog sekejap hehe.

Tak dak apa yang baru. Cuma Sabtu lepas dapat panggilan dari mama saya. Dia baru balik dari rumah 'kapal terbang'...rumah jiran sebenarnya. Tolong-tolong apa yang patut untuk kenduri anak jiran tu. Rumah kapal terbang tu dipanggil sebab depan rumah dia dulu ada banyak replika kapal terbang buat daripada kayu. Pakcik tu dulu kerja dgn TUDM tak silap saya. By the way, rumah saya memang agak dekat dgn kem TUDM. Agak bingit juga lah bunyik kapal terbang membelah angkasa kekadang tu.

Ok, back to the story. Yang nak kawen tu anak lelakinya, muda setahun dari saya. Ramai lah jiran-jiran (of course la all makcik2) yang turut hadir membantu. Entah macam mana, tetiba topik diri saya…

Mamai...

Sementara menunggu azan maghrib berkumandang, saya bercadang untuk berbaring sebentar di atas katil. Sekadar melepaskan penat, seharian arini agak ter'pressure' dgn report-report yang belum siap. Lain yang boss suruh buat, lain pulak yang saya buat. Haihh..! Di tambah pula, malam ini terpaksa attend students' event. Lebih kurang 5 minit lagi magrib nak masuk. Saya dah siap-siap mandi memandangkan event tu akan start pukul 8 mlm. Entah macam mana boleh terlelap. Sedar-sedar dah pukul 7.49 mlm. Alamakkk! Suspen dibuatnya, saya lupa pulak nak tanya event malam ni ada VIP tak. Ye lah, saya cuma dimintak untuk mengganti orang. Yang saya tahu, saya kena ada waktu opening ceremony. Arghh! Masak la...

Tanpa berlengah lagi, lantas saya mencapai tuala, pakai shower cap, masuk ke bilik air. Sedang saya menggosok gigi, tertiba terlintas di kepala apa yang saya sedang buat ni? Huhhu..bukan ke saya dah gosok gigi dan mandi tadi? Aduih, sah! Mamai...Kelang kabut amik wuduk dan solat magri…

Err..you think it's cute? Rethink..

Heyya...I have been so busy at work these few days. Quite demotivated but I'm still under control. Nothing new to update. Except I just feel a lil bit uneasy. Let's put it this way. If you just met someone, do you simply send sms/message that 'sounds' like you care for her/him? For me, it's so weird. I swear I won't do that except I really know for sure he likes me too :P But I can say that most of people out there, do send this type of message which he/she thinks is cute to the person, probably they just met and have a crush with. Pleaseee..pleasee don't do this. It's just create some odd feeling and to some extent rasa mcm eiiii..ape ke hei dia ni? If it's worst, it might kill the frenship. So, you better rethink, before you click the 'send' button for this type of message/sms/email..etc..
My advice is, although you really2 like this person, you don't have to show that so early. No matter how magic 'the feeling of love at first sigh…

Also wedding story

Setelah berjanji dgn cik Mila untuk berjumpa di KL Sentral utk ke kenduri Nini, maka dia pun datanglah mengambil saya lebih kurang pukul 12 lebih2. Yanti housematenya ada bersama. Perkara pertama dia kata kat saya masa saya masuk dlm kereta "Amboi, tinggi kain kak!". Adess! Dah style kain 'pareo' mmg macam tu. Memang siksa juga pakai kain pareo ni kalau terpaksa turun naik pengangkutan awam. Kalau ditiup angin, alamat free show lah nanti. Nasib baik naik ERL. Kalau bas, mahupun LRT atau beca, tak kuasa lah! Bukan apa, arini rasa segan sikit nak pakai baju lip-lap lip- lap, bukannya jadi pengapit. Lainla kalau drive sendiri, takde lah obvious sangat sebab duduk dlm kereta jer. Ini terpaksa expose gitu, sure org pandang jer. Tu yang pakai baju batik kelate dgn kain pareo tu. Memang sedondon kami berdua arini, tema black and white. Cuma cik Mila pakai kebaya sulam indon yang dibelinya masa kami ke sana tahun lepas.

Sesampai di sana, kami turut serta dengan rombongan peng…

My best fren's wedding

"My best friend's wedding" Wow! the best title I could think of for this posting. But of course the plot of the story would be different. Otherwise, I might be in a big trouble..hehe. Enough of that. To Nini & Akbar, again congratulations! May Allah bless both you, happily ever after, hingga ke anak cucu dan cicit..as well as dunia akhirat. Amin.

Behind the scene: I went through a horrible nite, the nite where I supposed to travel back to Penang. What happened? Huhu...kena tinggal bas. Bas pukul 11 pm. So I took ERL from Putrajaya to Bandar Tasik Selatan at 10.05 pm. Sampai la kat situ pukul 10.20 pm. Tetiba rasa nk ter..., so I rushed to ladies. By the time I was walking from ERL station to LRT station I saw the train just passed. It was 10.28 pm like that. So tak apa lah, beli lah tiket kat kaunter. Tanya dkt kakak tu, LRT setiap berapa minit. Dia kata 10 minit. So, rasanya 10.40 pm train akan dtg. Tunggu punya tunggu, tetiba perasaan cuak mula menerpa. Dah nk dkt 1…

Bridesmade..back to hometown again...

Pening kepala mengarang polisi untuk student2 nih, berehat seketika menjenguk blog. Alahai lambat lagi nak balik. Teringat kepada my best fren yang sorang ni..Ratzuraini Rahim. Saat ni beliau mungkin dah selamat diijab-kabulkan dgn jejaka pilihan hatinya - Akbar. Tahniah Nini! Oleh itu, saya akan berangkat pulang ke Penang mlm ini. Esok kena jadi pengapit, I'm truly honoured! Tapi cik Mila kata, jadi pengapit nanti lambat kawen. Betui ka? Tak tahu lah saya, first time juga dengar. Ini juga first time saya jadi pengapit pengantin. Hehe..takpalah, serahkan saja soal jodoh ni di tangan Tuhan.

Tema esok apple hijo. Haiih..mcm mane la rupanya saya kalau pakai kaler hijo nih. Masa takde karen last week, saya pegi cari tudung kat Alamanda. Bawak baju sekali, punya la nak bagi match betul2. Tapi tu bukan baju baru tau. Baju tu baju tahun 2005 tak silap saya, just a plain hijo with some kerawang2 and beads kat depan and belakang. Oleh kerana tak gemar sgt kaler hijo, dah 2 thn lebih tak pak…

Diwali's Weekend

Last Diwali's weekend, dua hari takdak elektrik (25 -26 Oct 2008). Mujur lah dari pagi sampai ke petang saja. Tapi cuaca panas yang membahang membuatkan kebanyakan warga kampus mengambil keputusan untuk keluar mendapatkan udara sejuk di shopping2 complex atau mana2 tempat yg ada letrik lah. So do I, seawal pukul 9 lebih Alamanda telah menjadi port untuk berteduh sementara menunggu elektrik disambungkan pada petang hari. Tapi kalau tiap2 minggu mcm ni, boleh nipis beg duit. Asal jalan jer, terbeli benda-benda yang memang jarang beli/teringin nak beli. Dek kerana takut lebih banyak pemborosan yang akan berlaku, I'd made my way back home.

Aisey belum ada letrik. Masa tu lebih kurang kol 2. Kek batik dalam peti ais masih menten keras sebab udara sejuk dlm peti ais tu masih berbaki. Kek Batik tu spesel buat kat Ayah utk birthday dia. Alhamdulillah dalam kol 3.30 ptg baru ada. Legaaa..hehe. Sambil menunggu mama ayah sampai dari Penang, sempat la ke open house my officemate - Ust Toha…

Tag Deepavali

Aduih kelakar, Deepavali pun ada tag juga ye Nanee? Hah ni dia jawapan ayu:

1. Adakah anda menyambut Deepavali? Bagaimana anda menyambutnya?
Ya. Menyambut dengan bergembira kerana hari deepavali sumer org cottiiiii....yea!

2. Apakah makanan india kegemaran anda? Di mana anda selalu mendapatkannya?
Kuih ala2 mcm kuih makmur. Keras giler, baling kat dinding pun tak pecah. Tak tau la nama apa. Dah lama tak jumpa kuih tu. Cara mendapatnya? Hmm..dulu2 la ada jiran kasi.

3. Sebagai rakyat Malaysia yang harmoni, pernahkah anda menggunakan bahasa yang digunakan oleh orang india dalam pertuturan harian? Apakah perkataan yang anda selalu gunakan?
Pernah juga. Abang macha..heheheheh...

4. Apakah filem india kegemaran anda?
Filem zaman-zaman Shahrukh Khan dulu..pendek kata byk yg best la..mungkin salah satu sebab dia boleh dapat title "Datuk" kot ..hahaah...panas pulak artis2 Malaysia kalau dgr ni..

5. Siapakah pelakon india kegemaran anda?
Skang takdak la.

6. Adakah anda penyokong Hindraf?
Absolut…

Heppi Birthday Ayah!

Selamat hari lahir untuk ayahanda yg dikasihi. Semoga diberkati Allah selalu. Dah umo 54 tahun dah tahun ni. Tapi aritu masa raya, kata ayah dia tak mau pencen lagi. Bosan duduk di rumah sensorang. Katanya 4 tahun lagi sebab by the time mama pun pencen. Apa perancangan lepas tu tak tahu lah. Gi Mekah kot..hehe Insya Allah. Mudah-mudahan la ye. Hari ni ayah dan mama cuti. Kebetulan Hakim balik bercuti semester. So, masa telefon tadi tu semua baru saja lepas breakfast. Nak keluar. Ingatkan nak keluar celebrate rupanya nk keluar tempah kad. Haaaaa..tempah kad? Kad apa..tak tahu la..haha tungguuuuu.....(buat suspen sikit).

P/S: Yang bestnya tu, birthday ayah tapi anaknye pulak yg dpt wish. Tima kasih ye kawan-kawan, saja letak kat status YM tu. Sekadar meraikan kesyukuran dan kegembiraan sempena ulang tahun ayah tersayang.

Minggu yang cepat

Ntah apa-apa la tajuk posting kali ni hehe. Tapi, itulah yg ingin dikatakan. Memang cepat betul masa berlalu. Minggu ini seperti tidak terasa sangat. Dua hari bekerja, dua hari lagi ke training dan sehari lagi bersantai raya. Bermula dari Rabu lepas (15 Oct) , my self and another 31 colleagues from various departments dihantar berkursus di Mines Palace Beach & Spa @ Seri Kembangan. Macam biasa la, kursus tentang service excellent. Kebetulan pada hari yang sama, ada Raya Open House di tempat kerja, agak sedikit keciwa lah kerana tak dapat memeriahkan majlis tu. Tanggapan awal tentang kursus ni, sudah pastinya benda-benda yg sama je la yg akan didengari. Tapi Alhamdulillah, I've made a right decision to attend the training. Kursus dua hari tu berbaloi sehingga pada hari keduanya tu, tak sabar2 plak rasanya nak attend.

Actually it was the same things that we saw and went through everyday. Bezanya, the trainer had succeed in making the participants to look from a different lights. …

Kena tag la pulok..

Oleh kerana saya telah ditagged oleh encik syed ismael kita, ni haa dia..jawapannya..

1. Berapa pasang baju raya anda taun ni dan kaler apekah? Saya tak ada baju raya tahun ni sebab ada 3 pasang baju saya buat 2 bulan lepas, baru pakai sekali saja..hehe.

2. Apakah makanan raya tradisional kegemaran anda? Tak ada yang specific.
3. Apakah biskut raya kegemaran anda? Saya suka biskut batang buruk dan samperit. Dulu suka kuih makmur, tapi dah selalu makan jadi dh biasa pulak. Biskut lama tak luput ditelan zaman. Biskut moden..no! Manis sgt pun ada, rupa je lain, rasa sama.
4. Bape banyak duit raya anda dapat n spend untuk bagi kat bebudak? Resia...ngehehe..yg pastinya..ada debit dan ada credit..
5. Apakah aktiviti malam raya korang? Huhu..saya dah citer, saya masih kat highway drive balik ke penang mlm tu. Sampai je umah, terus tolong mama balut ketuapat.

Haa..nak tag sapa ye? See the list:
a) Cik Mila b) Cik Nini (But I guessed nini is busy sending invitation cards right now) c) Mr. Zaini a.ka. Buzzy …

Rayaaa.....

Salam semua? Apa kabar..masih mode raya atau dah bersemangat nak bekerja? Hmm..if you ask me, I would say ‘half-half’. Byk juga keja yang sedang menunggu di opis. Apa-apa pun, alhamdulillah, I already reached the Cyber World petang Ahad (Oct, 5). Earlier than what we’d expected. Sempat menyinggah kat Mid Valley lagi hihi. Dah alang2 nk story pasal my raya’s celebration this year, so kita sambung posting yang lepas, my journey back to hometown sehari sblm raya.

30 Sept 2008

Tepat pukul 1, sepantas kilat I grabbed my handbag, locked my room, wished selamat hari raya to my colleagues who were still there and cabut la balik umah. Tido sekejap sampai la pukul 2 pm. Around 3.30 pm I already ‘tapau’ McD hehe, buat bekalan utk berbuka puasa dalam kereta nanti. Then, fetched my sis and started our journey back to Penang. Memang agak cuak juga lah, because we never knew how the traffic was going to be. Petang raya beb! Tapi alhamdulillah, walaupun kereta agak byk, perjalanan masih lancar dan tak …

Yea yea..arini nak balik kampung...

Yeaa...harinya telah tiba. Hari terakhir Ramadhan...walaupun jasad masih di opis tapi hati dah lama sampai kat kampung hehe. Memang dah takde mood sangat nak buat keje..mujurlah hari ni Management kasi half day leave. So, pukul 1 nanti cepat-cepat balik umah, tido kejap pastu get ready to Damansara to fetch my sis. Ya Allah...permudahkan lah perjalanan pulang kami...harap-harap tak hujan. Semalam hujan lebat betul. Mudah-mudahan semuanya selamat..amin...ok semua, jumpa lagi lepas raya ya! Hope I have lot of interesting stories to write here...hehe..salam @>-----))

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Hari ini mungkin ramai yang dah pulang ke kampung halaman masing-masing lepas kerja. I'm still in da office and going to be in da office till next week also. Semangat bekerja masih berkobar-kobar lagi nih hehe...tapi next week tak tahu lah, silap2 datang opis dok mengarang blog plak..isk isk..jangan! Apa-apa pun harapnya semua tugasan dapat disiapkan sebelum pulang beraya di petang Ramadhan yang terakhir itu nanti. Jadi, inginlah diri ini mengambil kesempatan untuk mengucapkan Salam Aidilfitri untuk seluruh muslimin dan muslimat tak kira di mana jua anda berada. Honestly, I don't know how to creat a nice digital card (mcm kat blog cik Riena tu hehe). Hanya ucapan ringkas buat tatapan yang mampu dicoretkan...
Kepada mama dan ayah, ampun dan maaf anakanda pohonkan, halalkan segala makan minum anakanda dari celiknya mata anakanda melihat dunia ini, sehinggalah hari ini. Tanpa doa mama dan ayah, anakanda tidak bisa berdiri seteguh ini, tidak tertahan rasanya dugaan dan cubaan yang…

The Mysterious Card's Sender...

Remember I did mention about ‘a card’ which I found at my hometown last 2 weekends? Heheh..taraaaa…..let’s look a little bit closer….It’s me! I sent the Raya Card to my mom and dad…probably I was in standard 1 at that time. I read the card with my mom and both of us couldn’t stop laughing…so cute..hehe.


The 'ucapan' seemed so small. So I write it here..:)

"Assalamualaikum mama dan ayah. Bila Hari Raya nanti buatlah kuih banyak-banyak. Boleh lah kita makan sama-sama. Mama cuti nanti Ayu nak tidur rumah tok OK!

Ku himpun
sepuluh jari
meminta maaf
kepada ayah dan ibu"

Kat sampul surat siap ada pantun, aduih...

"Isnin dahulu baru Selasa
Senyum Dulu baru buka"

P/S: Buat kuih banyak2 tu tak tahan! kah kah..happy nya jadi kanak-kanak...

Girls' day out!

Last two days, 17 Sept 2008 - mila, nini & my self went to a golf club. Not to play golf, coz we didn't even know how to play them, especially my self la. I dunno about Mila and Nini whether they've tried before. Golf also sounds 'elite' to me and the game also macam boring and slow ajer...hihi.

Hmm..actually the club offerred a Ramadhan Buffet, not only for its members but also to outsiders. Since the three of us hadn't met for quite sometime, so it's just the right time to see each other. It's public holiday also - Nuzul Quran. Mila and myself cuti except nini. So, she came straight away from her office.

Around 6.30 pm ++ sampai at the place. Nice place. Building dia cantik, macam White House kata Mila. Tempat buffett tu actually outside of the club, facing the golf field. So refreshing, green environment and you would definitely forget that you're actually in the middle of a town. Foods…hmmm various selections you could even find cucur cempedak &am…

Breaking fast @ Penang

Seronoknya dapat berbuka with mama & ayah last weekend. Memang balik semata-mata untuk berbuka puasa with them because tahun ni, tidak seperti tahun2 lepas. Tahun ni we will go back a day before raya, petang baru dapat bertolak karena mek ngah masih lagi bertugas. Tak dapat dibayangkan jem yang bakal ditempuh. Harap-harap semuanya smooth la. Insya Allah...
Bertolak balik aritu Jumaat malam dgn mek ngah, sampai di Jeti pagi Sabtu. Isk laju bas ni, 3 jam 44 minit udah sampai. Sedar-sedar dh sampai kat tol Juru. So, sempat la bersahur dekat kedai mamak Subaidah on the way pulang ke rumah. Tapi, tak selera la plak pekena mamak di pagi2 hari hehe...

Sabtu, sedap-sedap membuta, mek ngah dh kejutkan..mama panggil suruh kemaskan barang-barang..mengantuk tu memang la mengantuk tapi sian, nanti siapa lagi nak tolong. Anak dia yang rajin ni jugak lah..haha poyo. Just kidding! Biasalah, nak raya la katakan...Sambil mengemas, terjumpa sepucuk surat. Nampak macam kad raya. Tulisan bulat-bulat..ad…

Seminggu berlalu..

Alhamdulillah..syukur, a week had passed, 3 more weeks to go. As for my self, it'd also been a week, holding a new role in my department. I'm still trying to get use to it. Don't get me wrong, I didn't mean I was promoted, but I just changed my current job scope. Yea, I always want to do something else and I had carefully thought of it. Something more challenging I would say. Insya Allah, I'm trying my best to do it. Amin.

Dalamsibuk2 tu, sempatjugakmenjenguk my lil bro & sis last weekend. Breaking fast together at The Curve....huhuramainyaorang. Full house! Our plan initially was to break fast at AyamPenyek but all the tables were fully-booked with "Reserved" sign on the table. So, maybe rezekikamidkt Thai Express, there was a table with one Chinese family who almost finished their meals. So we decided to pray Magrib first while waiting for the family....bukakpuasadgn air mineral dulu..hehe then baru la makan...sigh....erkk..apa laginktulisniekk? blan…

Ramadhan Al-Mubarak..Ahlan wasahlan!

Ramadhan..kita bertemu lagi. Seperti baru saja kita berpisah semalam, tapi kini kau menjelma lagi. Alhamdulillah syukur, pertemuan ini bagaikan satu rahmat yang tidak bertepi bagi seorang hamba yang fakir ini. Bagaikan sang kekasih yg kurindui, akan ku jaga dirimu sebaiknya. Akan ku penuhi waktu-waktu bersamamu dengan sepenuhnya. Itu harapanku...meskipun kadangkala aku sendiri sangsi apakah mampu aku berbuat begitu? Walau apapun yang akan terjadi nanti, selamat datang kekasihku, ahlan wasahlan ya Ramadhan!

P/S: Harap maaf segala salah dan silap, halalkan segala makan dan minum dan selamat berpuasa!

So sad :( :(

Uhuk, I'm very sad right now :( I didn't know what was wrong. Today, supposed to be an 'appreciation event' but turned out to be a 'frustration event' to ME! I was the one who handled from A to Z. I'd make sure all my parts were perfectly arranged but some 'other things' had screwed me up. Prior to the event, I mean a few days before, I was worried about the caterer, I was afraid they might arrive late, or the foods provided were not that good or cold. I kept reminding them to arrive early, make sure all this and that were fine and etc. On the day itself (this morning), everything seemed to be ok, they arrived early, foods were already prepared and I had also allocated three counters for foods.

There's one thing which had not came across my mind - insufficient food. I never thought this gonna happen where suddenly I heard people complained the foods were not enough. They moved from counter to counter to check if there were still more foods left. …

Weekend-less

What Ms. Yim said was right. We're living without realizing our weekend just over. Over and over again. Huwaa..I'm tired. Had to work until late night yesterday and woke up early in the morning on the other day. Tomorrow is Sunday. My first 'free Sunday' of the month..argh can't wait to have a normal life again...:(

Retreat @ PD

Fuh..baru aja nak bersenang-lenang time weekend, kena pulak attend 3-day retreat at Regency Hotel, Port Dickson. Around 30 ++ of us, were selected to go there from 15th - 17th August 2008. But for me, personally I didn't think I'd contributed much during discussion or presentation session. My group consisted of top2 and senior2 staff at the university level. So, kita yang 'agak junior' ni rasa macam ada sedikit barrier. I din't mean they tend to neglect our opinion, it's just that I didn't feel quite comfortable to interfere, mencelah or something like that. So, dok bersembang aja lah dgn org sebelah hahaha! Tapi sembang sambil pasang telinga la on their discussion. So, not that bad la kan, at least we can listen and learn how these people think. Who know someday I might be one them too..hahah..dush! Stop dreaming ayu!
On the second day, also same thing la..discussion, presentation, makan. But after the afternoon's session, Kak Miza suggested to try a r…

My graduation day...

Finally..i made it! Alhamdulillah syukur...I was finally on stage, received my scroll from our beloved Chancellor, Tun Dr. Siti Hasmah. Memang tak expect pun nak konvo this year. Menjerit Kak June and Kak Gee once they saw my name in graduates' list. .hehe. So happy that we could convo together..also with Nazly, Nik and Nor. ..among my best buddies during our MBA classes. Our session was on Saturday, 9th August 2008. So, my family already arrived the night before. This convocation was so special to me. First, not only my mama, ayah, ngah & hakim were there, but also my beloved grandma. Thank you tok for coming although she was not that well. Oh ya, tak lupa juga utk faiz..heheh. Tima kasih tlg amik gambaq esp time lambung topi tu..berapa kali shooting daaa..kihkih.
Second, I was also part of the convo working committee. It's nice to prepare for your own convocation day hehe. Third, this year's convocation also witnessed the proclamation of our University's first Pr…

Hectic weekend

Lega sikit rasa...minggu2 yg sukar telah berlalu but still got few more events to go. Tapi apa pun, kind of relief. Sabtu baru ni - 26 July 2008, our department hosted a national level event and it was officiated by a minister. A lot of preparations to be done, memang penat, tambah menensionkan lagi when it turned the other way around. Tapi lumrah la tu kan..nothing's perfect ye tak? Cewah.. poyo plak :P

Sehari selepas event - 27 July 2008, bertolak pulak ke Sungai Kelah, Sungkai. Nama pun Sungai Kelah so pegi pun mmg untuk berkelah. A farewell picnic actually..of my beloved fren cik D. Niat di hati memang tak larat sgt nk pegi, siap mintak excuse lagi, tapi cik D tak kasi chance la. Timto pun msg suh gi gak walau penat camner sekali pun. Ok, I gave up :P. Arrived late that morning, we're supposed to meet around 8.30 am at cik D's house. 15 minutes late, I'm so sorry, susah bebenor nk bukak mata tp gagah jugak la hhihi. So, pendek katanya mostly gambo2 yg diamik, terpam…

Tripping...travelling...

Uih lama betui tak update blog ni.Sorry ye for those yang tinjau2 blog ni but found nothing new..ni baru ada sedikit kesempatan nk mencorat-coret. Last two week (27 - 30 June 2008) I was at negeri Cik Siti Wan Kembang with some frens. Just jalan2 cari pasal - coz we travelled by a train :P Perjalanan pergi took about 14 hours while perjalanan pulang pulak took around 16 hours. Crazy kan? Haa..nak adventure sgt..rasakan..muahaha! You don't wanna believe that we took a seat's coach not those with bed. Actually this trip was a travel package by KTM and the rate was damn cheap! With only RM250 you will enjoy a return trip with train, one night stay at hotel, lunch and dinner provided as well as tourist guide and transportation. Kat Kelate, apa lagi yg menarik kalau bukan aktiviti sopping.

First day, not much activities were done as we're quite exhausted with the long hour journey. Cuma petang tu, we all went to Pantai Irama at Bachok. Menenangkan pkran sambil refresh balik ours…

Learnt my lesson :(

Yesterday I had a meeting with a group of secretariats for one of the mega event to be held this year. Also attended the meeting was high level people from ministry. As usual, when the meeting held in our place, we woud act as 'tuanrumah'. You know la tuanrumah would serve their guests, serve food and drinks and so on. Usually I was the one who would play the role la..ala2 tea lady la mcmtu..hehe. After the VIP arrived, I started to put a cup of coffee together with kuih-muih next to him. I mean on his left hand side. Time passed and the VIP did not touch anything that I put. I thought he probably wanted to wait until the meeting ended, so I continued taking some notes. When it's over, he joined other secretariats at refreshments area where they had to service their own self. I thought he just wanted to mingle around. Then, he went back into the meeting room and started to pack his things. Omigod! I'd be a dead man! Then only I knew that I supposed to serve the refresh…

Adding some KGs..

Wah, I finally gained a few kilograms, yeay! Remember in my last posting (in February I guess) I told that people complained about my look - nampakkurus la, cengkung la. That was when I moved to my new department. But now, no more :) There are few ways to know if you had already added some KGs and you suspect the machine you use to measure your weight is not working - First : your old colleagues (from your previous department) noticed the differences and make the opposite comments. Second: someone who are very close to you also noticed your chin is doubling (that's my mama!), third : when some one that you don't really close said you look 'healthier' and pinched your body and lastly: if you still do not trust them, check your current S shirts/blouses if they still fit you well. The result is, I'm shifting to M now ****giggling****

Sunday mornin...

It's Sunday but I had to work today. New students were coming from all over the country. Some of them were just like me.......blink! (Flash back) 1999. Berbaju kurung, tudung dipin kemas, beg diselepangkan ke sisi bersama sebuah file yang dikepit erat di bawah ketiak. Terkedu seketika tatkala disapa dengan Bahasa Inggeris ketika disambut masuk ke dalam dewan pendaftaran (later on I knew the person was actually an English lecturer). Kelakar bila dikenang kembali, sapaan disambut dengan broken English yang ntah apa-apa..sambil blur2 pulak tu. Itu dulu-dulu lah...hehe. Next Tuesday, my lil bro would register at UIA. My parents would come tomorrow. Teringin jugak nak pergi antar dia, tapi hari bekerja susah sikit lah. Need to attend a few important meetings next week. Should pay him a visit by weekend. Insya Allah...

Oh ya..semalam went to my old school's fren - Puan Planet a.k.a Ct at Kinrara, Puchong. Sambil makan-makan sempena meraikan perpindahan ke rumah baru we all berdiskusi …

Pain-ball...ouchh!

Know what, paint ball was always one of the items in my wish list. And finally, I had the chance to play the game for the first time in my life. Anyway, I would like to call it 'pain-ball' as I'm helplessly suffering muscle pain with some bruises right now..uhuhu. But I like the game hehe. Last Saturday May, 31, Dyenne, Zue, Farah (which I just met at the place) and my self met at Extreme Park, Shah Alam. Sound extreme isn't? I brought my sis too but she insisted to be a photographer only. Oh, that's fine :P. When we reached the place, which was just next to Stadium Shah Alam there was another group of guys waiting. Some just wore normal sports attire, but some..Omigod..army or what? They're going to play with us. But that’s cool. I’m thinking of buying one after this. Probably the trousers first. After a simple briefing, we moved to the battle field. Put on all the equipments – protective mask, chest protector, picked up the marker and cheeessee…snapped a few …

Wedding Season...

Heyyaa...I'm back again. It's been a while huh? So many things had happened for the past few weeks. Actually I just came back from my hometown. Attended my schoolmate's wedding - Riena on May, 24. She was apparently so happy to 'upgrade' her status hehe and you can see that in her blog & fp. After a 10-hour ride in a train (KTM) with Cik Dyenne we reached the destination at 7.50 am. Phewww..luckily we took the coach with bed la.

Back to the wedding story. Cik Pah fetched me at my family's rest house and we were at the wedding as early as 11.30 am. Terasa mual2 dan pening2 jugak coz I didn't really sleep well in the train. Mana tidaknya, masa awal2 tido tu terasa miang2..hihi. Asyik dok menggaru seluruh badan, nak kata nyamuk takde pulak, iskk...pijat kot? Goyang2 tu standard la..hehe. Actually, datang awal to the wedding tu bukan apa, just to stand by. Stand by jadi tukang make-up pengantin. In case je la emergency..tapi sib baik la mak andam nyer ade..…

Selamat Hari Lahir..Ayu...

Selamat Hari Lahir....Happy birthday to me....dah masuk 27 tahun dah tahun ni (tapi still macam 25..muahaha..masuk lif tekan sendiri) Syukur alhamdulillah kepada Allah kerana telah memberi nikmat kehidupan yang sangat tidak terhitung nilainya. Namun, masih banyak lagi kekurangan diri yang perlu diperbaiki. Bukannya tidak sedar, tapi entah lah...mungkin lalai, alpa, leka dan yang sewaktu dengannya, malah kekadang tu sengaja. Walau apa pun, jauh di sudut hati hanya Tuhan yang mengerti...alamak sentimental la pulak arini...heheh. My birthday wish? Hmm..nothing much. I just hope something good will happen someday in my life. Amin.....


P/S: Terima kasih kepada yang wish/send cards/flowers to me...i luv u all..terharu!

Adventurous holiday...

I was quite exhausted last week but I really really wanted to write about my adventure's experiences. Haa..know where I'd been? Taraa…my first adventure activity for this year was an ‘indoor camping’ at Hulu Bernam (indoor camping meant we slept in a chalet but activities done were all outdoor la). We departed from Cyber around 8.00 am on April, 19 and reached the place one and half hour later. Oh ya before that, we had our breakfast at Abg Lan’s village which was only a few kilometers from the place. To be specific, the place was known as Teratak Riverview and definitely our activity was to mandi-manda at the river! Bestttnya..it had been so long…long enough..I think the last time I mandi-manda at sungai or air terjun was during my high school and that’s all. Lepastu dah memang tak join any activity that involves water. Sebab tu la when my office mates offered this opportunity, my heart screammmmedd…nak pergiiii!! Hehe..semangat la pulok. Ok, ok sambung balik cerita. Once dah…